Polițiștii locali de la Turda susțin că siguranța și ordinea publică din oraș sunt compromise de condițiile improprii de muncă. Activitatea lor este redusă tot mai mult la simpla aplicare de amenzi iar acțiunile preventive nu mai sunt finanțate corespunzător.
O parte din informațiile polițiștilor locali sunt probate direct de cifrele execuției bugetare pe trimestrul III care arată alocații bugetare extrem de reduse pentru Poliția Locală, la capitolul combustibili.
Dincolo de cifre și socoteli bugetare trebuie să ne punem o întrebare simplă. Ce fel de ”smart city” e orașul care are două mașini de poliție locală în patrulare, la 30.000 de locuitori, dar mai ales cum poate fi asigurată astfel siguranța publică?
Săptămâna trecută, polițiștii locali de la Turda au fost trimiși în patrulă exclusiv pe jos. Dacă ar fi trebuit să se deplaseze de urgență la un incident, intervenția lor ar fi fost limitată. Poliția Locală Turda funcționează cu resurse oricum puține, dar în ultima jumătate de an lucrurile au devenit tot mai dificile.
”Am avem alocați 100 de lei pe mașină pe săptămână pentru combustibil. Uneori nu se dau nici cei 100 de lei ci doar 50 de lei. Săptămâna trecut toate mașinile au fost oprite de Nădășan și patrulele au fost trimse jos”, explică un polițișt local.
Situația locării reduse de combustibil nu e însă singura problemă. Pe hârtie, Poliția Locală are cinci mașini de serviciu. Două sunt însă folosite de Primărie, ar mai rămâne trei. Doar că a treia mașină, cea cu numărul de înmatriculare CJ03CLT, e folosită de șefi. Ca să fie folosită fără să atragă atenția însemnele specifice Poliției Locale au fost înlăturate.” Mașina cu care circulă șefii nu are restricții la alimentare. O puteți vedea des pe acolo pe unde se mănâncă plăcinte, la târg la Câmpia, sau mergând la Pădureni. Ai senzația că șefii noștri sunt dependenți de plăcinte, pentru că aproape toți polițiștii locali știu unde se duc șefii. Nu aveți cum să-i ratați la Solaris sau la Hotel Salis”, spun polițiștii locali. Unul dintre ei completează dur despre programul unuia dintre șefii Poliției Locale: ”Ori e la ticu-so la Pădureni, că ticu e bolnav, ori la Salis unde e nănașa”.
Potrivit cifrelor execuției bugetare, Poliția Locală a cheltuit 48291lei cu combustibilul în primele trei trimestre ale anului iar autoritățile executive (Primăria) a cheltuit 63315 lei. Ambele autorități mai au de plată alte câteva mii de lei pentru combustibil.
Poliția Locală Turda a primit pe primele trei trimestre ale anului suma de 5.040.335, 50 de lei. Din această sumă, costurile cele mai mari, de circa 3,67 milioane de lei merg pe salarii. Alte tipuri de cheltuieli atrag însă atenția în bugetul poliției. Este vorba de cheltuirea a 67329.73 lei la capitolul alte bunuri si servicii pentru intretinere si functionare și cheltuirea a 21163.74 cu ”alte cheltuieli și servicii”. Aceste două secțiuni ale bugetului se ridică la aproape 80.000 de lei. Poliția Locală a mai cheltuit 11978 de lei pentru furnituri de birou și 40916 lei cu uniformele. Pentru a compara cifrele mai precizăm că încălzitul și iluminatul au costat 14994 lei iar poșta internetul și telefoanele au costat 20685 lei. Cei 80.000 de lei pe ”alte servicii” par să fie un capitol forte al Poliției Locale, încă insuficient clarificat.
”Dacă vii cu 5-6 amenzi, pe zi se consideră că nu ai activitate”, mai explică polițiștii locali, care spun că rolul lor nu e să stea la colțuri pentru a alimenta bugetul local cu amenzi. Polițiștii explică că sunt lipsiți de mijloace tehnice ca să intervină. ”Sunt foarte multe incidente în care autoturisme parchează ilegal. Nu avem mașină să ridicăm astfel de autoturisme”, explică polițiștii. Aceștia spun că o astfel de mașină e utilă nu pentru ridicări abuzive, ci pentru situații urgente. ”Am avut un caz la Spital, unde o mașină a blocat o întreagă parcare. A trebuit să ne plimbăm prin Spital să găsim șoferul. Așa ceva nu e normal”, mai arată polițiștii.
Deși au trecut doi ani de la alegerile locale, Poliția Locală prin șefii ei nu a mai prezentat niciun raport de activitate detaliat în Consiliul Local.
Majoritatea consilierilor locali habar nu au care e bugetul poliției locale, câți bani sunt alocați serviciului de patrulare și cu câte mașini se asigură siguranța în oraș.
Cert e că doar cu două mașini de serviciu și alocări bugetare de 50 -100 de lei pe săptămână pentru combustibil, lucrurile nu stau deloc bine pentru siguranța cetățenilor din Turda.