De ce n-arată Turda ca Ashford (UK)? Eșecul administrației locale în protejarea zonelor verzi

0
De Ce N-arată Turda Ca Ashford-ul? Eșecul Administrației Locale în Protejarea Zonelor Verzi

La începutul aceste săptămâni, turdeanca Edith Klaubert, cunoscută pentru activitățile locale de ecologizare atrăgea atenția că autoritățile și firmele de lucrări taie arbori în Parcul Municipal. Sub pretextul dezvoltării urbani sunt sacrificați arbori vechi, în timp ce alții sunt ciufuliți cu brutalitate.

Din Europa, pe unde lucrează, un alt turdean, Emil Bara, activist în domeniul promovării culturii populare și a folclorului trimite imagini cu centrele comerciale ale altor orașe. ” De ce nu arată Turda ca Ashford-ul?”,  ne transmite Emil Bara.

De Ce N-arată Turda Ca Ashford-ul? Eșecul Administrației Locale în Protejarea Zonelor Verzi
Turdeanca Edith Klaubert le cere autorităților să nu taie salcia din Parcul Central,
despre care spune că are peste 100 de ani

Statul recunoaste dreptul fiecarei persoane fizice la un mediu sanatos, accesul liber pentru recreere în spatiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spatiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori şi arbusti, în condiţiile respectarii prevederilor legale în vigoare” – Art. 6,  Legea nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spatiilor verzi din zonele urbane

În Ashford, un oraș din comitatul Kent, din Anglia, un zid verde viu din plante aranjate pe verticală construiesc cel mai mare gard viu din Europa, de 2155 metri pătrați, întâmpindând turiștii cu una dintre cele mai odihnitoare priveliști, pentru cumpărături. Zona comercială de la Ashford este un unicat. Chiar dacă nu poate fi reprodusă la Turda, la același nivel, căci proictanții srl-urilor angajați de Primăria Turda nu se pot compara cu designerii și arhitecții londonezi, tot ne putem pune și noi întrebarea, de ce nu arată Turda, ca Ashford-ul. La urma urmei, administrația locală se laudă că accesează milioane de euro.

Nu doar că nu se dezvoltă la Turda zone verzi la un inalt standard arhitectonic, dar mai mult sunt tăiați și ciufuliți toți arborii din oraș.

Preocupat de situația zonelor verzi este și fostul consiler local Cristian Felezeu. Aceasta așteaptă validarea sa ca și consilier local din partea PMP, urmând ca instanța să se pronunțe în acest sens. Felezeu a fost însă prezent în ședința Consiliului Local Turda ca și vizitator și a cerut public conducerii executive a orașului să clarifice două aspecte privitoare la zonele verzi din oraș.

Felezeu a întrebat în primul rând unde este ascuns Registrul Zonelor Verzi, un document pe care Primăria trebuia să îl completeze. Acest registru este un inventar detaliat al zonelor verzi și parcurilor din oraș, cu suprafețele exacte dar este ascuns de funcționarii Primăriei Turda.

Este posibil ca primarul să nu dorească ca inventarul zonelor verzi să fie făcut public.

Cristian Felezeu care urmează să fie validat ca și consilier local întreabă unde este ascuns Registrul spațiilor verzi?

O a doua chestiune ridicată de Cristian Felezeu este aceea a tăierilor de arbori. Fostul consilier locala susține că tăierile de arbori ar trebui să fie aprobate de consiliul local. Felezeu nu a indicat însă un text de lege clar. Totuși, în alte orașe din România, de la Câmpina până la Brașov, Iași sau Pașcani, autoritățile locale au adoptat Regulamente de tăieri și intervenții la arbori și arbuști. Suport legale pentru acest tip de act normativ există din belșug, de la art. 12 din Legea 24/2007, până la Ordinul 264/199 pentru aprobarea Normelor tehnice silvice privind gospodărirea vegetaţiei forestiere de pe terenurile din afara fondului forestier naţional.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.