Primarul Turzii, cercetat de Agenția Națională de Integritate. Se verifică modul în care și-a angajat avocații

0
C A57d68ff9355c06da31dfbae80cb4002

Cristian Matei, primarul Municipiului Turda face obiectul unei verificări a inspectorilor de integritate cu privire la modalitatea în care și-a angajat avocații. Cazul primarului Turzii este asemănător cu cel al unui primar din Vâlcea, despre care anterior Agenția Națională de Integritate a anunțat că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. ANI a înregistrat, în cazul primarului Turzii dosarul  26593/S/2/2022.

Trebuie subliniat faptul că în cazul primarului Turzii, ANI nu a formulat încă nicio concluzie fiind vorba doar despre o cercetare ce trebuie făcută în baza legii. Concluziile agenției pot fi contestate în în instanță, așadar nu există acum nicio culpă stabilită în cazul primarului Cristian Matei.

Agenția Națională de Integritate anunța printr-un comunicat de presă din 22 februarie 2022 despre existența unor conflicte de interese de natură administrativă în cazul primarului comunei Alunu din Vâlcea, Birăruți Cristian. ”Agenția Națională de Integriate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către BIRĂRUȚI CRISTIAN a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal.

Astfel, în luna decembrie a anului 2017, în perioada exercitării funcției de primar, persoana evaluată a încheiat în calitate de persoană fizică un contract de asistență juridică cu un cabinet de avocatură ce avea în derulare un contract cu Primăria Alunu, având ca obiect asistență și reprezentare, consultanță juridică, redactare înscrisuri la sediul Primăriei, încheiat în luna ianuarie a anului 2017”, preciza Agenția. Practic,ANI spunea că primarul din Vâlcea și-a angajat ca persoană fizică aceiași avocați pe care îi angajase anterior la primărie.

Alexandru-Daniel Ionescu, procuror șef al Biroului de informare și relații publice al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că dosarul privitor la primarul Birăruți Cristian este în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu. ”Raportul ANI a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justișiție sub numărul nr. 1005/VIII-1/2022 și a fost transmis Parchetului către Judecătoria Horezu, unde se desfășoară o cercetare în REM” a precizat procurorul șef Alexandru-Daniel Ionescu.

Potrivit Primăriei Turda, contractele de reprezentare juridică ale municipiului au fost semnate de către primarul Turzii, în baza Hotărârii Consiliului Local Turda. ”Semnarea contractelor de asistență și consultanță juridică (…) s-a realizat în conformitate cu prevederile art 3 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Turda din data de 31.10.2019, conform căruia se mandatează Primarul Municipiului Turda să desfășoare procedurile necesare în vederea achiziționării de servicii juridice de consultanță și reprezentare și să semneze contractul de asistență juridică” se precizează în adresa 15673/27.05.2022.

raspuns-horea-hudrea-hcl-233-din-2019-1

Municipiul Turda, într-o altă adresă a descris care e lista cabinetelor de avocatură cu care are contracte de consultanță și reprezentare juridică. Dintre acestea, trei sunt legate direct de procesele personale ale primarului Turzii.

Primul contract e cel cu avocatul Koble Laszlo. Acesta are un contract de reprezentarea juridică cu Primăria Turda în valoare de 9000 de lei lunar. În același timp, îl reprezintă pe primarul Turzii într-un proces civil cu ”Sesizări Turda”, o pagină de facebook cu care Cristian Matei se judecă. De observat, în împuternicirea avocatului Koble Laszlo, faptul că reprezentarea se face fără un contract de asistență juridică, adică Koble Laszlo lucrează ”pro bono” pentru primarul Turzii, Cristian Matei. Avocatul koble Laszlo a admis că lucrează ”pro bono” pentru primarul Cristian Matei.

Koble

Potrivit art. 301 din Codul Penal, fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Al doilea contract este cel semnat cu Lăpușan & Partners. Primăria Turda are semnat un contract cu această societate de avocatură în valoare de 1000 de euro lunar în limita a 15 ore reportabile lunar. Firma de avocatură a reprezentat Primăria Turda în dosarele 3812/117/2021, 3909/117/2021, 5565/328/2021, 5184/117/2021, 5500/117/2021, 1690/328/2022. Lăpușan & Partners a reprezentat interesele juridice ale primarului Cristian Matei în baza unui contract de asistență juridică semnat în septembrie 2021.

imputernicire

Al treile caz este cel al reprezentării asigurate de societatea civilă de avocați Rusu, Sabău, Drăguș care are semnat un contract cu Primăria Turda de 6000 de lei plus TVA/lună. Avocata Patricia Sabău îl reprezintă pe primarul Turzii, Cristian Matei și într-un proces civil în contradictoriu cu consilierul local Adrian Nap.

Este neclar la acest moment care va fi concluzia inspectorilor de integritate și dacă se va ajunge la o cercetare penală, dar cazurile celor doi primari, cel din comuna Alunu (Vâlcea) și cel de la Turda sunt identice.

Un adevăr în această istorie rămâne fără echivoc. Avocați ce primesc semnificative sume de bani din fonduri publice, îl reprezintă pe primarul Turzii în procesele acestuia ca persoană fizică iar acest lucru naște întrebări și suspiciuni legitime.

Politică și Putere a solicitat puncte de vedere primarului Turzii și avocaților menționați. Koble Laszlo a precizat că personal nu vede nicio problemă în contractul cu primarul Turzii, acesta fiind încheiat cu bună credință. Reprezentanții Societății de avocatură Rusu, Sabău și Drăguș au precizat că Patricia Sabău, avocata care administrează dosarele lipsește din țară dar că, în măsura în care aceasta va considera, va face precizări suplimentare după revenirea în țară.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.