Președintele ședinței CL Turda, Năstase Paul, angajaț al Companiei de Apă le-a transmis consilierilor locali informații ce contravin contractului de delegare a serviciului public de apă-canal
Consilierul local Paul Năstase a transmis Consiliului Local Turda o serie de precizări despre care a afirmat că vin din partea Companiei de Apă Arieș. Informațiile au fost prezentate în ședința extraordinară a Consilului Local Turda din 16 mai 2023, înaintea votării unui proiect de hotărâre privitor la paorbarea situațiilor financiare anuale pe anul 2022 ale Companiei de Apă și descărcarea de gestiune a conducerii.
Anterior, Politică și Putere a publicat un articol în care a arătat că investiții finalizate de circa 96 de milioane de lei nu sunt înregistrate în domeniul public și privat al localităților, fapt care afectează valoarea redevenței pe care CAA trebuie să o plătească bugetelor locale.
Paul Năstase a negat informația Politică și Putere, potrivit căreia redevența serviciului public de apă s-ar calcula la o sumă egală cu valoarea amortizării bunurilor concesionate. Năstase, care a îndeplinit și funcția de președinte al ședinței Consiliului Local Turda a explicat că redevența datorată de CAA către bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale se calculează raportat la volumul de apă vândut. Năstase nu a indicat niciun temei legal pentru afirmațiile sale. Politică și Putere a căutat în arhivele unităților administrativ teritoriale din România care este metoda de calcul a redevenție și a reieșit că aceasta este calculată raportat la valoarea amortizării bunurilor concesionate. Ceea ce era diferit între diversele localități era procentul valoric la care se fac plățile, care variază de la 10-50 la 100% din valoarea bunurilor concesionate.
Fostul director al Companiei de Apă Arie, Sorin Săveanu, cel care a semnat contractul de delegare și care a sesizat faptul că valoarea redevenței afectează investițiile publice, banii ce trebuie plătiți bugetelor locale și chiar și prețul la apă, a reconfirmat pentru Politică și Putere că valoarea redevenței se calculează raportat amortizarea bunurilor concesionate. ”Eu nu știu să fi aprobat cineva o altă modalitate de calcul a redevenței și am urmărit cu mare atenție orice eventuală modificare a Contractului de Delegare”, a comentat Săveanu.
Schema revelată de Sorin Săveanu, primul director al CAA și semnatarul contractului de delegare este foarte simplă. Cu cât bunurile concesionate Companiei de Apă Arieș sunt mai numeroase și valoroase, cu atâta crește redevența ce trebuie plătită Turzii. Doar că Turda trebuie să întoarcă acea redevență într-un cont special de investiții al CAA. Practic cu cât crește valoarea redevenței ar crește și valoarea investită de oraș în rețeaua de apă. Dacă însă contribuția din fonduri publice destinată pentru investiții ar crește semnificativ, ar mai putea invoca Compania de Apă creșteri masive de prețuri, care declarativ sunt motivate de nevoia de bani pentru investiții?
Nu știm exact acest lucru însă știm cu certitudine că în 2021, Curtea de Conturi a avertizat că gestionarea redevenței CAA ce trebuie plătită bugetelor locale e gestionată cu încălcarea legii.
În plus, așa cum reiese din articolul 39 din Contractului de Delegare, redevența se stabilește la o sumă egală cu valoarea amortizării bunurilor concesionate iar valoarea ei va fi cel puțin la valoarea serviciului datoriei operatorului. În 2021, în Decizia 27/2021, privitoare la Municipiul Turda, Curtea de Conturi a României confirmă în scris că modul de calcul al redevenței se face raportat la valoarea amortizării bunurilor concesionate. Curtea de Conturi citează în Decizia sa, explicit art. 4 din Normele aprobate printr OUG 198/2005.
În prezent, auditorii confirmă că investiții finalizate de circa 96 de milioane de lei nu sunt recepționate de localități și nu sunt înscrise în domeniul public al acestora. Pe cale de consecință nici nu sunt redate în administrare Companiei de Apă. Operatorul invocă dificultăți în activitatea de predare a investițiilor. Primarii, tac. Singurul zgomot ce se mai aude e din partea turdenilor, nemulțumiți de creșterile prețurilor la apă.