Cira 15 persoane au protestat astăzi în centrul Turzii, împotriva mutării statuii lui Avram Iancu, din centrul orașului în laterala Catedralei Catolice din oraș. Protestatarii au fost în principal simpatizanți și membri AUR și au fost coordonați de către activista Smaranda Nicoleta Lup.
Aceasta a purtat și un slogan cu influențe din Islam: ”Cine-l mută pe Avram, fie-i inima Haram”.
Protestarii consideră că mutarea statuii lui Avram Iancu, în afara centrului istoric al Turzii, e echivalentul evacuării spre periferie a unui simbol național și o măsură de depreciere a Craiului Munților.
Realizarea statuii lui Avram Iancu, de la Turda, a fost deasemenea controversată. Iancu nu a călcat niciodată prin Turda și a urât orașul pe care l-a considerat drept un centru al maghiarimii bogate ce îi asuprea pe români. Aversiunea liderului român al Revoluției Pașoptiste din Transilvania e descrisă evident în folclorul regional: ”Iancule Măria Ta/Lasă Turda n-o prăda/Că-ţi dăm bani cu ferdela/Şi galbenii cu merţa.
Statuia lui Avram Iancu este însă un afront pentru maghiari care văd în Crăișorul Munților principalul vinovat al eșecului Revoluției Maghiare e la 1848 din Ungaria. Iancu este perceput de minoritatea maghiară și drept liderul care a permis masacrarea populației maghiare civile în timpul revoluției de la 1848.
Istoria Iancului este una complicată iar istoricii vorbesc de faptul că acesta a avut și o iubită unguroaică.
În ciuda controverselor legate de modul în care a fost prezentat Avram Iancu în raport cu maghiarii, el a avut o legătură sentimentală cu o tânără unguroaică. Una dintre presupusele iubite ale lui Avram Iancu ar fi fost Johanna Farkas, cunoscută ca Háni, o adolescentă maghiară din Abrud, mai tânără decât el cu zece ani. Aceasta a fost fiica unui avocat din Abrud. O mărturie orală consemnată de Ioan Lupaş menţionează că Háni l-a salvat pe iubitul ei în cea mai periculoasă clipă din viaţa acestuia, în luna mai a anului 1849, când maiorul Hatvani intra pe neaşteptate în Abrud pentru a-l surprinde pe Iancu, care se afla în casa avocatului Tamás Farkas, tatăl Johannei
Mutarea statuii lui Avram Iancu de la Turda, se preconiza încă din august 2019 când Consiliul Local a aprobat documentația de modernizare a centrului istoric al Turzii. Arhitecții care au făcut proiectul au considerat că relocarea statuii în laterala Catedralei Catolice din centrul orașului este una potrivită. Statuia lui Avram Iancu urma să fie amplasată la capătul străzii Avram Iancu, urma să fie vizibilă pe calea de acces dinspre Cluj. Mutarea statuii nu a fost însă serios dezbătută public, iar o serie de actori sociali- Societatea Avram Iancu, Biserica Catolică sau comunitatea maghiară- nu au fost serios consultați.
Protestul spontan care a avut loc în 5 iulie 2022 este o consecință a lipsei de transparență a administrației publice locale de la Turda.
Avram Iancu a fost apărat cu sloganuri din Islam: ”Cine-l mută pe Avram/Fie-i inima haram”. În Islam, haram are sensul de „interzis”, „nepermis” sau „ilegal” și reprezintă interdicțiile dispuse de Allah oamenilor și înscrise ca atare în Coran.