Administrația locală de la Turda a anunțat declanșarea procedurilor de transparență decizională în cazul unui proiect de hotărâre de Consiliu Local privitor la avizarea funcționării teraselor sezoniere.
Documentul care este în consultare publică are însă o serie de reglementări discreționare, unele chiar ilegale.
Potrivit Legii 52/2002 privind transparența decizională, cei interesați pot formula în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ, ce vor putea fi depuse atât la adresa de email urbanism@primariaturda.ro, cât și prin registratura online sau la registratura ghişeului unic al Primăriei Municipiului Turda, în atenția domnului Chevereșan Soran Cătălin – arhiect în cadrul Primariei Municipiului Turda sau în atenția domnului Fântână Marin – șef Serviciu Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Cadastru din cadrul Primăriei Municipiului Turda, începând cu data de 07.08.2023 până în data de 25.08.2023
Regulamentul nou poate fi consultat aici.
Actul normativ local are o serie de prevederi nelegale dar și o serie de prevederi neinspirate a căror logică nu poate fi înțeleasă în totalitate.
Astfel, spre exemplu pe teresale sezoniere este interzisă organizarea de evenimente festive private care sunt descrise ”nunți, botezuri, etc”. Se poate accepta ca să fie interzise, din motive de siguranță publică, evenimente cu participare numeroasă, dar este ilogică și prostească interzicerea oricărui eveniment festiv. Dacă, spre exemplu, vrei să-ți inviți câțiva prieteni pe o terasă din centrul Turzii să-ți sărbătorești ziua de naștere, acest lucru e interzis potrivit administrației publice locale. Mult mai corect era să se reglementeze un număr maxim de participanți la evenimentele festive de pe teresele din oraș.
Documentul continuă însă cu o serie de prevederi discreționare și ilegale, care lasă la libera interpretare a administrației locale cum se avizează funcționarea unei terase sezoniere. ”Este interzisă utilizarea instalațiilor de sonorizare în spațiul public. Eventualele excepții sunt de strictă interpretare și sunt supuse autorizării prealabile a SUATC”. Nu se precizează ce anume înseamnă ”strictă interepretare” în gândirea administratorilor de la Turda.
”Aparatura electronică de tip tv este permisă doar în situația transmiterii unei competiții sporitiva majore, doar cu aprobarea prealabilă a SUATC”. De ce nu ar putea fi urmărite și evenimente culturale sau artistice majore? Poate pentru că inițiatorii se uită doar la sport.
”Utilizarea de seturi identice de tipuri de mobilier pentru fiecare operator econonic”. Dacă se acceptă folosirea unui mobilier care să fie armonios integrat în peisajul urban din punctul de vedere al cromaticii și modelelor, obligativiatea folosirii seturilor identice de mobilier sună a monopol, de parcă există deja cineva gata pregătit să vândă ”seturile identice”.
Nelegalitatea cea mai mare este aceea modului de dezafectare de urgență a teraselor sezoniere. Potrivit articolului 9 alineatul (2) în situațiile în care terenurile pe care sunt amplasate terasele ”urmează să fie afectate de construcții, modernizări, reparații, amenajări sau alte utilizări publice, deținătorii acestora vor dezafecta terenurile imediat, necondiționat și fără trecerea vreunui alt termen, la somația făcută de UAT Municipiul Turda. În caz contrar, dezafectarea se va face prin măsuri administrative dispuse de către Primarul UAT Municipiul Turda, jud Cluj, pe cheltuiala agentului economic”, se arată în proiectul de act normativ.
Măsura precizată este nelegală deoarece chiar și în cazul desfințării administrative a construcțiilor ilegale legea prevede un termen de minimum 15 zile între somația autorității și obligația de desființare a construcției. Prin aceste noi norme administrația locală de la Turda cere Consiliului Local să încuviințeze o serie de abuzuri. În lege nu există ”dezafectarea terenului” iar termenii uzuali sunt aceia de desființare a construcției. Se poate accepta o desființare imediată și necondiționată a unei terase pentru care se plătește chirie și care aduce venituri preconizate, doar în cazuri de forță majoră, la calamități ori accidente tragice- cutremure, incenii. Municipalitatea vrea să se folosească de acest regulament pentru a impune în contractele de închiriere de la anul aceste reglementări discreționare.
Reglementarea că proprietarii teraselor sezoniere au obligația să le desființeze imediat și necondiționat ori de câte ori municipalitatea se trezește peste noapte că vrea să dea terenurilor închiriate ”alte utilizări publice”, e o reglementare abuzivă.
Deja ne putem gândi chiar și la scenariul în care, la anul, peste noapte, municipalitatea vrea spre exemplu să mute statuia lui Avram Iancu pe terasa fostului viceprimar Mircea Irimie care trebuie să-și împacheteze mesele și scaunele ”necondiționat și de îndată”.