Document: Dezastru la Spitatul Municipal Turda. Zece nereguli găsite de Inspectorii ITM CLuj

0
Ovidiu Stanila 960x640 1

Incendiul de la Laboratorul de anatomie patologică de la Spitalul Municipal Turda a izbucnit în condițiile în care în unitatea sanitară are grave nereguli privitoare la securitatrea și organizarea muncii, se arată într-un document al ITM Cluj.

Inspectoratul de Muncă Cluj comunică care sunt aceste nereguli într-o adresă de răspuns către Federația Sindicatelor Medicilor Anatomo-Patologi din România.

Pe lista neregulilor figurează aparatura învechită a Spitatului Municipal. În unele cazuri – precum cel al unui termostat fabrican în anii 70- vorbim de aparatură veche de 50 de ani.

Suntem pe un trend ascendent din punctul de vedere al calității actului medical”, declara la finalul lunii octombrie 2022, directorul Spitalului Municipal Turda, Ovidiu Stănilă. Fusese chemat în fața Consiliului Local Turda să explice cazul de malpraxis în care un bebeluș era să-și piardă viața dar și acuzațiile de abuz de la Laboratorul de analize medicale.

În timp ce stătea senin în fața Consiliului Local Turda, și le transmitea aleșilor locali să fie încrezători în managementul spitalului, directorul Ovidiu Stănilă omitea să le prezinte aleșilor locali un alt eveniment extrem de grav: incendiul izbucnit la Laboratorul de anatomo-patologie al Spitalului Municipal Turda.

Alți trei consilieri locali, legați de activitatea spitalului- medicii Mara Sur și Igor Cojocaru dar chiar și asistenta șefă a Spitatului Anca Costea, cu toții consilieri locali PNL s-au făcut mici de tot și au tăcut. Deși o colegă de-a lor a suferit grave arsuri în urma incediului. disciplina de partid le-a astupat gura.

Politică și Putere a încercat din noiembrie 2022 să afle care au fost cauzele reale ale incendiului de la laboratorul de anatomo-patologie a Spitalului din Turda.

În 15 noiembrie 2022, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, locotenent-colonelul Andrei Biriș promitea niște concluzii ale inspectorilor ISU. Informațiile nu aveau să mai vină iar zece zile mai târziu, în 25 noiembrie, șeful ISU Cluj, generalul de brigadă Ion Moldovan transmitea că informațiile nu sunt disponibile deoarece Poliția Turda face cercetări.

Bcbc001d 92a9 4040 B068 A4a2aeddfc5b
Directorul Spitalului Turda, refuză să explice de ce laboratorul de anatomo-patologie
nu folosește metodele moderne și sigure de prelucare a probelor

Nici conducerea spitatului Turda nu a fost mai cooperantă. Laboratoarele moderne din Europa și din țară nu mai folosesc de zeci de ani flacăra deschisă pentru prelucarea probelor, ci instrumente sigure, cu încălzire electrică. Întrebat de ce Spitalul Turda nu folosește astfel de metode sigure, directorul Ovidiu Stănilă a răspuns întrebării puse de jurnaliști cu sms ironic. ”Bună ziua. Ca de obiceim sunteti dezinformat- Flacăra deschisă, de fapt becul Bunsen este metoda clasică, acceptată de Ministerul Sănătății, folosită pentru prelucarea histopatologică a probelor” a transmis directorul Ovidiu Stănilă

Răspunsul directorului a ignorat orice referire la securitatea în muncă.

Zece nereguli grave descoperite la Spitalul Turda

Echipamente de acum 50 de ani, lipsa procedurilor de securitate și organizare în muncă, absența instruirii și a echipamentelor de protecție reprezintă esența dezastrului descoperit de Inspectorii de muncă, la Spitalul Municipal Turda.

Lista completă a neregulilor și documentul, le găsiți mai jos.

  1. Lipsa ventilației pentru expunerea la agenții chimici
  2. Documentele privitoare la evaluarea de riscuri de accidentare și îmbolnăvire profesională nu au fost actualizate cu condițiile de muncă;
  3. Lipsa unei evaluări a riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor
  4. Deficiențe privind stabilirea, acordarea și folosirea Echipamentului Individual de Protecție (EIP)
  5. Lipsa evaluării nivelului expunerii lucrătorilor la agenții chimici
  6. Nu există un sistem de avertizare și comunicare pentru a semnala existența unui risc crescut
  7. Nu au fost satabilite măsuri sau întocmite planuri de acțiune pentru cazul producerii unor accidente legate de prezența agenților chimici
  8. Nu au fost prezentatate și incluse în dosarul de cercetare al incendiului informații privitoare la starea tehnică și verificarea echipamentelor folosite
  9. Deficiențe în asigurarea de către angajator a unor instruiri adecvate
  10. Folosirea unui echipament învechit, spre exemplu termostatul e fabricat acum 50 de ani
itm-cluj-ref-adresa-nr-8831-1

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.