Coruptie sau incompetență? Compania de Apă Arieș refuză să clarifice calitatea dezinfectanților din apa potabilă

0
Hipoclorit

Compania de Apă Arieș a refuzat să clarifice aspecte privitoare la folosirea biocidelor din apa de băut furnizată pentru localitățile Câmpia Turzii și comunele învecinate.

Operatorului de apă i s-a cerut să facă publice contractele de achiziție publică pentru cumpărarea de hipoclorit de sodiu și fișa tehnică și de securitate a produsului achiziționat în perioada 1 octombrie 2022- 10 martie 2023.

Hipocloritul de sodiu este un biocid folosit în dezinfectarea apei. Compania de Apă Arieș a fost acuzată de avertizori anonimi că nu păstrează produsul în condiții adecvate, că a comandat cantități mai mari de hipoclorit care se degradează în depozite.

Compania de Apă Arieș a refuzat să pună la dispoziție contractele de achiziție publică și a justificat că informațiile se află pe SEAP, portalul de achiziții publice. Operatorul de apă a transmis o fișă tehnică de achiziție a hipocoloritului de sodiu dar care nu este a ultimelor achiziții de substanță de pe SEAP.

Care este motivul pentru care CAA refuză să publice documentațiile tehnice și financiare ale hipocloritului de sodiu cumpărat? E vorba de corupție, incompetență sau indiferență față de un subiect de interes public?

UPDATE, 23 martie 2023. Compania de Apă susține că a comunicat fișele de securitate pentru hipocloritul cumpărat dar refuză în continuare să clarifice condițiile de livrare a biocidului.

”Fișele de securitate pentru produsele achiziționate v-au fost comunicate prin adresa de raspuns nr. 4532/21.03.2023, conform Legii 544/2001, și publicate integral ca facsimil pe site-ul dumneavoastră la finalul ultimului articol denigrator la adresa societății noastre, articol ce conține afirmații mincinoase, incorecte și nefondate, care reflectă o abordare mai mult decât superficială și părtinitoare din partea autorului.

Dupa cum v-am comunicat, procedurile de achiziții sunt conforme și transparente, acestea fiind informații publice ce pot fi accesate cu ușurință în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, iar dumneavoastră induceți în eroare, în mod conștient, abuziv și nejustificat, opinia publică.

Astfel, vă reiteram că adresa menționată cuprinde două fișe de securitate de la doi furnizori distincți, de unde societatea noastră a achiziționat aceste produse. Vă rugăm să citiți cu o minimă atenție răspunsurile comunicate, astfel încât să evitați inducerea în eroare și dezinformarea opiniei publice cu afirmații nefondate și neadevărate, făcute cu unicul scop de a inocula și propaga o percepție negativă asupra societății”, se arată într-un comunicat al Companiei de Apă Arieș.

Într-adevăr, operatorul de apă ”a lipit” două fișe de securitate, una de cealaltă, al doilea document fiind eliberat de firma vi

Articol original:

Cantități importante de hipoclorit de sodiu au fost lăsat zile la rând în curtea Companiei de Apă Arieș. Produsul, catalogat drept un biocid trebuie să fie păstrat în condiții speciale. Potrivit normativelor, hipocloritul de sodiu are o perioadă de 45 de zile în care poate fi folosit, dar Compania de Apă Arieș a achiziționat prin SEAP cantități crescute de substanță.

Biocidul este folosit de operatorul de apă în două procese tehnologice, spălarea conductelor, odată pe an și pentru potabilizarea apei furnizată municipiului Câmpia Turzii și comunelor adiacente.

Tehnologia de potabilizare a apei, de la Turda, prevede că pentru municipiul Turda, dezinfecția apei se face cu clor. Pentru localitățile mai îndepărtate se adaugă prin stații speciale hipoclorit de sodiu în anumite doze, pentru a se asigura clorinarea suplimentară a  apei.

E compromisă apa de băut furnizată municipiului Câmpia Turzii?

Potrivit unor surse, Compania de Apă Arieș a achiziționat hipoclorit de sodiu în cantități mult mai mari decât era necesar, parte a unor afaceri dubioase ale conducerii companiei. Informația nu e confirmată oficial dar CAA a refuzat să făcă orice fel de clarificări pe marginea subiectului. ”Oamenii din Câmpia Turzii ar trebui să se întrebe ce se introduce în apa de băut?”, susține un inginer chimist, contactat de Politică și Putere.

Hipocloritul de sodiu a fost cumpărat de la firma Mosslein srl din Nădlac, care pe site-ul propriu nu prezintă produsul vândut cu fișa tehnică a acestuia și nici nu menționeză avizul de vânzare a substanțelor biocide.

Potrivit directorului tehnic al companiei, Călin Palade,  site-ul nu prezintă documentele tehnice deoarece este încă în lucru iar hipocloritul de sodiu este vândut ca produs secundar, firma fiind specializată mai mult în instalații de tratare a apei. Călin Palade a admis că a vândut cantități mari de hipoclorit de sodiu către Compania de Apă Arieș dar susține că livrarea s-a făcut periodic, în baza unui calendar, pentru a respecta perioada de valabilitate de 45 de zile a produsului.

Politică și Putere a formulat către Compania de Apă Arieș în baza Legii 544/2001 o cerere prin care s-au solicitat contractele de achiziție publică a hipocloritului de sodiu încheiate în perioada 1 octombrie 2022- 10 martie 2023, cu toate anexele sale și copiile după fișa tehnică și de securitate a produsului achiziționat.

Compania de Apă a refuzat să clarifice detaliile despre biocidele cumpărate în 2023

Potrivit art. 11^1 din Legea 544/2001, ”Orice autoritate contractantă, astfel cum este definita prin lege, are obligația să pună la dispoziția persoanei fizice sau juridice interesate, în condițiile prevăzute la art. 7, contractele de achiziții publice”. Compania de Apă Arieș a refuzat acest lucru. Din contracte ar fi reieșit condițiile detaliate de livrare a produsului.

Compania de Apă Arieș a refuzat să facă publice documentele tehnice ale achiziției de biocid de la firma Mosslein și a prezentat fișa tehnică a firmei Sadachit. Operatorul de apă nu a prezentat detalii despre avizul de biocide și numărul reach care este mențiinat pe fișa de securitate.

Întreprinderile au responsabilitatea de a aduna informații despre proprietățile și utilizările substanțelor pe care le produc sau le importă în cantități mai mari de o tonă pe an. Ele trebuie, de asemenea, să evalueze pericolele și eventualele riscuri pe care le prezintă substanța.

Aceste informații sunt transmise la ECHA cu ajutorul dosarului de înregistrare, care conține informații despre pericole și, acolo unde este relevant, o evaluare a eventualelor riscuri pe care le implică utilizarea substanței și modul în care trebuie controlate aceste riscuri.

Înregistrarea se face pentru substanțe ca atare, substanțe în amestecuri și, în anumite cazuri, substanțe în articole. Substanțele chimice care sunt deja reglementate prin alte acte legislative, cum ar fi medicamentele sau substanțele radioactive, sunt exceptate parțial sau integral de la cerințele REACH.

Înregistrarea se bazează pe principiul „o substanță, o înregistrare”.

Vedeți mai jos răspunsul CAA

raspuns-solicitare-544

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.