foto: Pensionarii care beau un deț la barul din Micro I sunt o amenințare la siguranța națională și ordinea publică, crede Primăria Turda. Camera video supraveghează terasa unui bar iar zona supravegheată video nu este identificată ca atare.
Locuitorii din Turda sunt supravegheați video printr-un sistem de monitorizare a cărui localizare nu este făcută publică. Municipalitatea a admis că supravegherea se face prin intermediul a 83 de camere amplasate în 60 de zone.
Administrația locală a refuzat însă să precizeze care sunt locurile în care turdenii sunt supravegheați video și a refuzat să detalieze detaliile tehnice ale aparaturii de supraveghere.
Municipiul Turda, prin primarul Cristian Matei a refuzat să răspundă unei cereri formulată în baza Legii 544/2001, prin care i s-a cerut să detalieze care sunt zonele/locurile supravegheate video din oraș și care sunt detaliile tehnice ale camerelor de supraveghere pentru a putea fi cunoscută intesitatea supravegherii.
Refuzul municipalității este o încălcare a dreptului la informare și o încălcare a normelor europene și naționale privitoare la protecția datelor cu caracter personal.
Am adresat Primăriei Turda un set de întrebări referitoare la supravegherea video a zonelor publice din oraș. Întrebările urmau să clarifice dacă există o poltică de utilizare a sistemului video, cine și când a aprobat-o, cine sunt persoanele care au acces la filmări și cum sunt asigurare drepturile legale ale cetățenilor privitoare la protecția datelor persoanale și a vieții private.
Primăria Turda a refuzat să răspundă punctual la două întrebări importante. Care sunt exact zonele supraveghete video și care sunt rezoluțiile în megapixeli a fiecărei camere instalate.
Primăria se laudă că supraveghează zone unde se folosesc arme și se înregistrează trafic de droguri
”Locațiile unde sunt amplasate camere de supraveghere sunt puncte de interes public, bine stabilite în vederea creșterii nivelului de securitate al locuitorilor și prevenirea faptelor antisociale în zonele e interes public din municipiu (furt, tâlhărie, vandalism, folosirea armelor, trafic de droguri, persoane turbulente, constrângeri ale persoanelor, în special asupra copiilor, etc). Astfel, obiectivele care intră în raza de acțiune a camerelor de supraveghere se află în domeniul public și niciun obiectiv privat nu vai implicat în monitorizare, pentru a respecta prevederile art 26 din Constituția României- Dreptul la viața intimă, familială și privată”, se arată în răspunsul administrației locale. Deși am solicitat Primăriei Turda, printr-o adresă suplimentară să precizeze locațiile, aceasta a refuzat în continuare.
Barul din Micro I pe lista ”zonelor periculoase”. Pensionarii sunt filmați când beau un deț
Primăria susține că supraveghează zone în care se folosesc arme și se face trafic de droguri. Totuși, operatorul de date Municipiul Turda spune că cel care administrează rețeaua este Poliția Locală, care nu are competențe să supravegheze zone cu trafic de droguri și utilizarea armelor. O altă prostie debitată de municipalitate e aceea că nu poate anunța unde sunt camere pentru că se urmărește protecția copiilor. Totuși, rolul principal al camerelor video e acela de a descuraja violențele, nu a prinde făptași. Cu alte cuvinte, facem vizibile camerele să preîntâmpinăm agresiunile asupra copiilor și nu le ascundem așteptând o agresiune ca să-l prindem pe făptaș.
Una dintre zonele supravegheate video e și terasa unui bar din Micro I. Pensionarii care beau un deț ”la Ducu” sunt filmați de municipalitate. E neclar încă dacă e vorba de o zonă cu trafic de droguri sau folosirea de arme sau pur și simplu municipalitatea vrea să observe care are trafic mai mare, V33 sau R26.