Inspectoratul Școlar: Angajații de la creșe nu pot primi sporuri pentru că sistemul nu permite

0
Cresa Copii

Angajații creșelor din Turda nu pot primi sporuri pentru condițiile dificile de muncă deoarece acestea nu sunt prevăzute în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, se arată într-un răspuns al Inspectoratului Școlar Județean. ISJ a explicat că programul EDUSAL prin care se calculează salariile nu permite accesarea acestor sporuri.

Salariații creșelor din Turda sunt la un pas de grevă după ce au pierdut sute de lei la salariu, prin trecerea creșelor din subordinea Direcției de Asistență Socială Turda în subordinea Inspectoratului Școlar Județean. Oamenii spun că au fost trași pe sfoară de autorități care au promis că transferul nu le va afecta drepturile salariale. Angajații au fost obligați să demisioneze iar reangajarea s-a făcut fără sporuri și în unele condiții în posturi diferite.

Personalul nedidactic al creșelor spune că reducerea salariilor e incorectă deoarece personalului creșelor muncește în condiții crescute de de risc și stress. ”Să pierzi în medie 550 de lei dintr-un salariu de 2100 de lei, te afectează serios”, spune una din angajații creșelor din Turda.

Diminuarea salariului brut pentru unele categorii de persoanal se datorează reîncadrării personalului pe funcții specifice în învățământ și faptului că personalul din creșele aflate în subordinea DAS Turda primeau sporuri pentru condiții grele de muncă și pentru condiții deosebite (stres sau risc), sporuri care, prin programul EDUSAL, nu pot fi accesate. Facem precizarea că niciun angajat din sistemul de învățământ preuniversitar de stat nu beneficiază de acest tip de spor”, se arată într-un răspuns al ISJ Cluj transmis către Politică și Putere în cursul zilei de miercuri, 6 iunie. Politică și Putere a solicitat ISJ Cluj un punct de vedere în 28 iunie cu privire la reducerile salariale.

Angajații creșelor din Turda amenință cu greva. Aceștia au depus un memoriu către cabinetul primarului Cristian Octavian Matei dar nu au primit răspuns. Ulterior, un alt memoriu a fost depus către Consiliul Local Turda și va fi prezentat consilierilor locali în ședința ordinară din 30 iunie.

Mai jos, răspunsul integral al ISJ.

raspuns-adresa-nr-6316-isj-cluj-1

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.