Sancționarea injustă a profesoarei Adela Stan, transformată într-un film disponibil din septembrie 2023

0
Sancționarea Injustă A Profesoarei Adela Stan, Transformată într-un Film Disponibil Din Septembrie 2023

sursă foto: Elfogy a levegő/Facebook

Ecranizarea scandalului de la Colegiul Național Mihai Viteazu în care profesoara de literatură Adela Stan a fost sancționată injust pentru că a recomandat la clasă vizionarea filmului Eclipsă Totală, cu Leonardo Di Caprio  a intrat în faza de  post-producție, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Film din Ungaria, citat de agenția maghiară de știri MTI.

   În 2017, profesoara de literatură Adela Stan, de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda a recomandat la clasă vizionarea filmului Eclipsă Totală, care reda povestea dintre poeții simboliști Arthur Rimbaud și Paul Verlaine. Profesoara a fost reclamantă că încurajează în liceu vizionarea de filme cu homosexuali și a fost sancționată disciplinar. Evenimentele reale care s-au petrecut la Turda în anul 2017 au inspirat-o pe regizoarea maghiară Katalin Moldovai din Ungaria în realizarea primului să lung metraj. Filmul ”Elfogy a levegő” (Fără aer) e produs de “Magma Cinema”, cu sprijinul Institutului Naţional de Film din Ungaria.

Sancționarea Injustă A Profesoarei Adela Stan, Transformată într-un Film Disponibil Din Septembrie 2023
Sancționarea injustă a profesoarei de literatură, Adela Stan a ajuns scenariu de film

Protagonista poveştii este Ana (interpretată de Ágnes Krasznahorkai), o profesoară care predă literatură într-un liceu. Un părinte o denunţă pe aceasta din cauza recomandării de film pe care aceasta o face în clasă şi care prezintă viaţa lui Arthur Rimbaud. Denunţul aparent inofensiv conduce, în cele din urmă, la sancţionarea profesoarei şi la multă ruşine. În final, în caz apare o întorsătură dramatică – nu doar în cariera Anei, ci şi în relaţia dintre părinte şi elev.

Am colaborat cu regizoarea, care a venit la noi în vizită de câteva ori, a construit personajul pe măsură ce m-a chestionat despre detalii, inclusiv despre protagoniștii incidentului. Am înțeles că urmează să fie realizată coloana sonoră a filmului și acesta va fi lansat în septembrie. A fost o exeperiență interesantă și s-a format o prietenie. Mă așteptam ca incidentul să fie uitat, dar uite, ecourile încă persistă”, a declarat profesoara Adela Stan.

O mare parte dintre filmările peliculei au avut loc în urmă cu doi ani, la Gheorgheni, la Liceul “Salamon Ernő”. Filmările au durat 32 de zile şi au avut loc în cursul verii; regizorul şi directorul de imagine András Tábori au fost în căutarea unei locaţii dintr-un oraş mic, unde să existe o clădire şcolară impunătoare, dar încă nerenovată.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.