Trași pe sfoară de autorități. 17 angajați ai creșelor din Turda se plâng că le-au fost tăiate salariile

0

Angajații creșelor din Turda se plâng de faptul că au fost trași pe sfoară de autoritățile locale și județene și ca o consecință au rămas cu salariile ciuntite.

Personalul nedidactic de la creșe au pierdut în medie câte 550 de lei la salariu, o sumă mare pentru pentru niște venituri situate între 2100 și 2900 de lei.

”În ianuarie 2022 aveam un salariu de 3650 de lei brut. După plata obligațiilor venitul a fost de 2403, impozitul 240 și rămâneam în mână cu 2163 de lei. Acum iau în mână un salariu de 1624 de lei”, povestește o persoană angajată la creșele din oraș. Aceasta crede că efectiv a fost trasă pe sfoară de autoritățile locale și județene.

Inspectoratul Școlar Județean a refuzat să explice de ce protocolul de transfer al personalului creșelor de la Turda nu a fost respectat.

17 persoane angajate la creșele din oraș au adresat o sesizare Consiliului Local Turda și primarului Turzii, Cristian Matei. Aceștia cer primarului să se implice în rezolvarea situației, la fel cum s-a implicat și primarul Emil Boc.

Sesizarea va fi prezentată Consiliului Local în ședința ordinară a lunii iunie, de joi 30 iunie 2022.

Situația salarilor ciuntite a apărut după aplicare legislației naționale prin care creșele erau transferate de la Direcția de Asitență Socială Turda către unitățile de învățământ cu orar prelungit din subordinea Inspectoratului Școlar Județean.

Personalul creșelor a fost obligat să semneze un acord de desfacere a contractului de muncă și încheierea unor noi contracte cu noul angajator, Ministerul Educației. Ca o consecință a aceste scheme personalul creșelor s-a trezit că odată cu semnarea noilor contracte, încadrările și sporurile de care au beneficiat au dispărut. Asistenții medicali au pierdut sportul de contagiozitate și cel neuropsihic, deși în fișa postului au activitățile de triaj al copiilor, pentru depistarea bolilor, inclusiv al bolilor infecțioase. Îngrijitoarele de creșă, de formație infirmiere aveau și ele sporuri, inclusiv un spor de 15%. Prin transferul spre ISJ s-au desființat posturi de coordonator personal de specialitate, care au devenit posturi de educator-puericultor sau asistent medical. Personalul creșelor susține că s-a comis o ilegalitate, deoarece posturile speciale pentru creșă nu se regăsesc în organigrama Ministerului Educației. Metodologia de organizare și funcționare a creșelor apărută în 2022 menționa că dacă posturile nu există în organigramă, personalul va fi remunerat în funcție de grila de salarizare din domeniile unde aceste posturi există.

Nemulțumirea personalului nedidactic de la creșe este cu atât mai mare cu cât primarul Clujului, Emil Boc a găsit soluții de rezolvare a situației.

Mai jos, puteți citi integral sesizarea personalului nedidactic.

sesizare-421-din-28-06-2022-2-1

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.