Se votează bugetul Turzii. Opoziția cere mai mulți bani pentru străzile neasfaltate, școli și locuri de joacă

0
C6b906e8 3b41 42c9 9f25 Be98b3da3ea0

Bugetul municipiului Turda pentru anul 2023 ar urma să fie votat astăzi de la ora 13.00, în ședința ordinară a Consiliului Local. USR și PSD au anunțat că au depus amendamente iar PMP a precizat că va susține prin vot propunerile opoziției.

   Cererile opoziției locale vizează alocarea unor sume mai mari de bani pentru domenii diverse de la repararea drumurilor neasfaltate, finanțarea racordării cetățenilor la rețeaua de apă canal până la finanțarea școlilor, burselor sau demararea unui centru de terapie pentru persoanele cu dizabilități.

     PSD a intrat în joc chiar și cu un amendament care va crea dificultate consilierilor UDMR. Consilierul local Cristian Pop a cerut bani pentru plata unei sentințe câștigată de Parohia Reformată Turda Veche, de circs 320.000 de lei, sumă de bani reprentând chiria pentru școlile maghiare. Vor vota consilierii UDMR împotriva intereselor propriei biserici naționale? Vor  accepta primarul Cristian Matei și PNL  măcar o parte din solicitările opoziției?

PSD Turda: E incorect ca turdenii să plătească racordarea la apă și canal. Străzile neasfaltate să fie reparate de urgență

Psd
Cristian Pop, consilier PSD: Drumurile neasfaltate trebuie reparate de urgență. Trebuie alocați bani pentru racordările la apă și canalizare

   Consilierul PSD Cristian Pop a cerut prin amendamentele sale ca administrația locală să aloce de urgență bani pentru repararea drumurilor neasfaltate. ”Până se termină cele opt centuri ocolitoare ale dlui primar Cristian Matei, e cazul să fim cu picioarele pe pământ și să alocăm bani pentru repararea de urgență a drumurillor neasfaltate”, explică Cristian Pop (PSD). Acesta a cerut alocarea a 1 milion de lei pentru reparații de drumuri, inclusiv pentru drumuri de periferie și Agricole.  O altă sumă de bani, 680.000 de lei urmează să fie alocați racordărillor la rețelele de apă și canal. ”Rețelele de apă sunt ale Municipiului Turda, e anormal să li se ceară oamenilor sume de 6000-9000 de lei ca să li se asigure acces la apa potabilă. E datoria Municipiului Turda să facă investiții”, a comentat Pop.

Consilierul PSD a mai inițiat un amendamente care pare să fie o adevărată ambuscadă la adresa consilierilor UDMR. Ca urmare a faptului  că în 17 ianuarie Municipiul Turda a pierdut un process cu Biserica Reformată, în care trebuie să plătească circa 320.000 de lei, consilierul PSD a cerut alocarea acelor bani în buget. ”Trebuie să înțelegem clar că acei bani sunt purtători de penalități și cresc valoarea prejudiciului adus bugetului local. Practic cu fiecare zi care trece, crește datoria ce o avem de plătit. E cazul să nu mai plătim bani aiurea”, explică Pop.  

USR Turda cere bani pentru semaforizare, protecția în școli și programul Rabla

USR Turda a introdus prin intermediul consilierului local Gabriela Blăniță zece amendamente la proiectul de buget. Lista completă o găsiți mai jos.

Blanita Gabriela
Gabriela Blăniță, consilier USR: Există categoric o problemă de siguranță rutieră la Turda. În ultimele 4 luni 6 pietoni au fost accidentaţi în timp ce traversau regulamentar o trecere de pietoni.

”Am avut consultări cu turdenii pentru a afla care sunt prioritatile lor,  ce considera urgent de rezolvat și am stabilit zece amendamente. Sunt probleme urgente, de la semaforizarea corectă a trecerilor de pietoni, la finanțarea programului Rabla ori modernizarea unor străzi și școli. Bugetarea participativă și finanțarea ONG-urilor trebuie să redevină o prioritate a Consiliului Local Turda”, a precizat Gabriela Blăniță, consiliera USR.

