Directorul interimar al Muzeului de Istorie nu are raport de activitate public depus. Va fi concediat de Cristian Matei?
Administrația locală de la Turda refuză să respecte legea și să organizeze concursurile pentru funcțiile de conducere ale instituțiilor de cultură din oraș. Metoda este una de control instituțional. Primarul numește discreționar directori interimari care sunt sub comanda lui.
Politică și Putere a solicitat Ministerului Culturii informații privitoare la amendarea autorităților responsabile pentru nerespectarea legislației în domeniu.
Într-un oraș normal și o societate civilizată, primarul ar fi prezentat Consiliului Local Turda documentația pentru concurs, apoi ar fi organizat concursul pentru selectarea unor directori care să fie titulari pe funcție. În acest fel a procedat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Acesta a supus aprobării Consiliului județean Clujm, documentația de organizare a concursurilor pentru o serie de instituții culturale din județ.
La Turda, acest lucru nu s-a întâmplat astfel că Politică și Putere va demara o campanie de obligare a Primăriei Turda să organizeze în regim de urgență concursurile la instituțiile de cultură.
Potrivit legii, amenda pentru nerespectarea normelor legal este între 50.000 și 100.000 de lei. Va fi amendat primarul sau Consiliul Local pentru încălcarea legii?
Potrivit OUG nr. 189 din 25 noiembrie 2008 privind managementul instituţiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public, autoritățile publice de la Turda ar fi trebuit să întocmească caietul cu obiective cu 120 de zile lucrătoare înainte de data încetării contractului de management la instituțiile de cultură. În cazul în care contractul se încheie brusc, precum a fost cazul Muzeului de Istorie unde fosta directoare a fost schimbată din funcție, termenul de 120 de zile curge de la data constatării cauzei de încetare.
Potrivit legii, administrația locală de la Turda ar fi trebuit să organizeze de mult timp concursurile pentru posturile de director și responsabili la Muzeul de Istorie, Casa de Cultură și Bilblioteca Municipială.
”Interimatul nu poate depăși 120 de zile”, au explicat pentru Politică și Putere, surse din Ministerul Culturii
Potrivit legii, neorganizarea concursului se sancționează cu amendă de la 50.000 la 100.000 de lei, la fel și refuzul autorității de a aproba caietul de obiective și documentația de concurs.
” Prin autoritate, în sensul definiției din OUG 189/2008, cu modificările și completările ulterioare se înțelege, în speță, că e vorba de un organ al administraţiei publice locale, autoritatea deliberativă, reprezentată prin conducător iar în cazul instituțiilor de cultură aflate sub autoritatea directă a Ministerului Culturii, prin autoritate se înțeleg autoritate executivă, în calitate de ordonator principal de credite pentru instituţia publică de cultură”, precizează Ministerul Culturii.
Interimarii. Concursul la Muzeul de Istorie a fost anulat fără explicații
Primarul Turzii a numit interimari la institițiile de cultură din oraș și refuză să organizeze concursuri pentru posturile de conducere. O face ”pentru că poate” dar și datorită faptului că astfel poate ține sub control instituțiile publice.
Dacă instituțiile de cultură ar avea directori și responsabili numiți prin concurs, aceștia ar avea contracte de managemet, indicatori de performanță și în baza evaluărilor profesionale și-ar putea păstra funcțiile indiferent de servilismul politic ce li se impune interimarilor ce depind de toanele unui primar autocrat.
La Muzeul de Istorie din Turda a existant o tentativă de organizare a concursului de director. Concursul a fost suspendat după ce s-a mai înscris un candidat capabil, care putea câștiga competiția.
Directorii Muzeului și Casei de Cultură nu au rapoarte de activitate pe anul 2022
Potrivit site-ului Primăriei Turda, directorii Muzeului de Istorie, Bibliotecii și al Casei de Cultură nu au rapoarte de activitate actualizate.
Matei Dan, directorul Muzeului de Istorie nu are raport de activitate depus pentru anul 2022, responsabilul Bibliotecii Municipale nu are raport de activitate depus pentru anii 2021 și 2022 iar Casa de Cultură Turda nu are niciun raport de activitate depus public.
Ar trebui demiși interimarii de la instituțiile de cultură din oraș, pentru faptul că nu au rapoarte de activitate anuale și pe cale de consecință nici evaluarea profesională? Dacă Cristian Matei ar fi consecvent ar trebui să-i concedieze așa cum a făcut cu fosta șefă de la Muzeul de Istorie.
Fosta directorare a Muzeului de Istorie Turda a fost demisă de către administrația locală tocmai pe motivul că nu a depus rapoarte de activitate.