Opoziția din Consiliul Local Turda a criticat insistent administrația primarului Cristian Matei pentru două proiecte de hotărâre care vizează încheierea contractelot cu avocații plătiți de municipiul Turda. Politică și Putere publică la finalul articolului contractele de reprezentare juridică ale Municipiului Turda.
Sute de mii de lei se scurg către casele de avocatură pentru procesele administrației publice locale în baza unei hotărâri generale care îl împuternicește pe primar să angajeze servicii de consultanță și reprezentare juridică.
De frica Curții de Conturi dar și ca urmare a faptului că primarul a semnat contracte adiționale de servicii juridice, în Consiliul Local Turda au fost promovate două proiecte de hotărâre prin care consilierii ratifică retroactiv contractele semnate de primar și, separat, prelungesc contractele de asistență juridică de la Salina Turda.
Nu doar atât, dar proiectul mai prevede că primarul poate angaja avocați oricând și oricâți iar toate formele de reprezentare juridică din trecut sunt ”ratificate” retroactiv.
Primarul, cer care inițiat proiectul prin care este ”spălat” de răspunderea juridică nu a fost însoțit de documente care să dovedească ce anume aprobă în fapt consilierii locali. Au lipsit contractele de asistență juridică ratificate retroactiv, așa că aleșii locali nu au știut exact ce votează.
Consiliera Gabriela Blăniță (USR) este cea care a atras atenția că proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care retroactiv se aprobă contractele suplimentare cu avocații nu este însoțit de documente justificative clare. Gabriela Blăniță a arătat că în absența contractelor de reprezentare consilierii nu știu ce votează căci lipsesc inclusiv sumele care urmează să fie aprobate retroactiv.
Sorina Felicia Munteanu șefa Serviciului Administratie Publică Locală a susținut în fața Consiliului Local că nu poate prezenta contractile cu avocații deoarece acestea sunt confidențiale. Aceasta i-a trimis pe consilierii locali să se informeze din presă. Șefa Serviciului Administrație Publică Locală a încălcat mai multe prevederi din Codul Administrativ, căci în exercitarea mandatului, consilierii locali care îndeplinesc o funcție de autoritate publică au acces la orice informație iar accesul la acele informații nu pot fi îngrădite.
Contractele cu avocații sunt documente cu caracter public căci reprezintă din punct de vedere fiscal-bugetar angajamente legale bugetare. Acestea sunt definite de legea finanțelor publice locale drept ”orice act juridic din care rezultă sau ar putea rezulta o obligaţie pe seama fondurilor publice”. Referindu-se la modul de cheltuire a unor bani din bugetul orașului, contractele de asistență juridică sunt documente cu caracter public. Autoritatea locală invocă faptul că în contracte sunt trecute strategiile juridice de apărare ale municipiului Turda, însă inclusiv acestea pot fi consultate de către aleșii locali care au semnat documente de confindențialitate.
Politică și Putere publică mai jos contractele de reprezentare juridică ale Municipiului Turda, așa cum acestea au fost transmise ca urmare a unei cereri în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile cu caracter public. Și ca urmare a cererii formulate, inițial municipalitatea a invocat confidențialitatea contractelor dintre client și avocat, dar ulterior a transmis contractele de reprezentare juridică înțelegând faptul că reprezintă de fapt informații cu caracter public.
Prin proiectul de hotărâre adoptat de consilerii PNL și UDMR în ședința ordinară din 31 august 2023, primarul e împuternicit să angajeze avocați inclusiv pentru cauze penale.
Situația este de o ironie absurdă, deoarece recent președintele PRM Turda, Doru Anca i-a făcut o plângere la Direcția Națională Anticorupție.
În urma hotărârii Consiliului Local Turda din 31 august 2023, primarul își poate lua cei mai buni avocați plătiți din bugetul local care să-i asigure apărarea penală tocmai împotriva propriilor cetățeni ce—i fac plângere la Parchet. Dacă în calitate de cetățeni îl dați în judecată pe primar, acesta își va lua avocați pe banii voștri, din taxe și impozite.
raspuns-h-hudrea-2-cereri-societati-avocatura-5-59