Câmpia Turzii blochează o încercare de control al Asociației Apa Văii Arieșului, demarată de municipiul Turda

0
Dorin Lojigan 1

foto: Câmpia Turzii nu va accepta o schimbare a raportului de forțe în cadrul Asociației de Dezvoltare Apa Văii Arieșului, susține primarul Dorin Lojigan

Administrația publică de la Câmpia Turzii se opune unei inițiative a primarului Turzii, prin care se încearcă modificarea statului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului. Modificarea ar urma să schimbe un status quo agreat între conducerile celor două municipii, încă de acum un deceniu.

Primarii Municipiilor Turda și Câmpia Turzii, Tudor Ștefănie și Ioan Vasinca au convenit acum aproape un deceniu un set de reguli menite să garanteze un echilibru de putere în deciziile ce vor fi luate în Asociația Apa Văii Arieșului.  Măsurile erau necesare pentru a  garanta faptul că Municipiul Turda, cu o pondere mai mare în asociere,  nu-și va impune condițiile. În Statutul Asociației de Dezvoltare Apa Văii Arieșului s-au inclus două prevederi, una referitoare la faptul că pentru luarea deciziilor inportante e necesară prezența tuturor membrilor și a doua că  e nevoie de un vot unanim.  Municipiul Turda vrea însă să schimbe acum regula jocului iar acest lucru nu e agreat de municipalitatea din Câmpia Turzii.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local Turda din ședința ordinară programată pentru 22 decembrie este inclus un proiect de hotărâre prin care este mandatat Primarul Municipiului Turda să voteze schimbarea statutului Asociației ADI AVA. Proiectul (disponibil mai jos) a fost redactat în așa fel încât consilierii locali din Turda să nu știe ce anume se modifică. Proiectul de hotărâre este exclusiv cum anume se modifică Statutul, dar nu se explică de ce anume e nevoie de modificare.

”Municipiul Câmpia Turzii nu este de acord cu o modificare de statut care are drept scop schimbarea unui raport de forțe între cele două administrații locale. Statutul ADI AVA, rezultat din negocierile dintre primarul Ion Vasinca și Tudor Ștefănie are ca scop garantarea faptului că municipiul Turda nu va putea folosi poziția sa dominantă pentru a impune decizii în cadrul asociație. A fost una din condițiile puse pentru ca Municipiul Câmpia Turzii să se asocieze cu Municipiul Turda. Au fost unele cazuri în care Municipiul Câmpia Turzii a uzat de dreptul său de veto, când cei de la Turda au avut tot felul de idei. Acum, prin eliminarea obligațiilor privitoare la prezența integrală a membrilor și cea privitoare la votul unanim, se urmărește înlăturarea acelui echilibru. E un lucru cu care nu putem fi de acord”, explică Dorin Lojigan, primarul Municipiului Câmpia Turzii.

Dorin Lojigan a explicat că modificarea de statut propusă de Turda nu este una obligatorie așa cum lasă să se înțelegeagă municipiul Turda. Modificarea statului se impune când nu sunt respectate prevederile minimale din Statutul General, aprobat prin lege, explică Lojigan care spune că nu există nicio obligație de a modifica un statut cu prevederi suplimentare, câtă vreme condițiile minimale sunt îndeplinite. Administrația din Câmpia Turzii a atras atenția și cu privire la un șiretlic folosit de municipiul Turda, pentru a forța adoptarea unui nou statut, și anume includerea în documentele redactate pentru Consiliile Locale a excluderii comunei Iara.

”Articolul 12 din Statutul ADI AVA, vizează numai situațiile în care calitatea de asociat încetează prin retragere, care se face voluntar, cu o prealabilă notificare adresată asociației”, explică municipalitatea din Câmpia Turzii într-un document oficial transmis către ADI AVA.

Citiți mai jos proiectul în care înțelegem că se schimbă ceva, dar nu știm exact ce se schimbă

proiect-7-5

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.