Spitalul Municipal Turda s-a confruntat în ultimul an cu cinci crize, care arată că funcționarea unității sanitare se confruntă cu probleme sistemice. Medicina ne spune că atunci când există un complex de simptome asociate, e vorba de un sindrom.
Până acum, incidentele de la spital nu s-au soldat cu o catastrofă colectivă. Existența unui astfel de risc, acela al unui incident major ce va sfârși cu moartea unor oameni, impune analizarea de urgență a situației de la spitalul din Turda.
Autoritățile locale trebuie să cerceteze și să explice turdenilor care sunt cauzele ”sindromului incompetenței” de la Spitalul Municipal .
Conducerea spitalului nu admite că eșecurile și incidentele de la Spitalul Municipal au un caracter sistemic și susțin că abordarea din acest articole reprezintă ”o retrospectiva a unor articole anterioare, majoritatea nedocumentate și acuzatoare la adresa unității medicale, pentru care spitalul a adus lămuriri la momentul apariției acestora”.
Pacienți ai Spitalului Turda nu au beneficiat de analize medicale supervizate de un medic
În urmă cu un an, un angajat al Spitalului Turda dezvăluia că analizele medicale efectuate de laboratorul Spitalului nu au fost validate de medicii de laborator iar asistenții erau lăsați sau puși să valideze rezultate medicale în locul unor medici absenți. RENAR, care e organismul care certifică standardul de calitate în serviciile de laborator, a aplicat sancțiuni după ce a constatat abateri. Analizele spitalului nu mai erau acceptate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Doar ideea că zeci sau sute de bolnavi de la Spitalul Municipal Turda, în special cei internați în ture de seara sau noaptea, nu au avut analizele medicale supervizate de un medic, ar trebui să ne îngrijoreze. Conducerea Spitalului Municipal nu a clarificat niciodată care a fost întinderea acestei situații. Vorbim de câțiva bolnavi, de câteva zeci sau de câteva sute de pacienți cu analize medicale nesupravegheate de medici?
O asistentă medicală greșește administrarea unui medicament. Spitalul Municipal concediază asistenta. Conducerea medicală și managerială a spitalului nu ne explică clar care au fost cauzele care au dus la actul medical greșit. Avem un al doilea incident.
1213 servicii medicale nu au putut fi decontate dintr-o eroare
O altă angajată a Spitalului, despre care surse medicale susțin că a fost promovată fără respectarea unei proceduri, greșește în validarea fișelor medicale în sistemele informatice ale platformei de asigurări de sănătate. Potrivit legii, serviciile medicale spitalicești sunt decontate din fondul aferent asistenței medicale spitalicești. ”Unitatea medicală transmite în Platforma Informatică a asigurărilor sociale de sănătate (PIAS) aceste servicii medicale în termen de 3 zile lucrătoare de la data acordării lor, cu respectarea regulilor de raportare prevăzute în Ordinul MS/CNAS 1068/627/2021. Motivul pentru care 1213 servicii medicale acordate pacienților în regim de spitalizare de zi în cadrul Spitalului Municipal Turda în luna august 2022 (în valoare de 80.086,01 lei nu au putut fi decontate de către CAS Cluj constă în faptul că aceste servicii nu au fost transmise de către unitatea sanitară în PIAS în termen de 3 zile lucrătoare”, explică dr Luminița Chirilă-Brustur, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj. Asistăm la un al treilea incident, generat de neglijență sau incompetență.
Incendiu la laboratorul de analize anatomo-patologice
Un incendiu cu întindere redusă a izbucnit în urmă cu circa o lună în laboratorul anatomopatologic al Policlinicii Turda. Potrivit unor surse, focul a izbucnit din cauza încălzirii unor cantități de parafină folosită pentru prezervarea probelor biologice. S-a folosit o flacără deschisă, de tipul unei lămpi cu gaz Bunsen. În laboratoarele moderne, folosirea surselor de flacără deschisă a fost înlocuită cu tehnici mai moderne.
Deși a fost chemat în fața Consiliului Local Turda să explice situațiile problematice de la Spital, directorul Ovidiu Stănilă nu a adus la cunoștința Consiliului Local acest incident. Un consilier local PNL, chirurgul Igor Cojocaru s-a făcut că nu știe despre incendiul de la Policlinica Turda. Lucrurile au fost băgate sub preș.
Încălcări ale normelor de securitate în muncă
ITM Cluj a descoperit încălcări ale dispozițiilor referitoare la timpul de muncă și timpul de odihnă în special în cadrul personalului încadrat în linia de gardă (medici, biologi, chimiști și biochimiști). Controlul ITM a vizat exclusiv laboratorul spitalului, dar frecvența ”accidentelor” de la spital te face să te întrebi dacă un astfel de control nu ar trebui extins la întreaga unitate medicală.
ITM a dispus ca Spitalul Municipal să adopte până la data de 28 noiembrie 2022, măsuri de conformare și respectare a normelor legate de securitatea în muncă,
Care e reacția autorităților?
Directorul Spitalului Municipal, Ovidiu Stănilă a declarat în plenul ședințelor Consiliului Local Turda că s-au dispus controale și că situațiile critice vor fi corectate. Stănilă nu a explicat clar ce anume se controlează, cum și care va fi întinderea controalelor. În plus directorul Spitalului Turda nu a vorbit despre incendiul de la laboratorul spitalului și a minimalizate controalele și constatările făcute de RENAR, instituția care verifică respectarea standardelor în laboratoare.
