Fermierii s-au întâlnit pentru a discuta viitorul culturilor de sfeclă de zahăr

0
994f5b1c 4d74 4ff4 83fc A849dc4ce2db

Circa 100 de fermieri din Cluj, Alba, Mureș și Brașov au participat astăzi la un simpozion organizat la ferma Agroturdean, de la Bădeni, pentru a discuta viitorul culturii de sfeclă de zahăr. La eveniment au participat reprezentanți ai firmelor KVS și SESVanderHave,  principalii producători de semințe și reprezentanți ai firmelor Bayer și Timac  dar  și patroana fabricii de zahăr de la Luduș, Mihaela Neagu și Ioan Armenean, fostul director al fabricii de la Luduș.

Cultura sfeclei de zahăr va fi profitabilă cel puțin până în 2027, a explicat Emil Turdean, în timp ce reprezentantul firmei KWS a precizat că la o estimare în linii mari, toate subvențiile cumulate se ridică la circa 2000 de euro/hectar, sumă ce reprezintă circa 50% din costurile la hectar cu înființarea și menținearea culturii. Prețul bun pentru sfecla de zahăr a aparut însă doar în ultimii ani, fapt care i-a făcut pe fermieri să fie reticenți să o cultive.

Cumpărarea Fabricii de Zahăr de la Luduș de către doi investitori români deschide însă oportunitatea unor câștiguri bune pentru fermieri. Pentru anul 2023, s-au contractat circa 3500 de hectare de sfeclă, dar fabrica are nevoie de cantități de pe suprafețe de până la 6000 de hectare.  Fabrica va folosi pentru a produce și zahăr brut adus din export, ce va fi rafinat dar și cantități de sfeclă de zahăr adusă din import. Mihaela Neagu, care controlează și Fabrica de Zahăr de Bod a recunoscut că nici acolo nu e acoperită materia primă. ”Ce să fac? Aș vrea să produc zahăr românesc, dar fermierii sunt încă retincenți după anii anteriori când cultura nu era așa profitabilă. Vom rafina zahăr brut din import”, a admis Mihaela Neagu.

Producătorii de sămânță, ierbicide și îngrășăminte au prezentat soluții inovative în cultura sfeclei de zahăr. Compania KWS, spre exemplu cheltuie anual circa 60 de milioane de dolari în cercetarea sfeclei de zahăr și produce anual circa 350 de varietăți de sămânță pentru specificul fiecărei zone sau țări importante de pe glob.

Necesarul de zahăr din România, de circa 350.000-400.000 de tone este asigurat în proporție de 90% din import, fapt care face ca piața zahărului să fie atractivă, dar pentru asta ar trebuie îndeplinite cumulativ niște condiții.

Fermierii ar trebui să se asocieze pentru a obține maximum de subvenție acordată pe suprafețe iar tehnologiile de cultură ar trebui să fie respectate. După circa 15 ani cât Fabrica de Zahăr de la Ludus a stat în amorțire, acum pare să se trezească, dar succesul de viitor depinde și de fermieri. Emil Turdean

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.