Peste 100 de pagini de procese verbale de recepție a lucrărilor de reparare a drumurilor a fost făcute publice de către Primăria Turda, ca urmare a dispoziției instanței de judecată. Inițial documentele solicitate Primăriei au fost considerate de autoritățile publice drept ”confidențiale” și conținând informații comerciale care pot prejudicia interesele financiare ale Domeniului Public SA. Ulterior, Tribunalul Cluj a stabilit că procesele verbale de reparare a drumurilor sunt documente cu caracter public și trebuie transmise presei.
V-ați întrebat de ce tot orașul e un șantier cu lucrări sub standarde de calitate? Răspunul e acela că autoritățile locale își bat joc de recepția lucrărilor.
Politică și Putere vă prezintă în premieră pentru Turda, documentele de recepție a lucrărilor. Aceste acte arată de fapt bătaia de joc de funcționarilor publici din Primăria Turda și bătaia de joc în recepția de lucrări din oraș.
Deși Procesele-Verbale ar fi trebuit să conțină mențiuni cu privire la lucrările efectuate, la cantitățile recepționate, cel puțin la identificarea acelor contracte sau comenzi pentru care se face recepția, documentele eliberate de Primăria Turda arată superficialitatea cu care actele de recepție au fost întocmite.
La 3 ianuarie 2022, Apahidean Dorin, președinte de Comisie, Găină Ovidiu, director executiv, Călugăr Ginel, director executiv, Adriana Tanțău, consilieri juridic, Mircea Mureșan, consilier Primăria Turda semnează împreună cu Florin Vușcan și Stelian Faur, din partea Domeniului Public, Procesul verbal 48/2022, la terminarea lucrărilor, privind lucrarea ”Întreținere reparații străzi”, executată în baza Contractului de delegare 9449 din 02.05.2019, pentru lucrări executate în noiembrie 2021.
Lucrările constau în ”reprofilare drum fără adaos de piatră concacsată” și ”reprofilare drum cu adaos de piatră concacastă”. În Procesul-Verbal nu sunt precizate locul de efectuare a lucrărilor, cantitățile, autorizația de construire. Comisia propune ”admiterea recepției” și constată că ”lucrările sunt corespunzătoare calitatativ”.
NOTĂ: În documentul de mai jos sunt publicate circa 60 de pagini de procese verbale, va dura puțin încărcarea documentului. Folositi săgețile din colțul stânga jos pentru a naviga prin documentul atașat. Veți găsi procese verbale de recepțile a lucrărilor, majoritatea fără cantități, fără locații, fără detalii clare a lucrărilor recepționate.
drumuri-1La aceeași dată, aceeași comisie semnează Procesul-Verbal 49/2022. De data asta lucrările sunt ”Săpătură mecanică, strat BA16- 4 cm carosabil, montat bordură 20×25, montat bordură 10×15, strat balast trotuare, strat balast stabilizant trotuare, strat de uzură BA 8-4 cm trotuare, demontat bordură”, Din nou lucrările nu sunt identificate, nu se menționează autoritzația de construire și nici un alt indiciu unde a fost executată lucrarea. Se admite recepția cu mențiunea că ”lucrările sunt corespunzătoare calitatativ”.
Procesul-Verbal 56/2022 înregistrează o schimbare. Aflăm unde sunt lucrările recepționate, dar tot fără cantități de lucrări. Avem ”montat gură de scurgere nouă- str Ștefan cel Mare, Săpătură mecanică- Salinelor, îmbrăcăminți de beton de ciment C30/37, Piața 1 Decembrie 1918 și Piața Basarabiei, spart beton garaje str. Lotus, reprofilare fără adaos de piatră garaje Lotus- Salinelor”. Lucrările- constată comisia de recepție sunt corespunzătoare calitatif iar recepția este acceptată.
Procesul-verbal 58/2022 continuă seria lucrărilor misterioase din Turda: plombare gropi cu decapare manuală, săpătură manuală, spargere beton, îmbrăcăminți de beton și ciment c30/37 – A Șaguna- Evidența Populației, spart beton garaje, reprofilare fără adaos de piatră- garaje Lotus.
Prin Procesul Verbal 59/2022 se recepționează lucrările din septembrie-octombrie 2021 efectuate la Spitalul Municipal Turda- Birouri”. Ca și lucrări avem: săpătură manuală, spargere beton, strat de balast trotuar, îmbrăcăminți de beton C30/37 borduri 10 x15, trotuar dale 50×50 pe pat de nisim- fără preț dale, desfacere borduri, montat gură scurgerre nouă. Se admite recepția, lucrările sunt la standarde.
Procesul -Verbal 60/din 4 ianuarie 2022 e mai generos cu detaliile. Avem două categorii de lucrări de întreținere de drumuri, una fără piatră concasată, pe circa 16 drumuri și alta cu piatră concasată.
E totuși anormal cum lucrările de reabilitare a drumurilor din septembrie 2021 sunt recepționate abia în 4 ianuarie 2022. Se admite recepția, lucrările sunt corespunzătoare calitativ.
Politică și Putere a cerut încă de acum 2 ani Primăriei Turda să publice Procesele-Verbale de recepție a lucrărilor la străzi, din orașul Turda. După circa 2 ani, Primăria a fost obligată de Tribunalul Cluj să publice aceste documente.
Acum puteți vedea și dvs cum arată recepțiile de lucrări făcute de comisia Primăriei Turda: procese-verbale de recepție semnate și la 4 luni de la finalizarea lucrărilor, fără cantități exacte, fără identificarea lucrărilor pe planșe topopgrafice, lucrări fără autorizații de construcției emise. De fapt documentele arată recepții de lucrări efectuate cu încălcarea legislației în vigoare, făcute pe fugă și doar pentru a genera niște documente de umplutură. În baza acestor documente, bugetul local a decontant lucrări de milioane de lei, către Domeniul Public SA.