Comercianții turdeni,  refuzați de Primărie. De ce evenimentele locale nu au mulți comercianți locali?

0
Rulota Cafea Cu Clatite 1 E1584107011848

foto: Principiul că libertatea comerțului facilitează existența economiei de piață și duce la libera concurență, ce întărește o comunitate, rezonează mai greu în Primăria Turda

Evenimentele publice locale organizate de municipalitate sunt o sursă de venit pentru comercianții locali, însă doar pentru unii dintre ei, aceia care sunt ”agreați” de către administrația publică.

Poate ați observat, că la diverse evenimente, Ziua Națională, spectacole folclorice, cam același ”gherete” vând cafea, dulciuri sau produse de patiserie. De ce nu există o ofertă mai variată? Un răspuns îl găsiți și în  articolul de mai jos.

Participarea comercianților turdeni la evenimentele locale este restricționată de persoane din conducerea Primăriei Turda, susțin surse din cadrul comercianților turdeni.

Restricția nu este una dispusă evident, în baza unor temeiuri legale, ci este una discretă și făcută prin pârghii administrative greu de combătut. E vorba de corupție, prostie sau lipsă de respect?

”Schema prin care sunt refuzați e una foarte simplă și ușor de verificat. Oamenii fac cerere, dar li se răspune după ce evenimentul e încheiat. Dacă ar fi să contești asta, se scuză că au termen de răspuns de 30 zile”, povestește un agajat al Primăriei Turda care spune că știe că șefii lui transmit răspunsul la cereri intenționat cu întârziere. ”Uneori primești răspuns după ce evenimentul a trecut. Alteori se invocă că nu se permit gherete cu mâncare”, mai explică sursa politicasiputere.ro toate sunt de fapt un refuz tacit.

Comercianții locali spun că refuzul tacit urmărește de fapt protejarea unor alți vânzători. ”Poate ar trebui să întrebați de ce doar fata primarului din Săndulești poate să vândă iar alții nu”, spune un comerciant din zonă.

     Primarul din Săndulești, Călin Fărgaciu spune că fiica lui nu e protejată de Primăria Turda. ”Primăria Turda îi invită pentru că au un aparat de cafea mai deosebit, au o chestiune mai exclusivistă de tipul coffe to go. Au avut parte și de mediatizare pentru au venit cu un concept nou cu rulota lor.  Nici nu merg la toate evenimentele, spre exemplu au fost invitați la Ceanul Mare și nu au mers. Mă doare când văd că lumea se leagă de fiica mea care muncește. De ce Primăria Turda nu le permite altora să vândă, n-aș putea să spun, dar categoric prezența fiicei mele acolo nu e pentru că e favorizată, ci pentru că oferă un serviciu cu produse mai deosebite”, explică primarul Călin Fărgaciu. Acesta spune că știe de la fiica lui că participarea se aprobă în baza unei cereri.  ”Din câte am înțeles, Primăria Turda vrea să mențină un standard să nu existe tot felul de gherete chicioase”, mai spune primarul Fărgaciu.

Care sunt însă stadardele estetice ale gheretelor și dacă ele chiar există, la diversele evenimente ale Primărie Turda, poate aprecia orice locuitor al orașului.

Câmpia Turzii invită comercianții locali la evenimentele publice. ”Le mulțumesc că participă”, transmite primarul Dorin Lojigan

Spre deosebire de Primăria Turda, cei din Câmpia Turzii invită oficial toți comercianții locali să participe la evenimentele și târgurile locale.  

Am trimis un e-mail, în 10 minute m-au sunat, mi-au cerut să merg cu actele iar în 20 de minute mi s-a aprobat, am primit contractul și am plătit”, povestește un comerciant din zonă , care adaugă că a putut să vândă în zeci de alte orașe din țară, mai puțin la Turda.

” Pe parcursul celor aproape 6 ani de când conduc Primăria am stabilit o relație de colaborare extraordinaraă cu mediul de afaceri local, fie că vorbim de reprezentanții Horeca, fie că vorbim de constructori, firme de taximetrie, transportatori sau prestatori de servicii. Colaborarea noastră se bazează pe respect reciproc. Îi invitam la toate evenimentele noastre pentru că e normal să susținem antreprenorii locali așa cum și ei ne susțin când avem nevoie. Și pentru asta le mulțumesc”, explică Dorin Lojigan, primarul din Câmpia Turzii.

Soluția unui regulament local e ineficientă, dacă nu e bună credință

 Dacă nu există niște princiii care au la bază buna credință și respectul, soluția ar fi adoptarea unui regulament local.  Un set de principii și norme scrise ar putea pune puțină ordine în modul în care se permite comerțul ambulant la diversele evenimente. Un astfel de regulament este însă o soluție in-extremis  și nu chiar foarte eficientă, câtă vreme administrația din orașul vecin, Câmpia Turzii dovedește că o cale mai simplă, cea a respectului și susținerii comercianților locali.  

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.