Moment dureros. Avram Iancu, scos din centrul Turzii, într-o zi legată de un moment istoric din viața lui

0
Ziua Mitingului Pentru Avram Iancu. Cum și-a Bătut Primarul Turzii Cuie în Talpă

”Între 15 și 28 septembrie 1848 s-a desfăşurat la Blaj a treia adunare naţională a românilor din Transilvania. Avram Iancu a venit la Blaj cu circa 6.000 de moţi înarmaţi. Acesta este momentul începutului gloriei lui Iancu”, scrie revista Historia, într-un articol sub semnătura lui Marius Diaconescu.

După 174 de ani, tot pe 28 septembrie, Avram Iancu este scos din Centrul municipiului Turda. Statuia liderului moților din Apuseni a fost în ultimele câteva decenii amplasată în centrul Turzii, flancată de tricolor și drapelul orașului.

Decizia autorităților locale de a elimina statuia lui Avram Iancu din centrul istoric al Municipiului Turda a fost luată în anul 2019, printr-un document supus dezbaterii publice într-o formă discretă, pe site-ul Primăriei Turda. Anunțul privitor la proiect și documentația de urbanism aferentă a trecut aproape neobservată, atunci.

Eliminarea statuii din centrul istoric al orașului a fost votată implicit de către Consiliul Local Turda fără ca aleșii locali să observe schimbarea. Ulterior, când mutarea statuii a devenit evidentă organizațiile naționaliste au declanșat proteste.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.