După ce a dat-o-n bară, Primăria Turda vine cu ”drept la replică”

0
Scoala

Primăria Turda trimite un drept la replică publicației Politică și Putere, prin care arată că mențiunea de la concursurile naționale a fost stabilită suma de 1.000 de lei deoarece este vorba despre o echipă. Sintetic, administrația locală susține că echipa a obținut locul I la concursul județean astfel, suma de 1.000 de lei a fost stabilită obiectiv, ținând cont de performanțele obținute. Municipalitatea susține că articolul Politică și Putere este unul denigrator și respinge astfel acuzațiile că premierea se face fără a respecta principiul valoric

Administrația locală nu comentează însă de ce șefii de promoție primesc mai puțini bani decât cei cu nota maximă la BAC sau de ce un sportiv ia sume duble de bani față de un elev, la anumite categorii de concursuri.

Privitor la dreptul la replică al Primăriei Turda, prezent mai jos facem următoarele precizări:

– Politică și Putere a apelat secretariatul Consiliului Local al municipiului Turda, imediat după încheierea ședinței de Consiliu Local, în data de 25.08.2022, ora 14.43 pentru a obține informații suplimentare, lucru care poate fi ușor dovedit din evidența convorbirilor telefonice, fie ale Primăriei fie prin detalierea facturii numărului de telefon apelant. Din păcate, funcționarii publici ai Primăriei Turda nu sunt mereu de găsit la serviciu sau în birouri. Nu e prima dată când acest lucru se întâmplă, avem un lung desfășurător de apeluri și înregistrări care arată că funcționarii publici nu sunt de găsit în birouri.

– În proiectul de hotărâre nu sunt descrise detaliat modurile de premiere și concursurile pentru care se acordă premiile. Nici raportul de specialitate nici referatul de aprobare, care au fiecare doar câte o pagină nu oferă detaliile necesare pentru a înțelege ce aprobă acolo administrația locală. Codul Administrativ arată explicit că raportul de specialitate și referatul de aprobare sunt ”documente de prezentare și motivare”.

Dimpotrivă, în proiectul de hotărâre este precizat că suma de 1000 de lei pentru 1 premiu reprezintă ”valoare premiu individual”, așadar nu reprezintă valoarea unui premiu colectiv, destinat vreunei echipe așa cum se susține în dreptul la replică.

Îl sfătuim pe primarul Turzii și serviciul de comunicare al instituției să apeleze la funcționari publici mai competenți care pot să discearnă între ce înseamnă ca înțeles ”valoarea premiu individual” și ”valoare premiu colectiv/pe echipă”, funcționari care pot fi suficient de capabili să redacteze un raport de specialitate clar și detaliat.

Politică și Putere respinge afirmațiile Primăriei Turda referitoare la reaua-credință a publicației câtă vreme: (1) la telefonul serviciilor de specialitate din Primăria Turda nu răspunde nimeni în mod repetat (2) Rapoartele de specialitate ale proiectelor de hotărâre sunt lacunare și nu explică situațiile privitoare la premiere în mod detaliat deși au potrivit legii rolul de ”prezentare și motivare” și (3) Documentele semnate de funcționarii publici fac în mod expres referire la premii individuale și nu la premii colective.

Vedeți mai jos documentul anexă la Hotărârea Consiliului Local în care explicit se vorbește de 1 premiu individual în valoare de 1000 de lei

Premiu

Puteți citi mai jos dreptul la replică al Primăriei Turda

În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la informațiile eronate apărute în articolul publicat de site-ul Politică și Putere cu titlul “Premii discriminatorii acordate de Primăria Turda. Cu cât ești mai neperformant, cu atâta iei un premiu mai mare”, ținând cont de prevederile legale, Municipiul Turda transmite următorul Drept la replică:

Ca prim aspect, vă informăm că pentru mențiunea de la concursurile naționale a fost stabilită suma de 1.000 de lei deoarece este vorba despre o echipă. Aceeași echipă a obținut locul I la concursul județean astfel, suma de 1.000 de lei a fost stabilită obiectiv, ținând cont de performanțele obținute.

Publicația dumneavoastră “independentă care și-a propus să monitorizeze politica și administrația publică locală” ar trebui să respecte regulile de bază ale jurnalismului: acuratețea, obiectivismul și consultarea celor implicați în subiect.

Denigrarea unui astfel de eveniment care este menit să promoveze elevii și sportivii cu rezultate deosebite demonstrează reaua-credință a publicatiei prin propagarea unor informații eronate.

Faptul că faceți următoarea afirmație “În plus, cu cât ești mai nepeformant, cu atâta mai bine ești premiat.” denotă faptul că nu sunteți la curent cu performanțele din orașul nostru. Nu puteți minimaliza eforturile depuse de elevi, sportivi sau profesori doar pentru a vă putea duce vendeta personală împotriva actualei administrații condusă de primarul Cristian Octavian Matei.

În încheiere, vă aducem la cunoștință faptul că acest eveniment a fost organizat la inițiativa domnului primar, din dorința de a sprijini și promova atât elevii turdeni, cât și sportivii locali, campioni mondiali, naționali, vicecampioni sau care sunt la început de drum.

Pe viitor sperăm ca publicația dumneavoastră să fie promotoare a excelenței în jurnalism, dând dovadă de obiectivism prin respectarea valorilor jurrnalismului.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.