Justiție lentă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda întârzie dosarul privitor  delapidările de la Spitalul Municipal

0
Spitalturda

Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda nu reușește după doi ani de cercetări să finalizeze dosarul delapidărilor de la Spitatul Municipal Turda.

Fapta este cercetară în REM, dar printre persoanele cercetare se numără directori ai unității sanitare, medici și personal medical mediu.

”Mă tem că se încearcă mușamalizarea dosarului, căci trimiterea în judecată ai unor medici sau foști medici ai Spitalului ar stârni un scandal. Așa, până la finalizarea dosarului vor recupera din prejudicii, altele se vor preface că nu există, faptele se vor prescrie iar procurorii vor clasa probabil cauza ca și cum nimic nu s-a săvârșit”, a declatat pentru Politică și Putere, persoana care a făcut denunțul, dar care nu dorește să fie menționată nominal din motive de confidențialitate.

Pe de altă parte, procurorii de la Parchetul Turda au avut de înstrumentat fiecare, în medie, 850 de dosare, iar Inspecția Judiciară sesizată în acest caz nu a constatat abateri profesionale. Dintr-o analiză a Inspecției Judiciare rezultă însă niște sincope cronologice în cercetarea cazului dar acestea nu sunt explicit menționate în raport. Cronologia arată că procurorii au prins avânt doar după sesizări repetate ale persoanei care a făcut denunțul.

Informațiile privind abuzurile săvârșite la Spitalul Municipal Turda au fost transmise autorităților locale încă în perioada 2020-2021, dar administrația primarului Cristian Matei a ingorat avertismentele publice. Nici Consiliul Local, dominat de PNL și în care activau doi medici de la Spital și asistenta șefă a Spitatului nu a avut vreo reacție.  Sesizările administrative au fost mușamalizate iar persoana care a făcut denunțul a fost ridiculizată.

Ulterior, Curtea de Conturi și Asociatia de Acreditare din România – RENAR au confirmat neregulile și au dat dreptate persoanei care a făcut sesizările: la Laboraturul de analize al Spitalului Turda s-au creat prejudicii financiare iar activitatea acestuia a fost sub standardele de calitate.

Conducerea Spitalului Municiapl Turda a refuzat să dea curs unei cereri forumulate de Politică și Putere, prin care să se să precizeze public care au fost neregulile găsite la Spitalul Municipal.


În sesizările administrative inițiale erau menționate aspecte de corupție și delapidări rezultate din faptul că medici ai spitatului municipal erau pontați fictiv sau nelegal dar și faptul că nu erau încasate sumele pentru efectuarea unor analizate ori faptul că aceste analize erau falsificate. Timp de mai mulți ani de zile, analizele făcute la Spitalul Turda, pentru școlile de poliție erau de fapt false, susține persoana care a făcut denunțul.

Dosarul 811/P/2021 a fost deschis acum doi ani a ajun la șase volume și peste 1500 de pagini. Parchetul a audiat circa 13 martori dar nu a audiat niciun posibil făptuitor. Cu toatea acestea, Curtea de Conturi a României, într-un audit făcut la Spitalul Municipal Turda a identificat prejudicii de sute de mii de lei și nominalizat cu claritate persoane în cazul cărora s-au depistat nereguli.

Doar într-un singur caz, în 2020, Curtea de Conturi a constatat abateri financiar-contabile de peste 800.000 de lei și un prejudiciu de 14.000 de lei.

Raportul prin care Curtea de Conturi avertizează administrația locală cu privire la faptul că nu se mai pot recupera prejudiciile constatate de auditori a fost emis în ianuarie 2023. Acestui raport i-a urmat Decizia 1057/1/2023 din 23.02.2023 prin care se acordă termen până la data de 30 iunie 2023 pentru demararea procedurilor legale de recuperare a prejudiciului.

Spitalul s-a constituit parte civilă abia în 8 iunie 2023.

”În dosarul penal nr 811/P/2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, prev de art. 197 alin (1) C. Pen., fals material în înscrisuri oficiale, prev. De art. 320 alin. (1) și (2) Cod Penal, delapidare, prev. de art 295 alin (1) C.Pen.  și mai multe infracțiuni de mărturie mincinoasă prev. de art. 273 alin (1) C.Pen , obiectul cercetărilor fiind o serie de nereguli semnalate la Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalului Municipal Turda. La acest moment, urmărirea penală se află în stadiul în rem, fiind efectuate cercetări pentru a stabili cu claritate situația de fapt și participația tuturor persoanelor implicate”, a precizat Parcheltul de pe lângă Judecătoria Turda într-o adresă transmisă la data de 9 august 2023.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.