Vocile Opoziției: Disprețul primarului Matei nu poate fi tolerat

0
1afd1fdd 2a4e 4df2 Abc4 B6933a7d875c

  Opoziția locală din Consiliul Local Turda are doar trei voci mai vocale. Vestea nu e bună, deoarece în total sunt nouă consilieri locali din partea PSD, USR, PMP, partide ce nu fac parte din administrația primarului Turzii, Cristian Matei.  

Politică și Putere o să vă prezinte în trei articole distincte cine sunt cei trei consilieri cei mai vocali, în ultimul an, în Consiliul Local Turda.

Adrian Nap, coșmarul politic al primarului Cristian Matei

Consilierul local Adrian Nap s-a trasformat pas cu pas într-un coșmar politic al primarului Cristian Matei. Începând din 2019, consilierul local a criticat pas cu pas deciziile administrației locale de la Turda, pe care le-a considerat greșite.

 Inițial, criticile au fost pe rețelel de socializare și preluate ocazional de presa locală.

În ultimul an, însă, PMP a ieșit printre turdeni, iar critica mutată în stradă, acolo unde gropile și trotuarele distruse nu pot fi mascate, enervează puterea politică de la Turda.

PNL și primarul Turzii fac eforturi susținute să minimalizeze intervențiile politice ale consilierului Adrian Nap pe care le numesc populiste, nefondate și tendențioase. Ironizat prin pamflete pe rețele de socializare, Cristian Matei chiar l-a dat în judecată pe Adrian Nap. Procesul nu e soluționat, dar primarul a înregistrat două înfrângeri rușinoase. Le-a cerut judecătorilor să  îi interzică lui Adrian Nap să mai posteze comentarii politice la adresa lui. Instanțele au refuzat să încuviințeze o astfel de îngrădire brutală a dreptului la opinie.

În ședințele Consiliului Local, primarul face eforturi să-l ignore pe consilierul local. Nu reușește însă mereu. Când e luat de val, primarul intervine și vorbește singur câte 20-30 de minute non stop, fără să poată să fi oprit. Lansează tot felul de aiureli fie din cauza unei exprimări deficitare fie din cauza unor posibile dificultăți cognitive. Un astfel de exemplu a fost acela când a susținut de la microfon că turdenii vor taxe mai mari ca să se facă investiții.

Impozite mai mici pentru turdeni, una din temele PMP

PMP Turda și Adrian Nap au lasant frecvent o temă politică nouă la vremea ei pentru Turda. Reducerea taxelor și impozitelor locale. Deși reducerile nu sunt mari, ca sume, PMP este primul partid local care militat pentru reduceri de taxe. Deși primarul Turzii și PNL (compus din foștii PSD-iști) nu vor să recunoască, tema reducerii impozitelor pentru turdeni nu a fost lansată de PMP acum, din opoziție ci a fost propusă și culmea și acceptată pe vremea când PMP avea un parteneriat politic cu Cristian Matei, în primul mandat. În mod ironic, primarul a acceptat atunci inovația politică a PMP Turda iar PMP a pervseverat cu tema în anii următori.

În 2016 cereau o reducere de 20% a impozitului iar în 2020 ajunseseră la ideea că primarul trebuie să demisioneze pentru faptul că-i consideră pe turdeni o ”vacă de muls”, în timp ce afaceriștii din gașca lui primesc tot felul de ”injecții financiare”.

” Disprețul primarului Matei nu poate fi tolerat, fie că ne spune că turdenii vor taxe mai mari, fie că ne trimite pe noi consilierii să citim noaptea. Îl trimit și eu pe stradă, acolo unde e realitatea, unde eu merg zi de zi”, a comentat Adrian Nap.

Zonarea, una din marile păcăleli ale administrației Matei ca să încaseze mai mulți bani

În toamna anului 2021, abuzurile administrației Matei aveau să fie în plina lor splendoare. În dispreț față de lege, consilierii PNL inventaseră ”votul prin corespondență”, în ședințele Consiliului Local. Prefectura Cluj a confirmat că prin această practică nelegală, proiectul de rectificare bugetară aprobat în noiembrie 2021 era ilegal aprobat. În mod normal, trebuia demarată procedura de anulare a hotărârii Consiliului Local. Abuzurile aveau să continue cu zonarea orașului. PMP a atras atenția asupra faptului că străzi care sunt incluse în zona  I de impozitare străzi care nu sunt asfaltate.

„Starea de nemulțumire a turdenilor e tot mai mare. Primarul Matei și majoritatea PNL-UDMR își bat joc de turdeni în cel mai umilitor mod. Am găsit o nouă stradă cu nereguli, strada Vasile Lupu din Turda Nouă, la care i-au pus puncte în plus, spunând că are trotuare și zonă de agrement, ca s-o introducă într-o zonă superioară de impozitare, pentru ca oamenii să plătească impozite mai mari!

Din acest motiv mă judec cu ei, cu Primăria/majoritatea PNL-UDMR din Consiliu, să anulez hotărârea ilegală și abuzivă! Primarul a angajat o casă de avocatură, de teamă că pierde procesul, plătind mulți bani de la bugetul local, din banii turdenilor. E bine ca turdenii să știe asta!”, arată consilierul local  Adrian Nap.

Consilierul local a mai avertizat însă că multe alte străzi nu sunt încadrate corect, precum o bună parte a străzii Roșiori sau strada Ioan Moldovan.

Opoziția politică în stradă crează dificultăți celor din PNL

Adrian Nap reușește să îi enerveze pe cei din PNL pentru faptul că a mutat disputa politică de pe Facebook, direct pe străzile din Turda. Acolo realitatea nu poate fi alterată. Nap a recurs și la o strategie de guerillă pe care cel puțin deocamdată PNL și primarul nu o pot contracara eficient: îi lasă pe oameni să vorbească cu cuvintele lor despre dezastrul din zona în care locuiesc. Sub protecția anonimatului, oamenii vorbesc pe înregistrări. Sunt puține lucruri ce pot fi ignorate în politică când vine vorba de alegători iar vocea lor în direct, categoric nu poate fi ignorată. Singura soluție de contracarare a unei astfel de strategii este aceea a interviurilor cu ”oamenii mulțumiți” de stadiul lucrărilor. O astfel de abordare trebuie însă manevrată cu grijă deoarece se poate ajuge foarte ușor la ridicol. Dacă veți vedea în perioada următoare interviuri difuzate de Primărie cu oameni fericiți, analizați de două ori. Ar putea fi pe bune, sau ar putea fi strategia de PR prin care se urmărește contracararea consilierului Adrian Nap din Opoziție.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.