Sechestrul pus asupra acțiunilor Salinei Turda SA este chiar mai complicat decât s-a anunțat public, susțin surse din cadrul companiei. Salina Turda are și calitatea de terț-poprit, ceea ce înseamnă că orice sume de bani datorate Municipiului Turda, spre exemplu cota de 50% din profitul societății, urmează să ajungă în conturile STP Alba Iulia, ce are de recuperat 15 milioane de lei de la Municipiul Turda.
Situația datoriilor Municipiului Turda se agravează iar primarul Turzii, Cristian Matei tace. Deși până acum s-au plătit circa 25 de milioane de lei, datorii, cheltuieli cu avocații, expertize și cheltuieli de judecată, nu a fost găsit niciun vinovat de faptul că banii publici se evaporă în conflicte juridice fără număr.
”Situația este fără ieșire, pentru Salina Turda. Dacă virăm profitul de 6,193 milioane de lei acesta ajunge fie la STP, fie la executorul judecătoresc, dar nu va rămâne la Municipiul Turda. Dacă nu plătim cota parte de 50% din profit, încălcăm legea și vom fi obligați să plătim penalizări către Municipiul Turda”, au explicat surse din serviciul de contabilitate al Salinei Turda, care au indicat ca referință legală OUG 64/2001.
”Vineri, când au trimis comunicatul acela prostesc, societatea avea deja calitatea de terț-poprit”, susțin surse din cadrul companiei publice. Executorul judecătoresc Călin Șortan care administrează Dosarul excuțional a confirmat că actele procedurale privitoare la poprire au fost trimise simultan și către Salina Turda și către TUP srl. Șortan a refuzat însă clarifice alte aspecte ale dosarului de executare și a invocat interdicții ce impun păstrarea secretului profesional. Una dintre încurcăturile majore pe care le are Salina este aceea că în calitatea sa de terț poprit nu mai poate plăti Municipiului Turda nicio sumă de bani pe care o datorează. ”În adresa de înfiinţare a popririi i se va pune în vedere celei de-a treia persoane – în acest caz Salina- ,interdicţia de a plăti debitorului Municipiului Turda- sumele de bani sau bunurile mobile pe care i le datorează ori pe care i le va datora, declarându-le poprite în măsura necesară pentru realizarea obligaţiei ce se execută silit”, au explicat surse juridice, pentru politicasiputere.ro
Potrivit informațiilor din interiorul Salinei Turda, presiunea a fost mare atât la sfârșitul cât și la începutul acestei săptămâni deoarece compania publică se pregătea să plătească Municipiului Turda o cotă parte din profit.
Salina Turda are un profit net de repartizat pentru anul 2022 de 12,559 milioane de lei din care trebuie să verse la bugetul local un minum de 50%, respectiv 6,193 milioane de lei.
Problema este că dacă nu virează profitul la timp, către bugetul local, Salina Turda trebuie să plătească și ea dobânzi penalizatoare. Dacă Salina Turda virează banii, aceștia ajung în contul executorului judecătoresc indiferent dacă Municipiul Turda contestă executarea sau chiar obține anterior suspendarea ei.
În acest moment, cei 6,1 milioane de lei, 50% din profitul Salinei Turda pot acoperi doar o parte din datoria de 15 milioane pe care Municipiul Turda o are de plată către STP Alba Iulia.