Premieră în România. Primarul Turzii vrea să exproprieze o companie strategică de stat

0
C A57d68ff9355c06da31dfbae80cb4002

Primarul Turzii, Cristian Matei a inițiat o procedură de expropriere a unui imobil aflat în proprietatea unei companii la care acționarul unic e Statul Român.

Proiectul de hotărâre inițiat de primar prevede exproprierea unui imobil aflat în proprietatea Societății Nationale de Transport Feroviar de Călători ,,C.F.R. Călători – S.A ”.

Proiectul Primăriei Turda, care nu e însoțit de vreun aviz al Ministerului Transportului se poate dovedi o aberație legislativă.

Potrivit Statului CFR Călători, scopul companiei de stat este efectuarea transportului de călători pe calea ferată pentru satisfacerea interesului public național și a nevoilor sociale și de apărare ale țării, cu realizarea de profit. CFR Călători desfășoră activități de interes public național și pentru satisfacerea nevoilor de apărare ale țării. Capitalul social este in intregime subscris și integral vărsat de statul roman (denumit in continuare ,,Actionarul unic”). Drepturile acționarului unic este exercitat de Ministerul Transporturilor.

Administrația primarului Cristian Matei se pregătește să exproprieze o companie de stat, aflată sub controlul Guvernului României, prin Ministerul Transporturilor și care este constituită cu activități de interes public și de apărare națională.

Motivul exproprierii imobilului aflat pe strada Fabricii (zona Gara Mică) este construirea unui centru social pentru copii aflați în risc social.

Problema o constiuie nu noua destinație și proiectul social ci metoda juridică de obținere a imobilului. În general, în România, imobilele aflate în proprietatea statului sau a unei companii la care statul este acționar sunt transferate către Unitățile adminstrativ teritoriale prin Hotărâre de Guvern, inițiată de ministerul de resort.

Rămâne de văzut dacă administrația lui Cristian Matei va expropria în ședința Consiliului Local imobilul deținut de o companie strategică a statului român.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.