Păcăliți cu o campanie medicală anunțată de Primăria Turda. ”Rușine primarului Turzii că nu finanțează serviciile medicale comunitare”, transmite PMP Turda

0
Păcăliți Cu O Campanie Medicală Anunțată De Primăria Turda. ”rușine Primarului Turzii Că Nu Finanțează Serviciile Medicale Comunitare”, Transmite Pmp Turda

Municipiul Turda a anunțat în 8 martie în mod public că Biserica Adventistă va asigura investigații și ecografii gratuite în sala Colegiului Național Mihai Viteazu din Turda. Înscrierea trebuia să se facă pe un site al campaniei. În momentul anunțului făcut de Primăria Turda, în 8 martie, ora 12.47, toate locurile de pe site pentru ecografii și consultații erau deja ocupate. Anunțul campaniei gratuite a fost de fapt un fake, căci înainte de publicarea anunțului nu mai exista nici un loc liber. E neclar dacă locurile au fost ocupate în avans de adventiști sau funcționari din Primăria Turda, cei doi organizatori. Biserica Adventistă a finanțat campania cu limite financiare și de timp. Păcăleala vine din partea autorităților publice locale de la Turda.

Păcăliți Cu O Campanie Medicală Anunțată De Primăria Turda. ”rușine Primarului Turzii Că Nu Finanțează Serviciile Medicale Comunitare”, Transmite Pmp Turda
În 8 martie, ora 12.47, în momentul anunțului făcut de Primăria Turda, privitor la campanie, toate locurile pentru ecografii și consultatii gratuite erau deja ocupate. Municipiul Turda ar fi trebuit să aloce peste 600,000 de euro pentru astfel de acțiunil cu începere din 2020

Articolul de față este mai mult despre sumele aprobate de Consiliul Local în anul 2020 și care nu au fost de fapt niciodată alocate sectorului sănătate, de către primarul Turzii. În total este vorba de circa 700.000 de lei care nu au fost alocați în bugetul local și au fost scriși doar pe hârtie. Nu e vorba de banii din proiecte europene sau banii alocați pentru infrastructura medicală ci de bani care erau alocați unor campanii, ca stimulente pentru medici și pentru accesul persoanelor sărace la serviciile medicale.

La data de 8 martie 2023, ora 12.47, când Primăria Turda anunța organizarea campaniei de analize și consultații gratuite, mai erau disponibile locuri doar la ”trainerul pentru sănătate”.  Acest fapt arată două lucruri importante, primul e acela că nevoia de servicii medicale e imensă și al doilea că pentru astfel de campanii ar trebui să fie aplicate niște filtre de selecție, cu crtierii de protecție socială, medicale, socio-demografice. Aceste filtre de selecție ar trebui să asigure un acces la serviciile medicale gratuite în primul rând unor categorii sociale vulnerabile.

Finanțatorul campaniei Din Grijă pentru Tine, din 12 martie, de la Turda, care este Biserica Adventistă, își poate organiza campaniile după cum vrea.

Primăria Turda trebuie însă să organizeze campaniile medicale într-un mod țintit, în baza unor norme și criterii mai complexe decât ”primul venit, primul servit”.

Primarul Turzii refuză să finanțeze politicile de sănătate la valorile aprobate de Consiliul Local

Una dintre țepele cele mai mari pe care administrația locală de la Turda o dă este în sectorul sănătății.

În martie 2020, municipiul Turda aproba politicile de sănătate publică la nivelul localității. Hotărârile Consiliului Local pot fi consultate aici și aici.

Consiliul Local Turda a aprobat un buget de peste 640.000 de euro pentru activități care să crească accesibilitatea la serviciile medicale comunitare. Alți 100.000 de euro erau prevăzuți ca buget pentru acordarea de stimulente pentru 10 medici specialiști care să fie atrași în sistemul public de sănătate.

Documentul integral de politici publice în sănătate, aprobat de Consiliul Local Turda în 2020 poate fi vâzut la finalul articolului.

Sumele prevăzute în documentul aprobat de Consiliul Local nu au fost prevăzute în bugetul local la valorile aprobate. De fapt, primarul nu a prezentat vreodată vreun raport privitor la realizarea politicilor de sănătate din Turda.

”Fără pic de rușine, primarul Matei și-a însușit munca celor de la Biserica Adventistă”

Deși nu finanțează la nivelul aprobat politicile de sănătate publică, primarul Turzii Cristian Matei se duce să se fotografieze la o campanie de sănătate a Bisercii Adventiste. Situația a fost comentată de Partidul Mișcarea Populară Turda care a calificat gestul primarului ca fiind ”fără pic de rușine”.

<<”Am oferit servicii medicale gratuite pentru toți cetățenii”, s-a lăudat primarul Matei, punând activitatea și acțiunea voluntarilor de la Biserica Adventistă pe planul doi, deși era activitatea lor!

E de înțeles că după ce a distrus tot orașul, fiind incapabil să gestioneze eficient fondurile europene și să facă lucrări de calitate la termen, este disperat să arate că a făcut și el ceva, că ”a oferit”. Este rușinos că a procedat în acest mod!

Cine îl oprește să facă o astfel de inițiativă cu Spitalul Municipal Turda? Să ofere niște servicii gratuite! Și să le plătească din miliardele pe care le dă pe avocați, din banul public! Și să anunțe că nu se mai dă șpagă în spital! Iar oamenii de acolo să vorbească și să se comporte la fel de frumos cu cei care apelează la serviciile lor, așa cum s-au comportat și voluntarii Bisericii Adventiste! Și să anunțe că nici el nu mai primește cheș-cheș de la firmele care execută lucrări de proastă calitate și el închide ochii!

Rușine mare, primarule! Rușine mare!>>, a transmis PMP Turda.

Vezi mai jos ce sume de bani trebuiau alocate suplimentar de la bugetul Turzii pentru sistemul de sănătate din oraș

politicapublicasanatate

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.