Administrația locală de la Turda a ajuns să plătească cheltuieli judiciare și extrajudiciare în valoare de peste 2,7 milioane de lei, fiind printre cele mai conflictuale administrații publice din România, potrivit cifrelor execuțiilor bugetare raportate până la 30 septembrie 2022.
Apetitul Primăriei Turda, pentru procese este uneori unul gratuit și este generat în principal de nevoia e bani și aroganța unor decidenți din Primăria Turda, care vor să arate ”că ei pot”, recunosc surse din instituție.
Agresivitatea juridică a Primăriei condusă de primarul Cristian Matei nu afectează însă doar bugetul local ci crează probleme unor oameni de rând Primăria Turda are conflicte juridice nu doar cu firme ci și cu oameni simpli care îndrăznesc să-și ceară drepturile.
Primăria Turda, condusă de Cristian Matei refuză să facă publice lista proceselor municipiului cu persoanele juridice și refuză să detalieze care sunt banii pierduți de oraș în diverse cauze juridice apărute din incompetența sau aroganța funcționarilor publici. Execuțiile bugetare ne arată însă cifre-șoc.
Din bugetul local peste 2, 786 de milioane de lei sunt cheltuiți cu procesele și reprezentarea juridică. Ca un exemplu, Municipiul Mediaș are 500 de lei cheltuiți în bugetul anului 2022 iar Municipiul Oradea a cheltuit 155.319 lei.
Din suma totală, Municipiul Turda a cheltuit 2, 39 milioane de lei cheltuieli judiciare pentru serviciul public de transport în comun, practic în procesele cu STP Alba Iulia. Alți 695.549 de lei sunt cheltuieli judiicare și procese în domeniul învățământului, practic procesele pierdute pentru terenul de sport al Liceului Liviu Rebreanu. În acest caz, decidenți din Primăria Turda au refuzat plata chiriei ce trebuia plătită pentru terenu de sport al liceului. Ulterior au trebuit să plătească cu penalități și cheltuieli de judecată. Nimeni nu e tras la răspundere, în Primăria Turda cu privire la faptul că sute de mii de lei se pierd aiurea în procese. Alți 110.000 lei sunt cheltuieli judiciare la capitolul învatamant secundar superior și alți 150.000 de lei reprezintă angajamente bugetare de tipul cheltuielilor judiciare, la capitolul Autorități publice.
Ca să ascundă cifrele reale ale dezastrului juridic ce alimentează buzunarele a circa 10 avocați plătiți din bani publici, Primăria Turda refuză să facă publice listele detalitate a proceselor pierdute.
”Juriștii Primăriei sunt fericiți când nu sunt obligați să reprezinte Municipiul în procesele prostești inițiate de șefi”, spun surse din Primăria Turda. Avocații în schimb, sunt fericiți că facturează. Printre avocații plătiți din bani publici se numără și Flaviu Sâsâeac, președintele Handbal Club Potaissa Turda, asociația sportivă care are relații contractuale cu Municipiul Turda. Politică și Putere a publicat în trecut o listă completă a avocaților ce taxează bugetul local.
Oamenii simpli au de suferit în procesele generate de Primăria Turda
Printre cei care se judecă cu Municipiul Turda nu sunt doar firme ci și oameni simpli cu probleme sociale. Asistenții personali ai persoanelor cu hanicap sunt printre cei ce care au dat în judecată Municipiul Turda și Direcția de Asistență Socială. Acum sunt două procese, unul în care suntem împreună cu sindicatul, pentru sporul la salariu, în care suntem opt persoane implicate. Celălalt proces e cel pentru stimulentul de risc, și suntem zece asistenți personali în litigiu”, explică Ionela Blăniță, unul din asistenții persoanli implicați. În unele cazuri, precum procesul cu asistenții personali, demersurile juridice ale Primăriei Turda sunt gratuite și dictate de aroganță.
”Care e rostul să te judeci cu mame cu copii bolnavi, când tu ai o jurisprudență cu zeci de alte sentințe care le dau dreptate asistenților persoanali? De ce nu ai recunoaște drepturilor lor, făcând un referat și menționând acea jurisprudență și practicile uzuale ale altor primării. Când ajungi să te judeci în instanță cu persoanele vulnerabile care au nevoie de sprijin, e clar că tu ai o problemă”, explică un avocat contactat de Politică și Putere. Acesta a subliniat că drepturile asistenților personali de la Turda puteau fi recunoscute fără procese.
Este cinic și de o răutate aparte să plătești din banii cetățenilor avocați de top care să întocmenască hârtii chiar împotriva propriilor cetățeni ce plătesc impozite și taxe.
Val de contestații la amenzile Poliției Locale
Printre cauzele proceselor Primăriei Turda nu sunt doar aroganța sau incompetența funcționarilor publici, ci ci nevoia acută de bani. Cum să iei cât mai mulți bani de la cetățeni, este o țintă a actualei aministrații. Politică și Putere relata la începutul acestui an că bugetul local are prevăzute creșteri ale veniturilor încasate din amenzi.
”Veniturile din amenzi, penalități și confiscări din capitolul specific al bugetului local pe anul 2022 ar urma să crească cu 1,4 milioane de lei. Estimarea estea spectaculoasă și arată că administrația locală de la Turda va trata cu atenție sporită orice șansă de a aplica amenzi contravenționale”, estima Politică și Putere într-un articol din ianuarie 2022.
Încă de la începututul anului, comercianții din Centrul orașului au ajuns să plătească amenzi în baza unui HCL aprobat acum un deceniu dar neaplicat vreodată până anul acesta . Amenzile au fost date pentru că nu se făcea aprovozionarea pe timp de noapte.
La 9 luni de la momentul anunțării ”proiecției bugetare”, pe rolul Tribunalului Cluj sunt peste 7 procese de anulare a contravențiilor. Pe rolul Judecătoriei Turda, sunt peste 50 de astfel de procese. Cifra poate să nu pare mare, dar comparat cu anii 2018-2019, când erau doar 7-8 contravenții constestate, creșterea e vizibilă. Printre reclamanți se numără persoane fizice dar și persoane juridice, ba chiar și companii naționale precum Compania Națională de Căi Ferate. Polițiștii locali recunosc neoficial faptul că au cotă de amenzi și spun că nu e în regulă să fie puși pe după colțuri să pândească contravenienți. ”Rolul nostru ar fi să menținen liniștea și ordinea publică, nu să sărim de prin tufe după cetățeni, cu pix și carnet de amenzi”, spune un polițist local, sub protecția anonimatului.
Primăria are prevăzut un buget cu venituri de 3,8 milioane de lei din amenzi, în 2022, obținuți din toate amenzile (și alte amenzi ce nu sunt aplicate de Poliția Locală Turda -nr). Execuția bugetară pînă în luna septembrie arată că s-au realizat venituri din amenzi de 1,89 milioane de lei .
Vom vedea cum va fi interpretată această nerealizare fiscală, la finalul anului bugetar. Va recunoaște primarul Turzii că a făcut aiurea din pix, veniturile din amenzi, sau va da vina pe șefii Poliției Locale și îi va concedia.