Primarul Turzii, Cristian Matei a convocat ședința ordinară a Consiliului Local Turda, din luna februarie, în sistem online, fără nici un fel de explicație privitoare la motivul pentru care a ales această formă de organizare a ședinței.
Decizia primarului Turzii i-a nemulțumit pe consilierii locali din Opoziție care au cerut explicații.
Primarul a fost incapabil să explice cu claritate care e motivul pentru care convoacă ședința online și nu cu prezență fizică.
Primarul Turzii se crede pe propria moșie. Organizarea ședințelor Consiliului Local în sistem online e dovadă de neputință și eșec administrative, crede președintele PMP Turda, consilierul local Adrian Nap
PMP Turda susține că organizarea ședinței ordinare a Consiliului Local din această lună, la dispoziția primarului Matei, este o dovadă de recunoaștere din partea acestuia că ”Municipiul Turda se află într-o situație de urgență, fiind distrus de incapacitatea lui de administrare”.
”Primarul Matei recunoaște: Municipiul Turda se află într-o situație de urgență, fiind distrus de incapacitatea sa de administrare!
Primarul Matei Cristian a recunoscut public faptul că Municipiul Turda se află într-o situație de urgență, fiind distrus de incapacitatea lui de administrare, iar din acest motiv a convocat ședința Consiliului Local în sistem online, nu cu prezența fizică a consilierilor locali, așa cum e normal.
În momentul în care s-a introdus în legislație posibilitatea organizării ședințelor în sistem online, motivația era dată de pandemie și de situația de urgență existentă în țară.
Faptul că primarul Matei Cristian recunoaște că a adus Turda în această situație de urgență, în care ședințele Consiliului Local nu se mai pot organiza cu prezența fizică, existând riscul ca aleșii să-și distrugă mașinile în drumul către Primăria Turda, reprezintă ”cireașa” de pe tortul neputinței sale.”, a transmis PMP Turda.
Frică de Opoziție sau frică de reacțiile turdenilor?
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Turda sunt câteva proiecte de hotărâre deosebite iar PMP nu este singurul partid de opoziție nemulțumit că ședința nu e în format fizic.
Urmează să se aprobe bugetul de venituri și cheltuieli ai Societății Transport Urban Public. ”Am fi vrut să-l vedem pe directorul TUP, Alin Popescu, la discuții. Aș fi dorit să-l întreb câteva lucruri, spre exemplu dacă mai scumpesc biletele pe autobuze în 2023. Apoi e un proiect cu costurile de la căminul de bătrâni. Aș fi vrut să-l întreb pe preotul responsabil dacă mai au nevoie și de alt tip de ajutor. Care e rostul să fii consilier local, dacă nu poți adresa întrebări directe celor implicați în administrarea orașului”, a comentat consilierul local Cristian Pop (PSD). Consilierul local Grabriela Blăniță a precizat că nici USR nu susține organizarea online a ședințelor de Consiliu Local, în special a celor ordinare care au subiecte serioase pe ordinea de zi.
Adevărata miză a ședinței online este manevra de urbanism prin care primarul și consilierii liberali pregătesc operațiunea imobiliară prin care 39.000 mp urmează să fie introduși în intravilanul municipiului Turda. Proiectul e inițiat de primar în favoarea unui partener de afaceri al propriei neveste iar prin mișcarea ”de oportunitate”, un teren agricol din extravilan este introdus în intravilan, rezultatul fiind o creștere spectaculoasă a valorii terenului de la un preț de circa 2 euro/mp la un preț estimativ de 28 de euro/mp. Consilierii locali din opoziție ar putea formula critici mult mai directe în ședința cu prezență fizică, decât dacă vorbesc online ”la televizor”.
Un alt proiect inclus pe ordinea de zi e numărul de funcții și statutul de funcții al aparatului de lucru al primarului. La fel ca și în cazul anterior, în sistem online intervențiile opoziției pot fi controlate mai ușor. Nu ar fi prima dată când ar ”pica transmisia”, exact când vorbește un membru al Consiliului Local care nu se mai aude cursiv la microfon.
O altă șmecherie folosită este aceea în care se invocă faptul că reprezentanții serviciilor tehnice ale Primăriei nu ar fi în sală să răspundă la întrebări. În transmisia online, camera e fixată pe președintele de ședință, secretarul municipiului și primar. Imaginea nu permite controlul persoanelor care sunt prezente în sala de transmisie. În trecut, secretarul municipiului Turda a susținut că persoane din conducerea Primăriei Turda nu sunt prezente în sală și s-a refuzat formularea în direct a unor răspunsuri la interpelările consilierilor locali.
Sistemul online permite autorității publice să controleze mai puternic informația transmisă și intervențiile opoziției iar acest fapt este cunoscut atât de câtre PMP dar și de PSD și USR.
În sistemul online au fost manevrate voturile și au fost comise cele mai dure abuzuri ale administrației Matei precum votul prin ”corespondență”, o metodă abuzivă prin care a fost adoptată o rectificare de buget în noiembrie 2021.