Strategia de Dezvoltare a Turzii, un fiasco pentru sifonat fonduri europene

0
Strategia De Dezvoltare A Turzii Un Fiasco Pentru Sifonat Fonduri Europene

Consiliul Local Turda a aprobat în ședința ordinară a lunii august 2023 documentul programatic după care se va dezvolta municipiul Turda în următorii 7 ani. Strategia de Dezvoltare a Municipiului Turda pentru perioada 2021-2030 pare să fie un document numai bun pentru a justifica sifonarea de fonduri europene.

Documentul deși este votat în 2023 nu este actualizat iar analizele privitoare la riscuri și avantaje sunt depășite moral.

Documentul are 286 de pagini iar până pe la pagina 225 conține ”descrierea situației”, cu diverse date statistice și descriptive, locale și județene. La pagina 225 găsim analiza SWOT, adică punctele tari și punctele slabe ale localității. La ”Puncte tari” citim că Turda trece printr-un ” Proces de întinerire în ultimii ani, proces ce urmează unei perioade de îmbătrânire demografică”. Imediat lângă citim la ”Puncte slabe” – ” Trendul descendent al populației tinere în Municipiul Turda (de la 5,923 tineri în anul 2015 la 5,136 tineri în anul 2020)” . Concluzia pare logică, suntem tot mai tineri, dar îmbătrânim.

Strategia ne spune și niște lucruri adevărate, totuși și anume că are loc o scădere a numărului de autorizații de construire cu un procent de 25% în comparație cu numărul autorizațiilor emise în anul 2019.

Strategia mai aberează și pe tema învățământului căci constată drept amenințare ” Creșterea numărului elevilor înscriși în învățământul profesional în comparație cu scăderea numărului de elevi liceeni”. De ce ar fi creșterea elevilor înscriși în învățământul profesional și tehnic o amenințare, în condițiile în care chiar în PNRR sunt linii de finanțare pentru învățământul tehnic, este un mister nespus al strategiei locale a municipiului Turda.

Strategia ne vorbește despre ” Educația deficitară a populației privind gestionarea corectă a deșeurilor” dar nu scoate niciun cuvânt despre faptul că ridicarea deșeurilor de către operatorul de salubritate nu se face fracționat.

Mai aflăm din strategia aprobată în 2023 că printre amenințări se număr și ” Existența Sitului poluat istoric Poșta Rât” care tocmai a fost decontaminat. Probabil cioatele copacilor uscați sau procurorii să fie singura amenințarea reală din site-ul de la Poșta Rât.

Zăpăceala programatică contină cu o altă amenințare ” Poluarea aerului din cauza traficului rutier, în continuă creștere”.

Strategele. Au votat strategia de dezvoltare a Turzii, fără să o citească cu atenție

Consilierele Mara Sur și Anca Costea (PNL) au votat cu nonșalanță Strategia de Dezvoltare a Municipiului Turda pentru perioada 2021-2030 fără să o citească cu atenție. Cel puțin aceasta este explicația rezonabilă pentru care cele două consiliere locale au votat un document cu aberații tocmai în domeniul sănătății, în care ele profesează.

Untitled

Rețeaua de cabinete medicale de familie, farmacii, cabinete stomatologice, cabinete medicale de specialitate au fost acaparate de domeniul privat ”-  se arată în documentul programatic la categoria amenințări la adresa sistemului de sănătate din Municipiul Turda.  Să afli în 2023 că te-au invadat medicii de familie capitaliști în detrimentul dispensarului de stat, poate fi într-adevăr îngrozitor de șocant.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.