foto: pe terenurile agricole distruse, de pe câmpia Turzii s-au format bălți
O profesoară din Turda încearcă de doi ani, fără succes să găsească vinovații pentru distrugerea unui teren agricol amplasat pe câmpia Turzii, sub dealul de la Mihai Viteazu. Terenul de circa 4000 de metri a fost moștenit de la părinți și a fost distrus prin exploatarea ilegală a balastului.
Poliția Locală Turda a identificat făptașii, dar Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda a băgat dosarul în sertar. Din 2020 până în 2023, Parchetul și Poliția Turda nu au fost în stare să finalizeze cercetările.
După sute de zile de așteptare, turdeanca s-a hotărât să verifice ce au lucrat procurorii și a constatat că la dosarul penal exista o singură hârtie, doar propria ei declarație.
Acesta nu este singurul caz neglijat de Parchetul Turda. În 2022, instanța de drepturi și libertăți a dat câștig de cauză altor cinci reclamanți a căror dosare nu au fost soluționate la timp.
Procurorii suțin în fața judecătorilor de drepturi și libertăți că fac ce pot deoarece au un volum mare de lucru.
”Pe mine nu mă interesează neapărat volumul mare de lucru, e o problemă a Statului Român, nu e problema cetățeanului care este aflat în situația de a nu se putea bucura de drepturile lui. Pe mine mă interesează să mi se facă dreptate să mi se asigure, conform Constituției, dreptul la proprietate”, susține Doina Nistea.
Când suni la Parchetul Turda, parcă suni în 1982, la Comitetul Municipal de Partid. O voce morocănoasă de plutonier de securitate, rătăcit în timp, îți răspunde la telefon. Personajele care răspund la telefonul Parchetului Turda nu se prezintă, au ironia-n sânge și plictiseala-n oase.
Nu este singura ancoră în comunism, care ar putea fi chiar și scuzabilă, dacă n-ar exista manuale de comunicare.
Parchetul Turda nu răspunde nici la cererile scrise, deoarece legea privind accesul la informațiile publice e ceva facultativ pentru magistrații Ministerului Publice.
Activitatea Parchetului Turda e problematică, cel puțin în cele cinci dosare în care judecătorii de drepturi și libertăți au constatat că procurorii de la Turda nu-și fac treaba.
Profesoara Doinea Nistea din Turda, e una din persoanele care au un dosar nesoluționat la Parchetul Turda. Timp de doi ani de zile, turdeanca a așteptat o rezolvare în cauza penală 2801/P/2020. A așteptat degeaba.
Doina Nistea deține în proprietate o suprafață de peste 4000 de metri pătrați de teren, aflată în proprietate privată, situat sub pădurea de la Mihai Viteazu. Terenul a fost distrus abuziv de o exploatare de balast. Încă din noiembrie 2020, profesoara din Turda a făcut demersurile legale de identificare a celor care i-au distrus pământul moșetnit de la părinți. Într-un final Poliția Locală Turda i-a identificat pe făptași. Pentru a putea fi trași la răspundere mai trebuia ca și procurorii din Turda să finalizeze cercetările.
Sub pădurea de la Mihai Viteazu, zeci de hectare de teren agricol sunt distruse cu acceptul tacit al autorităților. Funcționarii publici, polițiștii și magistrații Ministerului Public se fac că nu văd situația.
În 2020, profesoara Doina Nistea avea îndoieli că autoritățile Statului sunt eficiente
. ”Cel mai mare dușman al omului corect și cinstit e chiar Statul Român”, spunea Doina Nistea, în 2020, într-un interviu pentru Politică și Putere. Timpul avea să-i dea dreptate.
În 2022, după doi ani de așteptare, s-a hotărât să vadă ce s-a ales cu dosarul ei și a aflat cu surprindere că în cauza penală 2801/P/2020 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda este înregistrată la dosar o singură hârtie, propria ei declarație. Timp de 500 de zile, procurorii și polițiștii din Turda n-au făcut nimic semnificativ. Nu au reușit să ia nici măcar declarații persoanelor identificate de Poliția Locală Turda ca fiind persoanele vinovate de distrugerea terenului.
Doina Nistea a dat în judecată Parchetul Turda iar Judecătoria Turda a admis constestația privitoare la durata procesului penal. Judecătorul de drepturi și libertăți a stabilit un termen de soluționare a dosarului penal de 6 luni.
Pe câmpia Turzii, terenurile agricole continuă să fie distruse sistematic.
”Au urmat și alte terenuri excavate, alte firme, alți invidizi lacomi de un câștig rapid. V-aș invita să mergeți pe Câmpul Cristișului, spre Poiana să vedeți că totul este într-o frumoasă atmoseră selenară. Aveți impresia că sunteți undeva după bombardamente. Nu mai trebuie să vină să ne bombardeze nimeni, că ne-am bombardat singuri”, mai spune profesoara din Turda.
Dosarele ignorate de procurori se referă la adevărate drame, pentru oameni
Cazul Doinei Nistea nu este singurul. Politică și Putere a solicitat un punct de vedere al Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda în 4 noiembrie 2022 cu referire la alte cazuri în care s-a reclamat inactivitatea magistraților.. Procurorii au ignorat Legea 544/2001 și prevederile Consiliului Superior al Magistraturii și au refuzat să transmită orice fel de răspuns la cererea scrisă.
Pe parcursul anului 2022, potrivit portalului instanțelor, la Judecătoria Turda s-au înregistrat cinci plângeri privitoare la durata nejustificată a cercetărilor penale. Toate cele cinci plângeri au fost admise iar judecătorii a constatat că procurorii de la Turda nu-și fac treaba cu celeritate.
În aceeași zi cu dosarul Doinei Nistea, la Judecătoria Turda s-a prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți un turdean accidentat de un tir în zona Micro III. Bărbatul a fost trântit la pământ, șoferul a părăsit locul accidentului, s-a întors ulterior pe jos să vadă dacă bărbatul trăiește, apoi a plecat din nou. De ani de zile, victima încearcă să afle cine e făptașul, identificat între timp de Parchet. Dosarul nu a ajuns încă la judecată.
Un alt dosar în care procurorii au lungit-o la nesfârșit face referire la un accident cu victime, petrecut în Mihai Viteazu și soldat cu moartea a două persoane. În cauza 536/P/2020, pentru care instanța a stabilit un termen de soluționare de 9 luni, procurorii și-au luat avânt abia după ce presa locală a sesizat situația.
” Noi am tot incercat sa rezolvam frumos si legal si ei nu si nu”, a explicat Maria Nistor, una din urmașele victimelor, într-un mesaj de mulțumire, transmis după ce avocatul i-a comunicat că procurorii lucrează la dosar ca urmare a presiunilor publice ale presei locale.