Folosirea bicicletelor amplasate în oraș va fi gratuită, anunță Primăria Turda

0
Folosirea Bicicletelor Ce Vor Fi Amplasate în Oraș Va Fi Gratuită, Anunță Primăria Turda

Bicicletele ce vor fi amplasate în oraș vor putea fi folosite gratuit, anunță Primăria Turda, în urma unei solicitări făcută de politicasipitere.ro

Solicitarea de clarificare a fost făcută în condițiile în care câțiva cetățeni au încercat să vadă cum funcționează aplicația Ciclo, menționată pe stațiile de închiriat biciclete iar aplicația solicita înregistrarea unui card bancar, pentru plată.

Potrivit legii, orice activitatea care are la bază folosirea domeniului public și privat al unei localități, terenuri sau clădiri, trebuie să fie taxată cu o redevență ce trebuie să fie plătită în bugetul local. În plus, orice taxă care e impusă cetățenilor, pentru asigurarea unui serviciu public, trebuie să fie aprobată de Consiliul Local Turda. În cazul biciciletelor închiriate, cel care administrează stațiile de închirirere trebuie să plătească o redevență către Municipiul Turda iar tarifele pentru folosirea bicicletelor trebuie aprobate în Consiliul Local.

Nu există la această dată un proiect de hotărâre de aprobare a unui tarif de închiriere biciclete- vă informăm că proiectele de modernizare coridoare de mobilitate urbană finanțate prin Programul Operațional Regional nu sunt generatoare de venituri iar utilizarea gratuită a biciciletelor pe o anumită perioadă de timp va fi propusă spre analiză și aprobare în Consiliul Local ”, se arată într-un răspuns al administrației locale. Municipalitatea precizează că urmează să fie adoptate un regulament de funcționare a sistemului de bike-sharing, care va reglementa perioada de timp în care folosirea bicicletelor va fi gratuită, cuantumul taxelor/intervalul de timp care vor fi percepute pentru utilizatorii care depășesc perioada de utilizare gratuită.

Andreea Sender, director general al companiei care a pus la dispoziție sistemul de bike-sharing ”Ciclo”, pentru Turda spune că sistemul este unul modular și că operatorul serviciului, care este administrația locală poate stabili dacă se taxează sau nu folosirea bicicletelor. Andreea Sender apreciază însă că e nevoie de o taxare minimă, nu atât pentru a genera venituri necesare mentenanței, cât pentru a exista un control asupra utilizării sistemului.

Cine va opera sistemul bike share?

Soluțiile posibile pentru operarea sistemului de bike-share sunt fie Societatea Transport Urban Public Turda, fie SC Domeniul Public SA. Sistemul de bike-sharing va presupune însă activități de mentenanță și întreținere care aduc niște costuri, în vreme ce veniturile încasate rămân discutabile.

Directorul TUP Turda, Alin Popescu stă în expectativă când e întrebat dacă compania publică de transport ar lua cu brațele deschise administrarea sistemului de închiriat biciclete. ”Decizia va fi a conducerii orașului, nu a noastră. Orice activitatea în plus necesită însă persoanal”, explică Alin Popescu.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.