Sute de mii de lei furați la Laboratorul de Analize Medicale al Spitalului Municipal

0
Ovidiu Stanila 960x640 1

Sute de mii de lei, prejudiciu din analize neîncasate la Spitalul Municipal Turda. Directorul Ovidiu Stănilă (foto sus) a minimalizat gravitatea situației

  Sute de mii de lei au fost furați de la Spitalul Municipal Turda prin efectuarea de analize medicale neîncasate, se arată într-un raport al Curții de Conturi Cluj. Organismul de control vorbește de prejudicii, dar surse din unitatea sanitară explică că banii au fost de fapt încasați de terțe persoane din Laboratoruld de Analize Medicale.

Organsmul de audit a mai constatat că sute de analize medicale nu au fost validate de personalul medical superior ci de pe conturile asistenților.

Seturi de analize medicale au fost validate, după ce medicii de laborator plecau acasă sau erau în concediu.
Ovidiu Stănilă, directorul Spitalului Municipal a explicat în notele depuse către auditori că responsabilitatea pentru situațiile create aparține medicului șef de laborator.

Punctele de vedere ale celor implicați pot fi citite în Raportul de Audit disponibl la final.

Ovidiu Stănilă, directorul Spitalului Municipal Turda a minimalizat neregulile într-o declarație publică susținută în Consiliul Local, în 31 martie.

Curtea de Conturi a verificat doar un eșantion din volumul de activitate a Laboratorului de Analize Medicale al Spitalului Municipal Turda, aferent anilor 2019-2020. În baza eșantionului verificat a constatat că au fost efectuate analize medicale la cerere fără a se încasa contravaloarea acestora. Potrtivit Raportului de Audit al Curții de Conturi, disponibil la finalul articolului, ”valoarea veniturilor reprezentând contravaloarea serviciilor de analize medicale contra cost efectuate în exercițiile financiare 2019-2020, neîncasate și ne-evidențiate în contabilitate este de 140.173 lei din care 62.911 lei pentru anul 2019 și 77.262 de lei pentru anul 2020. Directorul Stănilă Ovidiu recunoaște că nu a dispus efectuarea de  controale la Laboratorul de Aanalize Medicale dar susține că nu avea indicii pentru a face asta. De fapt, Stănilă Ovidiu avea reclamații privitoare la nelegalitățile din laborator.

Curtea de Conturi mai constantă că seturi de analize medicale au fost validate din conturile de logare ale unor asistenți și nu de către medici sau biologi, singurii care sunt împuterniciți de lege să facă validarea analizelor. Potrivit Curții de Conturi a existat ”riscul eliberării eronate a rezultatelor examinării ”

Curtea de Conturi a mai constatat prejudicii de zeci de mii de lei, reprezintând venituri salariale ce nu pot fi justificate prin documentele de pontaj.

”Să vă imaginați prejudiciul dacă controlul era făcut pe cinci ani, nu pe doi. Acolo cineva a furat sute de mii de lei”, a comentat un angajat al Spitalului Municipal Turda care a confirmat pentru Politică și Putere faptul că inițial persoane din conducerea unității sanitare a incercat falsificarea unor inscrisuri în format fizic și electronic.

Directorul Spitalului Municipal Turda a minimalizat prejudiciul și gravitatea faptelor

Ovidiu Stănilă, directorul Spitatului Municipal Turda a susținut într-o declarație publică susținută în fața Consiliului Local Turda, faptul că neregulile de la spital sunt minore și au fost soluționate odată cu înlocuirea din funcție a  medicului șef de secție și sancționarea acesteia cu 10% din salariu. Stănilă a subliniat că penalizare de 10% din salariu este ”o măsură severă” dar a omis să informeze Consiliul Local Turda în ședința ordinară din 31 martie cu privire la prejudiciile descoperite de Curtea de Conturi Cluj, deși concluziile Curții de Conturi erau disponibile de la data de 23 martie. Directorul Spitalului participase anterior la întâlnirile de conciliere cu auditorii Curții de Conturi și cunoștea rezultatele controlului.

Raportul Curții de Conturi poate fi descărcat AICI sau poate fi citit mai jos

raport-curte-de-conturi-spital

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.