Alianța pentru Mobilitate Socială (Amos) din Turda a fost recunoscută la nivel național pentru inițiativele de impact implementate în mediul rural la Gala Tineretului din Mediul Rural, se arată într-un comunicat al organizației, transmis presei locale.
Gala natională celebrează sectorul de tineret din comunitățile rurale. În cadrul evenimentului s-au selectat cele mai de impact proiecte din mediul rural, la nivel național, dintre care, 3 au fost din zona Arieș.
Weekendul trecut, în data de 11.11.2023, a avut loc evenimentul de celebrare al inițiativelor înscrise la gală unde s-au remarcat și proiectele locale, la categoria ,,proiecte cu impact în mediul rural”, implementate de către Alianța pentru Mobilitate Socială.
AMoS s-a remarcat la nivel național prin trei proiecte. ,,Voce prin Design” e un proiect în cadrul căruia s-a organizat o tabără de 5 zile cu zeci de tineri din mediul rural care au participat pentru prima dată în viața lor într-o tabără de formare. Tinerii au explorat designul grafic și statistica pentru a se implica mai activ în comunitate. Un al doilea proiect a fost ,,EcoLab” în cadrul căruia tinerii voluntari au mers în școlile din zonele rurale și au făcut experimente științifice și biologice pentru a le arăta elevilor cât de important este să avem grijă de planeta noastră. ,,Cinema pentru Democrație” a fost un proiect în care au fost vizitate 9 școli din mediul rural și au interacționat cu 500 de tineri, promovând drepturile omului prin proiecții de filme și discuții despre democrație.
,,Tinerii din mediul rural din zona Arieș se luptă cu dificultăți din cauza lipsei accesului la oportunități. Ei resimt cu adevărat absența activităților din centrul comunității. Cu toate acestea, sunt inspirația noastră, deoarece depun eforturi remarcabile pentru a-și construi un viitor mai bun. Ca membri ai acestei comunități, credem cu tărie că este datoria noastră să le oferim sprijinul de care au nevoie pentru a explora noi modalități de dezvoltare, este datoria noastră să investim în inițiativele care contribuie la dezvoltarea unui viitor mai bun pentru ei. Vrem să creăm pentru tinerii din zona noastră aceleași oportunități pe care le au cei de pretutindeni. În acest sens, vrem să exprimăm recunoștința noastră față de toți cei care au contribuit, indiferent dacă sunt parte a organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice sau private, voluntari simpli sau cetățeni dedicați. Mulțumim pentru implicarea voastră esențială în deschiderea unor noi oportunități pentru viitorul mai bun al tinerilor din mediul rural”, a declarat Oana Bucur, purtător de cuvânt AmoS.
Voluntar AMos, recunoscut la nivel național pentru implicarea în activitățile civice din mediul rural
Horia Roman-Crișan (foto sus) a fost recunoscut la nivel național ca fiind unul dintre cei mai activi lucrători de tineret din mediul rural din România, se mai arată în comunicatul organizației din Turda. Această recunoaștere adusă lui Horia vine, printre altele, ca urmare a contribuției sale excepționale în proiectul ,,EcoLab”.
Proiectul ,,Ecolab”, unde a fost implicat în echipa de implementare, a avut un impact semnificativ în comunitate, abordând cu succes educația non-formală și dezvoltarea abilitățilorîn domeniile STEM.
Educația STEM ((Science, Technology, Engineering and Mathematics) e un concept relativ nou în România. Metodele folosite îi ajută copii și tineri să înțeleagă conceptele abstracte prin experimentare și joacă. De exemplu, pot înțelege cum se construiește o casă, cum funcționează corpul uman sau chiar cum se face un robot, totul într-un mod proactiv și chiar distractiv.
Ceea ce diferențiază STEM de educația tradițională (bazată pe o abordare mecanică a științelor) este folosirea unor metode de învățarea mixtă, ce le demonstrează copiilor cum știința poate fi aplicată în viața de zi cu zi.