Document: Avocații mână-n mână cu Primăria Turda, refuză să publice contractul de asistență juridică plătit din banii turdenilor

0
Document Avoca Ii M N N M N Cu Prim Ria Turda Refuz S Publice Contractul De Asisten Juridic Pl Tit Din Banii Turdenilor

Municipiul Turda a refuzat astăzi să facă public contractul de asistență juridică cu firma de avocatură Toader și Asociații, semnat la finalul anului trecut.

Motivul invocat de Primăria Turda e acela că în contract sunt clauze de confidențialitate iar Toader și Asociații nu și-a dat acordul pentru publicarea contractului.

Cristian Matei a cerut în 2019 Consiliului Local un mandat să angajeze la liber avocați și case de avocatură, ignorându-se prevederile legii care permite contractarea acestor servicii doar în cazuri ”temeinic justificate”. Consiliul local, controlat politic de primar care e și președintele PNL Turda i-a dat undă verde acestuia să angajeze avocați.

Potrivit unor surse din Primăria Turda onorariile plătite către Toader și Asociații, cheltuieilile de deplasare, de cazare și onorariile de succes se ridică la valori tot mai crescute cu începere din 2020.

Cifrele neoficiale comunicate de surse din serviciul juridic al primăriei Turda vorbesc de plăți ce depășesc chiar și sume de 130.000 de lei. De asemenea, municipalitatea ar fi plătit și onorarii de succes în litigii în care nu s-a înregistrat nici un succes juridic evident.

Procedura prin care sute de mii de lei pleacă în buzunarele avocaților, deși Primăria are juriști proprii este posibilă în baza unei Hotărâri a Consiliului Local Turda votată de PNL și UDMR în anul 2019.

Prin HCL 233/2019 consilierii Locali ai Municipiului Turda au dat puteri depline primarului să semneze contracte cu avocații. Legea spune însă că încuviințarea angajării serviciilor de reprezentare juridică se face doar în cazuri bine justificate. ” În situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea: consiliilor locale, consiliilor judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice locale.

Din 2019, sute de mii de lei se scurg lunar în buzunarele avocaților angajați de primar. Municipalitatea refuză să facă publice contractele deși acestea sunt plătie din taxele și impozitele turdenilor.

Am formulat astăzi prin două adrese, atât Primăriei Turda cât și firmei Toader și Asociații, solicitări de clarificare a sumelor plătite din bugetul local al municipiului Turda,

Am cerut să se explice care sunt motivele includerii unor clauze de confidențialitate în contracte finanțate din bani publici.

Am cerut să se detalieze valoarea onorariilor plătite în 2020,2021, 2022, inclusiv onorarii de succes, cheltuieli de deplasare, cheltuieli de cazare.

Mai jos, refuzul primarului Turzii de a face public contractul cu casa de avocatură.

raspuns-h-hudrea-c-ct-avoc-toader-amp-4

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.