STP pregătește vânzarea acțiunilor sechestrate de la Salina Turda. Urmează dizolvarea companiei publice?

0
Stp Preg Te Te V Nzarea Ac Iunilor Sechestrate De La Salina Turda Urmeaz Dizolvarea Companiei Publice

Societatea de Transport Public Alba Iulia pregătește preluarea completă a controlului asupra Salinei Turda, potrivit unui document înregistrat la Primăria Turda și pe care primarul Turzii a refuzat să-l prezinte Consiliului Local.

Măsura ar urma să se concretizeze fie prin scoatarea la vânzare a acțiunilor societății, fie preluarea controlului direct dar este neclar dacă și când Societatea de Transport Public va declanșa asta. În primă fază, executorul judecătoresc a numit un expert care să stabilească evaluarea acțiunilor companiei publice.

Administrația locală de la Turda a primit o nouă lovitură la începutul lunii august în urma unei adrese a executorului judecătoresc care anunță că a dispus numirea unui evaluator care să stabilească prețul de vânzare al acțiunilor Salinei Turda. Evaluarea ar urma să fie gata la data 4 septembrie. Surse din STP spun că șefii companiei private de transport nu au luat încă o decizie cu ce urmează să facă cu cele 10750 de actiuni dar scenariile lansate sunt fie de vânzare a acțiunilor Salinei fie de preluarea a lor. În funcție de reacția administrației locale există posibilitatea dizolvării societății sau validarea popririi conturilor, operațiune care permite executorului să preia banii direct din contul Salinei Turda. ”

xerox-scan-20230802123928-02082023123928

Lucrurile sunt complicate și pentru a le înțelege pe deplin trebuie să ne întoarcem puțin în timp.  Salina Turda SA nu este proprietarea Salinei Turda. În urmă cu circa 15 ani, persoane fizice au cumpărat acțiuni la vechea societatea Salina Turda, printre aceștia și reprezentanții familiei Rațiu. Administrația locală a recurs atunci la un gest extrem, au retras dreptul de administrare dat de Consiliul Local Turda pentru Salina Turda ca și bun aflat în proprietatea publică a Municiului Turda. Brusc, acțiunile la firma care administrare Salina nu mai valorau mai nimic căci firma în sine nu avea nicio valoare fără dreptul de administrare asupra salinei. Dacă acțiunile Salinei Turda vor fi scoase la vânzare, administrația primarului Matei ar urma probabil să facă același lucru căci este de neconceput ca un privat să dețină controlul de administare și exploatare a celui mai important bun din domeniul public al orașului. Acest scenariu are însă o complicație căci va duce în final la dizolvarea societății cu capital public și lichidarea activelor și conturilor. ”Suntem îndreptățiți să luăm orice măsuri pentru a ne recupera banii încuviințați printr-o sentință definitivă de către o instanță de judecată. Dacă Primăria Turda refuză să ne plătească datoriile, vom face tot ceea ce trebuie făcut. Luăm în calcul și dizolvarea societății și lichidarea activelor”, au explicat surse din Societatea de Transport Public.

Îngirjorător este însă modul în care primarul Turzii acționează căci documentul care avertizează cu privire la înstrăinarea companiei publice au fost ascunse de Consiliul Local.

Administrația locală a avut două ședințe extraordinare de Consiliu Local, în 7 și 11 august iar acest document care arată gravitatea situației nu a fost prezentat Consilierilor locali.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.