USR a inițiat două legi ce ușurează depunerea de plângeri pentru malpraxisul medical

0
Unnamed

foto: Oana Murariu, avocat specializat în drept medical cere desființarea comisiilor de malpraxis județene, pe care le consideră inutile

Oana Murariu, deputat USR de Cluj a depus două proiecte de lege care prevăd simplificarea procedurilor privind reclamațiile față de medici și obligativitatea ca asigurarea de malpraxis a medicilor să acopere cel puțin în parte daunele morale.

Modificările legislative ar urma să ușureze depunerea de reclamații în cazul erorilor medicale.

Primul proiect legislative prevede desființarea comisiilor de malpraxis de pe lângă Direcțiile de Sănătate Publică județene. De peste 16 ani de la înființarea lor, oamenii nu știu de existența acestor comisii, iar puține dintre cazurile adresate acestor comisii chiar s-au soluționat. De cele mai multe ori, în practică, procedurile s-au împotmolit. Comsiiile de malpraxis județene au fost folosite în practică drept mecanisme de blocare a sesizărilor de malpraxis.

„E păcat să nu valorifici experiența profesională în proiecte de lege, pentru că în primul rând trebuie să acționăm acolo unde ne pricepem bine. Experiența mea de avocat specializat pe drept medical, gestionând numeroase cazuri de răspundere civilă în domeniul medical, a dus la un set de proiecte de lege în materie“, a declarat deputata USR Oana Murariu, inițiatoare a celor două proiecte de lege.

Al doilea proiect de lege privind reforma în domeniul malpraxisului medical îi afectează direct pe medici, care sunt obligați în prezent să încheie o asigurare de malpraxis. De teama reclamațiilor pentru neglijență medicală, medicii încetează să mai practice anumite intervenții medicale din cauza riscurilor pe care acestea le presupun. Majoritatea plângerilor de malpraxis vizează daune morale, adică „prețul“ durerii, al suferinței, care nu poate fi cuantificat în sine după criterii clare, ci rămâne la latitudinea unei instanțe de judecată. Aceste daune morale nu sunt în prezent acoperite de polițele de asigurare încheiate de medici.

Proiectul de lege depus de Oana Murariu, Diana Stoica și Adrian Wiener propune instituirea obligativității ca polițele de asigurare pentru răspundere civilă pentru acte de malpraxis medical să includă expres și despăgubirea pentru daune morale.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.