Primarul Cristian Matei interzice accesul cu telefoanele mobile în Primăria Turda

0
221027 Fbmateipremiu

foto: Primarul Turzii se laudă cu diplome europene dar impune restricții demne de Coreea de Nord

Contribuabilii, dar chiar și orice alt vizitator nu mai pot intra cu telefoane mobile în Primăria Turda, potrivit unui regulament de ordine interioară aprobat de Primarul Turzii, Cristian Matei. Măsura e fără precedent pe plan local și e unică printre primăriile din România.

De la Primăria Alexandria (Teleorman) până la Oradea (Bihor), de la Sibiu la Săndulești și Cluj, funcționarii publici au rămas siderați când au aflat că turdenii trebuie să-și lase telefoanele mobile la poarta Primăriei.

În plus, în regulament se mai precizează că e interzis și accesul cu ”materiale obscene sau propagandistice”, fără a menționa explicit la ce fel de materiale se referă cu exactitate regulamentul.

Măsurile din regulamentul promulgat de primarul Turzii sunt excesive și dictatoriale. Unul din principiile fundamentale după care funcționează administrația în Uniunea Europeană este acela al proporționalității măsurilor restrictive. Statul sau celelalte autorități nu pot dispune măsuri restrictive ale unor drepturi, decât dacă sunt temeinic justificate și sunt proporționale cu scopul legitim propus.

Măsurile restrictive nu trebuie să fie disproporţionate în raport cu scopul legitim urmărit, se arată în toate cazurile judecate de instanțele naționale și europene.  În unele cazuri, precum libertatea de exprimare vs instituții publice, măsurile restrictive sunt extrem extrem de puține. Este adevărat că sunt zone restricționate înregistrărilor video, precum zonele de evidența populației, dar acestea oricum sunt marcate corespunzător iar acolo prezența fizică a cetățenilor e strict limitată.

Măsura dispusă prin regulament, de către primarul Turzii, Cristian Matei este una dictatorilală, excesivă și lipsită de logică. Este și o măsură prostească, căci este aproape imposibil de pus în practică într-un mod eficient. Ce se întâmplă dacă cetățenii își ascund telefoanele mobile în chiloți.

Măsura ilogică te face să te întrebi dacă nu cumva primarul Turzii se teme că e înregistrat pe ascuns de cetățeni?

D739ab25 7478 4020 9dac B87fbfc17355

Am întrebat pe la Primăriile din România dacă cetățenii își lasă telefoanele la poartă

Politică și Putere a sunat la Primării din România pentru a afla dacă o astfel de măsură este aplicată și în altă parte. Reacția a fost una de consternare, fie că răspunsurile au fost transmise de purtătorii de cuvânt sau alți funcționari publici.

De la Alexandria, în Teleorman, până la Oradea, în Bihor, de la Sibiu la Săndulești, funcționarii publici au rămas siderați când au aflat că o astfel de restricție se aplică într-o primărie din România

Primăria Alexandria- Ioana Vârban, purtător de cuvânt al Primăriei Alexandria a precizat nu este nici un regualament care să restricționeze accesul cetățenilor cu telefoane mobile sau camere video în instituție. ”Instituția este publică, orice cetățean are dreptul să pozeze ce este la avizier, inclusiv funcționarii publici. A existat și la noi o tendință de a reglementa asta, dar ni s-a spus foarte clar din diverse surse că nu se poate, suntem funcționari publici, instituția e publică, cetățenii au acces cu telefoane, aparatură audio-video”, a explicat Ioana Vârban.

Primăria Cluj Napoca – Călin Ciobanu,  biroul Mass Media: ”Nu există o astfel de restricție, singurele zone unde e limitat accesul sunt zonele de evidență a populației, marcate special. Singura restricție e aceea ca la Registratură, cetățenii să nu vorbească la telefon pe speaker sau strident.”

Primăria Sibiu- Mirela Gligore, purtător de cuvânt ”Nu putem noi reglementa accesul cu telefonul în instituție. E exclus să impunem o prevedere prin care cetățenii să-și lase telefonul la poartă. Nici măcar nu cred că e legal.”

Primăria Mediaș- Ana Maria Prodan, secretariatul Primăriei Mediaș: ”Nu există astfel de restricții, nici măcar n-am auzit de așa ceva”

Primăria Oradea, Mirela Macra, biroul Mass Media ”Nu, nu există o astfel de reglementare. Oamenii  vorbesc la telefoane atât în zona de ghișee cât și în instiuție. Singura condiției e să nu se deranjeze funcționarele de la ghișeu, astfel ca acestea să-și facă treaba.

Primăria Târgu Mureș – Szekey Clara, secretar instituția Primarului – ”Noi nu putem să controlăm oamenii la poartă dacă au telefon mobil. Să înțeleg că la Primăria Turda sunt obligați să-și lase telefoanele la poartă? Noi nu avem o astfel de procedură, o astfel de restricție

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.