Cadou de Crăciun: primarul Cristian Matei cere dublarea amenzilor. Se anunță un an greu pentru turdeni și Poliția Locală

0
Primarul Municipiului Turda Cristian Matei Mesaj Adresat Cet Enilor 1200x700 1

Amenzile aplicate de Poliția Locală ar urma să fie dublate în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, propusă de primarul Turzii, Cristian Matei. Motivul oficial e acela că amenzile actuale ”nu sunt îndestulătoare pentru a corecta comportamentul unor persoane”.

Ca urmare, primarul Turzii consideră oportun să dubleze sancțiunile contravenținale. Noile amenzi vor întra în vigorare în 30 de zile de la aprobare.

Amenzile ar urma să ajungă și până la suma de 2500 de lei, potrivit proiectului de act normativ ce intră în dezbatarea Consiliului Local în ședința ordinară a lunii noiembrie, convocată pentru data e 24 noiembrie.  Nu va exista amedă mai mică de 400 de lei iar cele mai numeroase sancțiuni contravenționale sunt cele cu o valoarea minimă de 800 și 1000 de lei.

Justificarea autorităților este aceea că sancțiunile aplicate până acum nu sunt îndestulătoare pentru a corecta comportamentul unor persoane, dar Poliția Locală nu prezintă nici o statistică ori vreun studiu care să confirme aceste susțineri.  

Motivul mult mai probabil al dublării amenzilor este acela că Poliția Locală nu face destui bani din amenzi pentru alimentarea bugetului local. Politică și Putere a avertizat la începtul anului, în luna ianuarie, că autoritățile locale au elaborat un buget în care s-au dublat veniturile preconizate a fi încasate din amenzi. Avertizam atunci că va fi un an greu pentru poliștii locali ce vor fi obligați să stea pe la colțuri pentru a amenda. Erau prevăzute în buget 3,84 milioane de lei din amenzi și confiscări. Execuția bugetară la data de 30 septembrie arată însă că încasările din amenzi sunt doar de 1,9 milioane de lei.      Autoritățile locale au ales soluția dublării cuantumului amenzilor contravenționale, dar avocații consultați de Politică și Putere spun că turdenii pot dejuca planurile primarului Cristian Matei de a alimenta bugetul local prin amenzi.

”Potrivit legii sancțiunile contravenționale principale sunt avertismentul, amenda contravențională, prestarea unei activități în folosul comunității.   Legea mai prevede că sancțiunea se dă proporțional cu pericolul social al faptei. Persoanele amendate pot cere prin proces la Judecătoria Turda să se modifice amenda în avertisment, dacă e o faptă fără pericol social”, au explicat avocații contactați de Politică și Putere.

T

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.