Primarul Turzii refuză să clarifice dacă a fost implicat personal în afacerile imobiliare aprobate de Consiliul Local

0
Stirile Primariei Foto

Primarul Municipiului Turda, Cristian Octavian Matei a refuzat să clarifice la solicitarea Politică și Putere dacă a intervenit personal în procedura de  introducere în intravilanul municipiului Turda a circa 3,8 hectare de teren.

Cristian Matei a refuzat să clarifice dacă a fost influențat în vreun fel de afacerile familiei sale și dacă a făcut presiuni, inclusiv prin intermediul consilierului local Paul Sârbu și prin intermediul arhitectului șef delegat cu privire la urgentarea documentației de elaborare a HCL 28/2023, prin care a fost aprobată introducerea în intravilian a circa 3,8 hectare de teren.

Documentul cu răspunsul primarului poate fi citit mai jos.

Procedura de introducere a 3,8 hectare de teren în intravilanul municipiului Turda este una legală. Autoritățile locale nu au explicat însă cu claritate și care e motivația de oportunitate a hotărârii luate. La nivel local nu există un regulament sau seturi de norme prin care să se analizeze când și cum e importantă introducerea unor terenuri în intravilanul municipiului. De ce s-ar dezvolta Turda spre vest, acolo unde familia primarului deține teren și nu s-ar dezolvta  spre nord sau spre  sud. Discuția e importantă deoarece introducerea de terenuri în intravilan vine cu costuri crescute pentru serviciile publice se iluminat si salubritate.

Raspuns Solicitare Nr 1444 Din 11 04 2023 Page 0001

Într-un răspuns trimis redacției, primarul a precizat că e tardivă și caducă solicitarea prin care i s-au cerut clarificări privitoare la o posibilă folosire a autorității sale în favorizarea unor afaceri ale familiei.

Refuzul de a clarifica aspectele a fost motivată de faptul că Politică și Putere a publicat deja articolul privitor la legăturile de faceri ale familiei primarului Turzii cu dezvoltatorul imobiliar ce a beneficiat de introducerea în intravilanul orașului a circa 3,8 hectare de teren.

”Apreciem tardivă și caducă solictarea dvs, urmând a analiza, raportat la conținutul materialului și la conduita dvs, necesitatea și oportunitatea fie a redactării și comunicării unui drept la replică, fie promovarea unui demers judiciar pentru apărarea drepturilor cu caracter nepatrimonial ale subsemantului”, se arată în adresa primarului Turzii.

Politică și Putere a relatat o serie de fapte făcute publice de Partidul Mișcarea Populară Turda din care reiese faptul că Easy Clean Master, o firmă în care sunt asociate soția primarului Turzii, fiica acestuia și soția președintelui Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Turda s-a asociat cu firma Avip Promedia, firma dezvoltatorului imobiliar Vlad Pașca. Avip Promedia este firma care a beneficiat de introducerea în intravilan a terenului de 3,8 hectare.

Introducerea în intravilan a terenului a fost decisă de Consiliul Local Turda, cu votul consilierilor PNL, dar fără să existe criterii publice care să motiveze de ce e oportun pentru dezvoltare urbană a orașului  ca o astfel de suprafață să fie introdusă  în intravilanul municipiului. Ca urmare a deciziei administrative, valoarea terenului a crescut de la circa 2 euro valoare inițială de cumpărare la valoarea de 28 de euro.

Care sunt întrebările la care primarul Turzii a refuzat să răspună?

1.   Dacă primarul a  avut discuții cu soția sa privitoare la introducerea în intravilan a suprafețelor de teren deținute de AVIP Promedia.

2.   Dacă a făcut presiuni, inclusiv prin intermediul consilierului local Paul Sârbu și prin intermediul arhitectului șef delegat cu privire la urgentarea documentației de elaborare a HCL 28/2023.

3.   Cum califică din punct de vedere moral și legal faptul că a avizat și a semnat documente de urbanism și  a inițiat un proiect de hotărâre de care beneficiază indirect familia sa?

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.