Muzeul de Istorie Turda, fără activitate culturală remarcabilă în 2022. ”Facem săpături pe șantiere”, susține directorul interimar

0
Muzeu

Unul din eșecurile administrației locale de la Turda, din perspectiva activităților culturale,  este Muzeul de Istorie Turda, o instituție bugetară ce a cheltuit pe primele nouă luni ale anului 2022, peste 869.000 de lei din. Din această sumă, 669.000 de lei sunt alocați petru salarii de bază la care se mai adaugă sporturi, inemnizații de hrană și tichete de vancață, în valoare de peste 73.000 de lei.  

În 2022, Muzeul de Istorie Turda nu a reușit so organizeze nicio activitate culturală memorabilă, cu excepția unei lansări de carte din ianuarie iar pe site-ul instituției de cultură figurează doar evenimentele anilor trecuți, organizate pe timpul fostei directoare Mariana Andone Rotaru. Delăsarea conducerii Muzeului de Istorie e așa de mare încât în doi ani de zile nici măcar nu au fost în stare să-și actualizeze pagina cu echipa muzeului. Fosta directoare, Mariana Andone Rotaru figurează încă la pagina cu personalul de specialitate al instituției. Fosta directoare a fost concediată de administrația locală pe motiv că nu și-a depus rapoartele anuale de activitate, care dealtfel nici măcar nu i-au fost cerute de-a lungul anilor.  Ironia face că cele mai importante evenimente organizate de Muzeul de Istorie Turda sunt de pe vremea fostei directoare Mariana Andone Rotaru.

Situația Muzeului de Istorie de la Turda este una serioasă, deoarece timp de câțiva ani de zile instituția a găzduit Colocviile Naționale de Arheologie. Este incompetentă actuala conducere a muzeului în organizarea unor activități științifice cu arheologi valoroși sau e doar faptul că personalul muzeului, inclusiv femeile de serviciu, sunt implicați cu toții în săpăturile de descărcări arheologice pe șantierele din oraș?

Administrația primarului Cristian Matei nu pare preocupată de faptul că Muzeul de Istorie nu mai organizează evenimite memorabile. Echipa Muzeului de Istorie din Turda nu pare că se teme de posibile sancțiuni din partea primarului în exercițiu. O parte din personalul instituției a putut fi văzut în campania electorală a primarului Matei, la ultimele alegeri locale, așa că avem susținători și șefi, amestecați în aceeași oală politică.

În plus, postul de director la Muzeul de Istorie nu e atribuit prin concurs. Actualul director, Dan Matei este doar director interimar. Referitor la organizarea unui concurs pe bune pentru postul de director al Muzeului de Istorie din Turda e și o întâmplare ridicolă și pe cât de amuzantă, pe atât de enervantă. Postul de director a fost scos la concurs, dar numai până când a apărut și un candidat cu reale șanse să câștige postul pe bune.  Dr. Sorin Nemeti, cu domenii de competență în istoria Imperiului Roman și a Daciei Romane, precum și în istoria și arheologia epocii migrațiilor, conferiențiar universitar, și-a depus dosarul. Organizarea concursului s-a suspendat imediat după ce dr. Sorin Nemeti și-a depus dosarul. Turdenii s-au ales cu directorul interimar Dan Matei, care e convins că Muzeul merge bine fără activități expoziționale și culturale.

Dan Matei explică că activitatea la Muzeul de Istorie e efervescentă și că nu sunt organizate evenimente pentru că personalul muzeului e implicat să facă săpăturile de descărcare arheologică pentru lucrările din oraș. Activitatea în acest domeniu nu e chiar rea, se fac bani și se pot descoperi și artefacte, explică Dan Matei. Când vine vorba să explice în ce stadiu sunt lucrările de descărcare arheologică pentru terți, directorul Muzeului devine evaziv și nu mai e așa vorbăreț. Nu poate să spună cât s-a executat din contractul cu Lidl pentru săpăturile la Fabrica de Bere pentru că e ”secret comercial”.  Dă asigurări în schimb că în urma săpăturilor s-au descoperit lucruri uimitoare, despre care se va scrie o lucrare arheologică, un compendium iar piesele descoperite vor fi puse într-o expoziție, cândva la anul.

Când Primăria Turda a anunțat organizarea concursului pentru postul de director, cu elaborarea unui proiect de management , un întreg capitol era destinat organizării de evenimente pentru public. La urma urmei, de ce să ai un muzeu, dacă nu pentru a organiza expoziții și evenimente culturale.

Timp de trei ani, Muzeul a găzduit expoziții temporare interesante, de la cele destinate arheologiei (precum cea în parteneriat cu Muzeul Gallo-Roman din Tongeren Belgia) la expoziții cu caracter antropologic sau etnografic (obiceiuri culinare, de tradiții și îmbrăcăminte, reconstituiri istorice). Muzeul a mai găzduit evenimente științifice, precum Colocviile Naționale de Arheologie sau activități de pedagogie muzeală și arheologie. În 2017-2019, Muzeul de Istorie a avut în medie 5400 de vizitatori, în fiecare an.

    În 2022, aceste evenimente nu au mai fost organizate. Cum Zilele Turzii nu se mai organizează din lipsă de bani, la Muzeul de Istorie din Turda nu se mai organizează nici măcar banalele degustări de vin, la care coruri de preoți să-i cânte primarului ”Să ne trăiești boier mare”, printre sarcofagele romane.

Documentația de organizare a concursului pentru postul de director al Muzeului de Istorie e încă disponibilă pe site-ul Primăriei Turda, pe acest link.

Cerințele postului, inclusiv organizarea de evenimente culturale e tot acolo și poate fi citită atât de directorul interimar cât și de restul decidenților din Primăria Turda.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.