Unul dintre proiectele majore ale Companiei de Apă Arieș, finanțate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) a rămas complet în aer și dinamintează serios dezvoltarea rețelelor de apă și canal din zonă.
Contractul de lucrări, în valoare de 84,09 milioane de lei prevede în principal construirea unei conducte de aducțiune pe o lungime de circa 92 de km și reabilitarea conductelor pe o distanță de alți 11 km.
Conducerea Companiei de Apă Arieș ar urma să relizieze contractul de lucrări atribuit în 2019 și care avea o durată de execuție de 36 de luni.
Contractul de lucrări CL 1- Extinderea și reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă și a conductelor de aducțiune în sistemul zonal de alimentare cu apă Turda este marele eșec al modernizărilor în rețeaua de apă și canalizare.
Contractul în valoare de 84 milioane de lei a fost câștigat în 2019 de către Asocierea HIDROCONSTRUCȚIA S.A. (Lider de asociere) – NORD CONFOREST S.A. (Asociat 1) – APARO CONSULT S.R.L. (Asociat 2) – ECO AQUA DESIGN S.R.L. (Asociat 3). Contractul avea termen de execuție de 36 de luni, dar la trei ani de la atribuire, stadiul lucrărilor este de declarat la circa 4%. Proiectul este unul major și esențial pentru localitățile din zona rurală și periurbană a Turzii.
Se prevede în principal construirea unei conducte de aducțiune pe o lungime de circa 92 de km și reabilitarea conductelor pe o distanță de alți 11 km.
Suplimentar proiectul prevede Reabilitarea si reactivarea sursei de apa Varianta: 7 foraje, cu un debit de 48 l/s; – Reabilitarea si reactivarea sursei de apa Turda Veche: 6 foraje, 95 l/s; – Reabilitare conducte de legatura de la puturi – 1936m; – Statie noua de tratare si dezinfectie pentru sursa de apa Varianta; – Statie noua de tratare si dezinfectie pentru sursa de apa Turda Veche; – Statie de pompare apa tratata Turda Veche si reabilitare statie de pompare apa potabila Bogata – Reabilitare rezervor existent Varianta; – Reabilitare rezervor existent Cornesti; – Construirea rezervoarelor Petresti 2×1000 mc si instalatie pentru dezinfectia apei; – Construirea stațiilor de pombare SP1 si SP2 Sandulesti, SP Prunis, SP Saliste, SP Ceanu Mic , SP Ciurila, SP Filea de Jos , SP Padureni, SP Plaiuri, SP Micesti;
Practic, proiectul prevedea modernizarea alimentării cu apă a întregii arii ruale situată la vest de municipiul Turda. Compania Hidrosconstrucția a intrat în insolvență iar stadiul acestui proiect e declarat la 4%.
”Compania de Apă va rezilia contractul și acest contract se va reatribui”, au declarat pentru Politica si Putere surse din cadrul CAA Turda, fără însă a preciza când anume se va demara procedura de re-licitare a proiectului.
Contractul de lucrări CL 1 rămâne bomba din buzunarul Companiei de Apă Arieș deoarece e finanțare câștigată dar care nu e cheltuită iar lucrările întârzie. În plus, autoritățile se vor confrunta și cu probleme logistice. ”Au asfaltat strada Cheii iar pe acolo e prevăzut să treacă aducțiunea de apă. Vor sparge din nou strada”, au comentat surse din Compania de Apă, pentru Politică și Putere.