Cele zece amendamente ale USR Turda

  1. Semaforizare treceri de pietoni

În ultimele 4 luni 6 pietoni au fost accidentaţi în timp ce traversau regulamentar o trecere de pietoni. Fiecare accident s-a produs pe câte o trecere de pietoni de pe o arteră principală. Există categoric o problemă de siguranţă rutieră. Propunem semaforizarea a cel puţin 5 treceri de pietoni de pe arterele principale intens circulate prin montarea unor semafoare cu buton. De exemplu:

  • trecerea de pietoni din Micro 1, în proximitatea bisericii Greco-Catolice pe Calea Victoriei,
  • trecerea de pietoni din zona Materna, stația de autobuz în direcția Centru,
  • trecerea de pietoni din sensului giratoriu aflat în zona Materna (acolo practic se afla doua treceri de pietoni a căror semaforizare ar ajuta și la o mai buna fluidizare a traficului),
  • trecerea de pietoni din Micro 3, în proximitatea bisericii Ortodoxe și a supermarketului Lidl. Semaforizare acestei treceri ar diminua mult riscul accidentelor, dar ar ajuta și la fluidizarea traficului infernal din zona Kaufland, Lidl. 
  • trecerea de pietoni de pe strada Ştefan cel Mare.
  • Expertiză, SF/DALI, diverse studii pentru construirea unui Centru de terapie pentru copii şi adulti cu dizabilităţi

Condiţiile esenţiale pentru ca terapiile de recuperare a persoanelor cu disabilităţi să funcţioneze sunt constanţa şi continuitatea. Din 2009 funcţionează în Turda Centrul de recuperare psihoneuromotorie pentru copiii cu handicap „Sfânta Irina” a cărui capacitate de funcţionare este depăşită în prezent. Programările la terapie se fac pe liste de aşteptare. Practic, un pacient copil poate face terapie doar 6 luni pe an, iar celelate 6 luni aşteaptă să ajungă din nou la terapie. Ce alternative au la dispoziţie în lunile de aşteptare? Să frecventeze centre similare din alte localităţi, adică alte liste de aşteptare şi acces la un număr limitat de terapii. Dincolo de cheltuielile impuse de navetă sau cazare, trebuie luat în considerare faptul că datorită dizabilităţilor copiii sunt greu deplasabili. Propunem construirea unui Centru de terapie pentru copii şi adulti cu dizabilităţi cu terapii adecvate (terapii comportamentale, terapie de integrare senzoriala, logopedie, kinetoterapie) nevoilor lor.

  • Extindere lucrări de modernizare a străzii Sănduleşti

Strada Sănduleşti este partial asfaltată. Conform lucrărilor de modernizare derulate pe strada Sănduleşti în perioada 2019-2021, a fost parţial asfaltată şi dotată cu trotuare, de la intersecţia cu strada Ana Ipătescu până în dreptul imobilelor de la numerele 31, respectiv 136A, şi au rămas neasfaltate circa 800 metri din stradă. Propunem extinderea lucrărilor de modernizare (carosabil, trotuare, pluviala) a străzii Sănduleşti pe lungimea celor 800 m neincluse in lucrările din 2019-2021.

  • Indexarea cu 15% a burselor sociale

În contextul inflației accelerate înregistrate pe parcursul anului 2022 și a prognozelor de menținere a acestui trend și pe parcursul anului 2023, propunem indexarea cuantumului burselor sociale cu 15% pentru pentru a veni în sprijinul celor mai vulnerabile familii din municipiu și a combate marginalizarea elevilor proveniți din medii precare financiar. Concret, propunem creșterea burselor sociale de la 210 la 242 lei începând din februarie 2023.

  • Pază, camere de luat vederi, panouri de informare în curţile şcolilor

Conform Legii pentru modificarea şi completarea articolului 6 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, intrată în vigoare în 4.01.2023, din 3.05.2023 este permis accesul gratuit al tuturor şi tinerilor în spaţiile şi terenurile de sport ale şcolilor. Pentru siguranţa copiilor şi evitarea potenţialelor distrugeri ale patrimoniului şcolilor, propunem dotarea spaţiilor şi terenurilor de sport cu camere de luat vederi şi asigurarea pazei. De asemenea, propunem aşezarea unor panouri de informare privitoare la acces, modul de utrilizare şi orarul de acces.

  • Bugetare participativă

Singurul an în care s-a desfăşurat bugetare participativă în Turda a fost 2019. S-au depus 88 proiecte din care au fost selectate 20 şi au fost realizate 17. Din bugetul de 1 700 000 lei s-au consumat 1 443 095 lei. A fost un început care trebuie continuat in fiecare an.

