Situația critică a bugetului local a dus la întârzieri în plata facturilor. Eon România refuză să mai furnizeze gaz Municipiului Turda. Instituțiile publice nu vor rămâne fără gaz dar livrarea se va face de la o lună la alta, prin sistemul furnizorului de ultimă instanță.
În plus,ordonatorii terțiari de credite și instituțiile subordonate Primăriei Turda au primit interdicție să mai facă cheltuieli fără ca acestea să fie aprobate direct de către Primăria Turda și fără ca primarul să fie informat cu privire la achiziții. Dispoziția e menționată într-o circulară trimisă unităților de învățământ și unităților subordonate. În adresa Primăriei nu sunt menționate limite sau categorii de cheltuieli, astfel că rezultă că directorul economic al Primăriei Turda și primarul Cristian Matei vor superviza cele mai mărunte cheltuieli precum hârtia igienică pentru toalete, plastilina la grădinițe și agrafele de birou. ”Nu din banii de agrafe de birou se scot banii pentru factura de gaz”, comentează Gabriela Blăniță, consilier locala USR.
În document, oficialii Primăriei Turda menționează o situație grea a bugetului local și dau vina pe instituțiile subordonate. Documentele cercetare de Politică și Putere arată însă că vinovații nu sunt directorii de școli ci sunt chiar cei care conduc Primăria Turda.
Situația financiară critică a bugetului local al Municipiului Turda era evidentă încă de la execuția bugetară a lunii august. Municipalitatea are un deficit aproximativ de circa 20 de milioane de lei apărut ca urmare a derulării fondurilor europene. Execuția bugetară arată că administrația locală a cheltuit cu fondurile europene circa 61 de milioane de lei, în timp ce veniturile rezultate din prefinanțare, cele din subvenții și rambursările sunt ce cel mult 42 -45 de milioane de lei. Situația a fost confirmată neoficial de funcționari din Primăria Turda care au admis că cei din compartimentul de fonduri europene au cam căpat lucrurile de sub control. ”Se mișcă greu cu cererile de rambursare”, au precizat surse interne, pentru Politică și Putere.
Lipsa lichidităților a dus la împingerea deficitului de la o zi la alta, dar mai ales a dus la întârzieri la plata utilităților. În urma întârzierilor unul din principalii furnizori ai Municipiului Turda, compania Eon Energie a refuzat să mai prelungească contractul de furnizare a gazului metan. ”Da e adevărat că nu mai dorim să prelungim contractul cu Municipiul Turda, prin act adițional. Primăria voastră nu plătește la timp iar șefii noștri s-au săturat de situația creată”, au arătat persoane din cadrul companiei de energie.
Oficial, Eon România a confirmat că a refuzat să mai prelungească contractele cu școlile din Turda, dar nu a oferit detalii suplimenare. ”În ceea ce privește contractele de furnizare dintre E.ON Energie România și instituțiile de învățământ aflate în subordinea Primăriei
Turda, acestea au expirat la finalul lunii septembrie a.c., compania luând decizia neprelungirii lor. E.ON Energie România a comunicat din timp această decizie astfel încât instituțiile în cauză să poată lua măsurile necesare pentrugăsirea unui alt furnizor”, se arată într-un răspuns oficial al companiei de energie, transmis la solicitarea Politică și Putere.
Municipiul Turda a rămas fără furnizare de gaz printr-un contract negociat, cu începere din 1 octombrie 2022 dar a trecut pe sistemul de furnizor de ultimă instanță (FUI). Sistemul FUI vine însă cu dezavantaje de preț, spun surse cu expertiză în domeniul energiei.
Administrația locală, în adresa trimisă dă vina pe instituțiile subordonate: acestea nu au plătit la timp. Directori de școli din Turda au confirmat pentru Politică și Putere că de fapt totul e o mascaradă pentru ca vina să fie aruncată în spatele directorilor. ”Nu am avut bani să plătim factura restantă. Când am fost amenințați că ni se taie gazul, ne-au sunat de la Primărie să ne spună să ne uităm mai bine în conturi că n-am văzut bine iar banii sunt acolo. Au fost situații așa e penibile și copilărești, încât nici nu are rost să vorbim despre ele”, spune unul din directorii turdeni.
Restricții financiare maxime. Nu se mai poate cumpăra nimc fără acordul primarului
”Începând din acest moment, nu se va executa nicio cheltuială din bugetul alocat de către Primărie și Consiliul Local, până nu este raportată Direcției Economice din Primăria Turda, care va analiza natura și cuantumul acestor cheltuieli, informând la rândul lor pe Primarul Municipiului Turda”, se arată în adresa municipalității.
Consilierul local USR Gabriela Blăniță spune că este grav faptul că nu a fost informat Consiliul Local. ” Primăria nici măcar nu a înștiințat Consiliul Local că Municipiul Turda nu mai are contract de furnizare de gaz metan și se trece pe piața FUI. Primăria Trebuia sa se asigure ca nu se va ajnge pe piata FUI. Situația la nivelul municipiului Turda e serioasă. La Princhindelul Isteț abia săptămâna trecută s-a pornit încălzirea. Toși sunt răciți pe acolo, copii și cadre didactice. Mai e Spitalul Municipal, DAS-ul cu casele protejate. Mie mi se pare ca nu trebuia să se ajunga aici. Am văzut adresa Primăriei Turda și se menționează că au fost unități subordonate care nu au plătit la timp din vina conducerii care nu a gestionat bine bugetul propriu. O astfel de afirmație trebuie probată, e chiar vina lor sau nu au avut bani? Ce măsuri s-au luat. Daca o unitate nușsi-a platit factura la timp, trebuiau luat măsuri din timp. Sunt de acord, tota Europa trece printr-o criză, știm asta, cresc preturile, știm și asta, Dar se știau toate aceste lucruri de la inceputul anului. Noi ne-am treziit in octombrie?”, a declarat consilierul local Gabriela Blăniță.
Ideea că primarul Turzii trebuie să fie informat când se cumpără materiale diverse în instituții l-a surprins pe Adrian Nap, consilier local PMP. ”Disciplină financiară nu înseamnă că primarul trebuie să fie informat ori de câte ori se cumpără hârtie de toaletă pentru WC-urile din școli. Cineva trebuia să-i spună asta lui Cristian Matei, iar dacă nu a făcut-o i-o putem spune noi, din Consiliul Local. Disciplina financiară înseamnă să-i stabilești ordonatorului terțiar, limite de cheltuială bugetare și să-i lași pe directori și adminstratori să decidă. De asta există directori și Consilii de Administrație la școli și licee, ca să aministreze unitățile de învățămâmânt. O să hotărască directorul economic al Primăriei Turda și primarul dacă e necesar să se cumpere plastilină la grădință?
Să nu mai zic că nici măcar nu a prezentat situația contractului cu EON în Consiliul Local”, explică Adrian Nap, președintele PMP Turda.