Municipiul Turda a fost obligat de către Curtea de Apel Cluj să plătească 46.093 de lei, suma care corespunde unei redevențe ce a fost plătită în avans pentru un contract de concesionare încheiat cu firma AB Onix Hotel. La această sumă se adaugă o dobândă legală penalizatoare de circa 14.000 de lei.
Disputa juridică dintre Primăria Turda și firma Onix, care administrează hotelul și ștrandul din Băile Sărate e privitoare la un teren concesionat în baza unui contract, teren situat în proximitatea Hotelului Arieșul, în zona lacului Csiki.
În anul 2002, printr-o hotărâre a Consiliului Local Turda se propunea concesionarea a 27.000 de metri pătrați pe str. Drumul Ceanului din Turda pentru o investiție ce vinza construirea unui complex touristic și de agreement, compus din hotel, terenuri de sport, bază de tratamet, strand. Durata concesiunii era de 49 de ani.
La momentul concesionării terenului, în anul 2002, Primăria Turda a omis să precizeze faptul că terenul concesionat figura în Rezervația naturală Sărăturile și Ocna Veche, declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) . Rezervația se întindea pe o suprafață de 10 hectare.
La 5 ani de la concesionarea terenului, în 2007, zona avea să intre într-o dublă protecție de mediu și să fie propusă ca parte a Sitului protejat Natura 2000 Sărăturile și Ocna Veche.
În următorii 15 ani, administrația locală de la Turda a încercat fără succes să restrângă zona protejată din Băile Sărate Turda. Încercarea autorităților a făcut parte dintr-un efort la nivel național al mai multor primari ce dorea modificarea ariilor protejate deoarece nu puteau construi. Încercările de modificare a limitelor ariilor naturale protejate au culminat sub mandatul Grațielei Gavrilescu la Ministerul Mediului, în perioada 2018-2019. În acea perioadă, setul de date spațiale a Ariilor Protejate din România a fost eliminat de pe site-ul Ministerului Mediului iar în dezbatere publică a apărut un proiect de hotărâre de Guvern prin care ariile naturale erau drastic reduse. În cazul Turzii, se propunea păstrarea ca arie protejată doar a zonei umede din stânga drumului de acces spre ștrandul din Băile Sărate, până la pâlcul de conifere.
După 15 ani de la momentul concesiunii, în 28 februarie 2017, Consiliul Local Turda constata că pe terenul concesionat nu se realizease nicio investiție. Consiliul Local Turda a aprobat în anul 2017 rezilierea unilaterală a contractului la inițiativa unor consilieri locali.
Printr-o sentință a Curții de Apel Cluj, judecătorii au stabilit că firma AB Onix are dreptul să primească înapoi redevența plătită, plus o dobândă penalizatoare. Toate cheltuielile ar urma să ajungă la 55.000-60.000 de lei.