Bugetul participativ permite turdenilor să se implice în dezvoltarea oraşului, prin identificarea unor probleme care trebuiesc rezolvate şi a potenţialelor soluţii, în constituirea grupurilor de lucru/discuţii pentru dezbaterea soluţiilor şi formularea propunerilor de proiecte, urmate de votul popular pentru selectarea proiectelor care se vor implementa. Intregul proces presupune colaborarea cu autorităţile locale şi are efecte pozitive atât asupra cetăţenilor, prin responsabilizarea faţa de oraş, prin creşterea interesului acestora pentru actul administrativ şi a încrederii în autorităţi, cât şi asupra autorităţilor prin îmbunătăţirea şi eficientizarea comunicării cu cetăţenii. 

  • Amenajare teren sport/curtea Şcolii Horia, Cloşca şi Crişan

Copiii şi tinerii cartierului Micro III nu dispun de suficiente spaţii de joacă şi recreere. Conform Legii pentru modificarea şi completarea articolului 6 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, intrată în vigoare în 4.01.2023, din 3.05.2023 este permis accesul gratuit al tuturor şi tinerilor în spaţiile şi terenurile de sport ale şcolilor. Terenul de sport al Şcolii Horia, Cloşca şi Crişan este generos ca dimensiuni dar pare mai degrabă un teren viran, judecând după aspectul şi starea lui. Propunem amenajarea terenului de sport al Şcolii Horia, Cloşca şi Crişan, cu spaţii dedicate diferitelor ramuri sportive, conform destinaţiei sale, pentru folosirea lui în siguranţă atât în cadrul programului şcolar, cât şi în afara acestuia, conform legii.

  • Programul privind casarea autovehicolelor uzate – Rabla Local

România are obligaţia, prin PNRR, să caseze până în anul 2026 un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani. Programul Rabla Local are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional. Prin Rabla Local şoferii care vor să caseze autoturisme mai vechi de 15 ani se pot inscrie, primesc un voucher de 3000 lei/autoturism, fără condiţia achiziţionării unui autoturism nou. Finanţarea va fi asigurată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin  Administraţia Fondului de Mediu, pe de o parte şi de către autoritatea publică locală, pe de altă parte. Propunem participarea Municipiul Turda la Programul Rabla Local.

  • Program de finanţare nerambursabilă în baza Legii 350/2005

În ultimii doi ani Consiliul Local al Municipiului Turda nu a mai acordat finanţări nerambursabile din bugetul local pentru activităţi non-profit de interes local. Beneficiarii acestui tip de finanţare au resimţit lipsa ei şi activităţile finanţate din domeniile tineret, sport şi cultură au fost afectate, în condițiile în care asociațiile sportive care oferă posibilitatea sportului de masă și de performanță și ONG-urile, care pot degreva administrația locală de cheltuieli în anumite sectoare sociale, au rămas de 3 ani fără această minimă finanțare, deși oferă beneficii comunității prin activitatea lor. Propunem reluarea finanţărilor nerambursabile în baza Legii 350/2005.

  1. Modernizarea și extinderea spațiilor de joacă pentru copii

Fiecare copil are dreptul să se joace. În prezent în Turda există 8 locuri de joacă publice situate în Parcul Tineretului, Parcul Turda Nouă, Parcul Teilor şi în scuarurile străzilor Avram Iancu, Punţii, Rapsodiei şi al Complexului Micro 2. Raportat la numărul de copii şi elevi sunt puţine şi ca număr şi ca dotări. Din cele 8 locuri de joacă nici măcar unul nu este de tip incluziv, nu are ansambluri şi echipamente de joacă adaptate pentru toţi copiii, inclusiv copiii cu dizabilităţi. Propunem modernizarea şi trabsformarea lor în spaţii de joacă incluzive prin aducerea lor la standardul UE: structură de sprijin fixă și securizată, clar delimitată în zonele de agrement public, echipamente creative, rezistente și stabile mecanic şi adaptate şi pentru copiii pentru dizabilităţi, folosirea materialelor rezistente și prietenoase cu mediul, reducerea la minimul posibil a riscurilor de vătămare corporală. 

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.