În ședința de consiliu local din data de 31 Octombrie 2022, managerul Spitalului Municipal Turda, a venit cu rezultatele anchetei privitoare la incidentul privind administrarea greșită a medicației în cazul copilului pacient. „Doamna asistent medical, în momentul de față, nu mai este colega noastră. Totuși, aceasta nu a fost singura măsură pe care am luat-o, prin urmare, întregul personal medical a trecut și încă trece prin cursul de comunicare și prin re-prelucrarea tuturor protocoalelor și procedurilor în ceea ce privește administrarea tratamentului la toate categoriile de pacienți.” , a arătat directorul Ovidiu Stănilă, citat de Actual de Cluj.
În situația incendiului de la laboratorul spitalului directorul Ovidiu Stănilă a explicat într-un mesaj transmis către Politică și Putere, că s-a folosit un bec cu gaz Bunsen, ”care este metoda clasică, acceptată de Ministerul Sănătății, folosită pentru prelucrarea histopatologică a probelor. Directorul nu vorbește niciun cuvânt de metodele modern, bazate pe aparatură electrică sau cartușe cu gaz.
Politică și Putere solicită Primăriei Turda și Spitalului Municipal să răspundă public la următoarele întrebări
Se impune un audit general al managementului la Spitalul Municipal Turda?
Va fi acesta demarat, dacă da, când anume?
Care sunt încălcările dispozițiilor referitoare la timpul de muncă și timpul de odihnă în special în cadrul personalului încadrat în linia de gardă a laboratorului spitalului?
Se impune un audit și adoptarea de noi proceduri de securitate în muncă?
Va fi acesta demarat, dacă da, când anume?
Se impune un audit cu privire la respectarea protocoalelor medicale, ca urmare a erorii medicale în tratarea unui copil?
Va fi acesta demarat, dacă da, când anume?
Este necesară alocarea de bani pentru modernizarea laboratoarelor și cantinei spitalului și a celorlalte secțiuni care lucrează cu surse termice ce pot provoca incendii?
Dacă da, vor fi alocați acești bani în bugetul anului 2023?
Răspunsul Spitalului Muncipal Turda referitor la necesitatea unui audit general al Spitalului Municipal:
”În continutul articolului, utilizati si invocati necesitatea unui audit, termen pe care se pare ca il aduceti in prim plan generic necunoascand modalitatea de functionare a unei unitati medicale. Auditul prin definitie este o forma de evaluare profesionala si functională unor actiuni, activitati sau procese, care sa genereze o opinie responsabila si independenta in raport cu anumite standarde.
Orice unitate medicala este evaluate si monitorizata permanent pe diverse domenii de activitate, utilizandu-se constant, controale atat interne cat si externe si a caror rezultat contureaza hnnle directoare in ceea ce priveste continuitatea activitatii spitalului.
Asa cum spitalul si-a stabilit ferm ca obiective generale, siguranta pacientului si grija fata de angajați, imbunatatirea continua a calitatii serviciilor de sanatate este un proces permanent, incercand sa mentina la standarde ridicate, oferta de servicii medicale de sanatate pentru comunitatea pe care o deserveste”, arată Ovidiu Stănilă, directorul Spitalului Turda.
Primăria Turda nu a răspuns cererii de a comenta conțintul articolului.
Conducerea spitalului municipal nu răspunde explicit la întebările puse și nici la întrebărea esențială: Este necesară o evaluare profesionala si functională a actiunilor, activitaților si proceselor din Spitalul Municipal Turda, care sa genereze o opinie responsabila si independenta in raport cu stadardele proceselor evaluate.
Ce măsuri au anunțat autoritățile locale
În locul unei abordări transparente și punctuale, administrația locală a lansat o campanie de PR în care se promovează investițiile și echipa secției de ginecologie.
Subiectul nu e ales întâmplător, din perspectiva PR-ului, deoarece un astfel de subiect crează emoții pozitive la nivelul percepției publicului. Mesajul este ”Hei, uite ce capabili și pregătiți suntem noi să asistăm la nașterea copiilor voștri”. Dacă copiii sunt pe mâini sigure, societatea în ansamblul ei e bine.
Lanțul de incidente de la Spitalul Municipal din ultimul an de zile arată însă că problema nu este despre o secție spitalicească sau alta, nici măcar despre vreo persoană din conducerea spitalului, ci că asistăm la o problemă sistemică, de management și gestionare a resurselor. Vorbim de un sindrom a cărui existență ne e semnalată de curajul unor persoane de a vorbi public și de o serie de incidente repetate. Până acum aceste incidente nu s-au soldat cu o catastrofă de proporții.
Conducerea orașului și a spitalului ar trebui să lămurească cât se poate de repede cât de întinsă e această problemă sistemică de la spital și care sunt cauzele reale ale acesteia, precum și soluțiile ce se impun.
Secția de ginecologie pare pregătită să asiste la nașterea copiilor. Garantează însă cineva că toți acei copii vor scăpa cu viață din Spitalul Municipal Turda și nu vor arde de vii acolo?
domnului-jurnalist-horea-hudrea