Consilierul Adrian Nap s-a dus ”în formă fizică” la ședința Consiliului Local. Opoziția se pregătește să convoace singură ședințele Consiliului Local

0
E826fa22 3abb 4d52 8883 26eab2577c28

Scandal de proporții în ședința ordinară a Consiliului Local Turda din 27 februarie 2023. Deși ședința era convocată online de primarul Turzii, Cristian Matei, consilierul local PMP Adrian Nap s-a prezentat la ședință ”în formă fizică”.

Luați prin surprindere, organizatorii ședinței nu au îndrăznit să-l evacueze pe alesul local, care dealtfel ar fi invocat faptul că se află în exercitarea mandatului.

”Am mers la Primărie să văd ce au de ascuns primarul și gașca lui”, a comentat consilierul PMP, Adrian Nap

Potrivit Regulamentului Consiliului Local, ședințele pot fi organizate în sistem online, de videoconferință sau cu prezență fizică. Varianta online a fost permisă de legislație în pandemie dar printr-un subterfugiu, consilierii PNL și UDMR au modificat regulamentul în așa fel încât ședința poate fi organizată online oricând. Miza organizării online a ședinței e dată de faptul că în sistemul de videoconferință, organizatorii dețin controlul informației. În multe cazuri, în trecut, ședința se întrerupea brusc când vorbeau consilierii locali ostili primarului,  în special în cazul unor intervenții critice. În alte situații, consilierii PNL au încălcat legea și au votat în timp ce erau în vacanță, fapt ce a determinat Prefectura Cluj să declare ilegală procedura de adoptare a unei hotărâri a Consiliului Local. Deoarece ar fi trebuit să se se dea ei pe ei în judecată, funcționari din Primăria Turda au ascus adresa Prefectului care nu a fost prezentată Consiliului Local.

Consilieriul PMP Adrian Nap a refuzat organizarea ședinței ordinare a Consiliului Local în format de video-conferință și a invocat faptul că anterior, la o altă ședință online, nu a putut să voteze din cauza conexiunii de internet. Nu există o dovadă clară că persoane din aparatul tehnic al Primăriei Turda ”taie” conexiunea consilierilor locali care sunt împiedicați să voteze și să vorbească. Este evident însă din transmisiile video că legăturile audio-video se întrerup mai ales când vorbesc consilierii din opoziție.

Ședința Consiliului Local Turda, online într-o atmosferă de bar de cartier

”Primarul trebuie să renunțe la disprețul afișat față de consilierii locali, altfel convocăm noi ședințele”, susține Adrian Nap

Opoziția a găsit o metodă de contracarea a primarului Turzii și susține că e pregătită să convoace singură ședințele Consiliului Local, fără primar. ”Legea spune că o treime din numărul consilierilor locali poate convoca ședința Consiliului Local. Suntem pregătiți de acum înainte ca ori de câte ori primarul convoacă ședințele ordinare online noi să facem convocarea ședinței extraordinare cu prezență fizică. Vom include exact aceeași ordine de zi, exact același materiale doar că vom convoca legal ședința Consiliului Local în așa fel încât fiecare turdean să poată participa cu prezență fizică”, a comentat Adrian Nap.

Și ceilalți reprezentanți ai partidelor politice locale au criticat excesele administrației primarului Cristian Matei. Consiliera USR Gabriela Blăniță s-a declarat surprinsă de atitudinea secretarului general interimar Bogdan Matei. ”A fost efectiv o atitudine sfidătoare la limita obrăzniciei. Nu putem accepta modul în care înțelege să se adreseze consilierilor locali aflați în exercitarea mandatului. Se . Secretarul general interimar trebuia să știe că cel responsabil de formularea și semnarea răspunsului la o cerere, de legalitatea soluţiilor şi comunicarea acestora în termenul legal e conducătorul instituției, un lucru explicit menționat în legislația administrativă din România. Sunt convinsă că secretarul general știe aceste lucruri”, a comentat consiliera USR. Aceasta a precizat că va susține o convocare extraordinară a ședințelor Consiliului Local, dacă primarul contină să sfideze dorințele consilierilor locali.

Răzvan Ciortea, subprefect de Cluj și președinte al PSD Turda a anunțat la rândul lui că formațiuna sa politică este pregătită să ia în calcul convocarea ședințelor Consiliului Local de către cei șapte consilieri ai Opoziției. ”Dacă primarul nu-și reconsideră atitudinea față de consilierii locali vom recurge la toate pârghiile legale. Turdenii trebuie să dispună de posibilitatea să participe direct la ședințele Consiliului Local iar consilierii locali trebuie lăsați să-și desfășoare activitatea fără blocaje”, a comentat Ciortea.

Ce se întâmplă dacă Opoziția convoacă ședințele Consiliului Local Turda

Convocarea ședințelor Consiliului Local sub forma unei ședințe extraordinare e arma secretă pe care Opoziția locală o pregătește împotriva primarului Turzii. Practic, Opoziția ia în calcul să convoace o ședință extraordinară cu prezență fizică,  ori de câte ori primarul va mai convoca în viitor ședința ordinară cu prezență online.

Această metodă de guerillă politică ar fi fără precedent în România dar ar avea o acoperire legală perfectă, susțin avocații consultați de Politică și Putere.

Potrivit articolului 133, alineatul (2) din Codul Administrativ, Consiliul local se poate întruni și în ședințe extraordinare la convocarea a cel puțin unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție.

Consilierii locali sunt convocați prin grija secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, cel târziu în ziua ulterioară primirii de către acesta a documentului de convocare inițiat de cel puțin o treime din numărul consilierilor locali în funcție.

”Nu scrie nicăieri în lege că dacă e convocată ședința ordinară, nu poate fi convocată o ședință extraordinară cu o zi înainte de ședința ordinarp. Secretarul general nu va avea niciun motiv legal să blocheze convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Local, dacă e cerută de  o tremie din consilierii locali în funcție, Legea îl obligă pe secretar să facă ordinea de zi și să comunice prefectului de ce nu s-a realizat cvorumul”, au explicat avocații consultați de Politică și Putere.

 ”Primarul n-are decât să rămână el cu consilierii lui să vorbească singuri la televizor, dacă asta vor, dar turdenii au dreptul să poată particiăa la ședințele Consiliului Local, dacă vor”, a mai comentat consilierul local Adrian Nap.   

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.