Primăria Turda cere zeci de milioane pentru a acoperi incompetența șefilor

0
C A57d68ff9355c06da31dfbae80cb4002

foto: Primarul Turzii, Cristian Matei trebuie să explice cine sunt vinovații pentru zecile de milioane, gaură în buget

Administrația locală de la Turda, forțată de executori, începe să caute în mod alert soluții pentru a acoperi gravele neglijențe administrative ce au adus pierderi de zeci de milioane de lei bugetului municipiului.

În ultima ședință extraordinară a Consiliului Local, din 22 iunie 2022, municipalitatea a aprobat o rectificare de buget prin care s-au alocat bani pentru chiria neplătită în cazul terenului de sport de la Liceul Liviu Rebreanu.

Separat de povestea găurii bugetare de la Liviu Rebreanu, surse din Primăria Turda au transmis documente care arată că administrația locală cere bani de unde apucă, în speranța că șefii orașului vor scăpa de procesele penale ce se arată la orizont.

Municipalitatea de la Turda încearcă cu disperare să găsească bani pentru a acoperi găurile financiare rezultate în urma proceselor pierdute. De frica unor procese penale și a riscului de a răspunde material pentru neglijență în serviciu, șefii din Primăria Turda trimit adrese peste adrese pentru a cere bani.

Surse din administrația județeană spun că administrația locală de la Turda a anunțat oficial că are datorii din procese de peste 60 de milioane de lei. Această sumă nu e confirmată din surse oficiale.

Politică și Putere a obținut două documente care fac dovada că municipalitatea are o gaură de 25 de milioane de lei, datorii ce trebuie plătite.

Două astfel de documente au fost trimise Prefecturii și Consiliului Județean Cluj. Demersurile prin care municipiul Turda cere bani sunt doar de formă, explică reprezentanți ai Consiliului Județean, deoarece nimeni din forul deliberativ județean nu poate și nu vrea să aloce Turzii astfel de sume. ”Cererile sunt doar ca să pară că fac ceva, dacă merg procurorii după ei. Să zică, uite noi cât ne-am zbătut”, explică un avocat consultat de Politică și Putere.

prefpmt

Din documentele trimise celorlalte instituții ale statului rezultă cifre îngrijorătoare pentru bugetul Turzii. Astfel, doar pentru trei luni de neplată a unor debite, noiembrie 2021- ianuarie 2022 sunt menționate penalizări de 1% pe zi de întârziere de 1,047 milioane de lei. Primăria Turda a refuzat să explice dacă au fost găsiți vinovații și dacă s-a stabilit vreo culpă în seama vreunui funcționar public.

cjpmt1

Codul Administrativ arată că pentru prejudicii create bugetelui local se poate atrage răspunderea administrativă, civilă și penală, după caz. Fosta șefă a Serviciului Administrației Publică Locală, Ursula Iftime care a avizat jurdici stabilirea unei taxe penalizatoare de 1% pe zi de întârziere, a plecat din Primăria Turda la Prefectura Cluj.

La propunerea primarului Cristian Matei cu viza juridică a șefei Serviciului Administrație Publică Locală, Ursula Iftime și cu viza secretatului Municipiului Turda, Consiliul Local a acceptat o Convenție de eșalonare cu STP SA, care prevedea o taxă penalizatoare de 1% pe zi de întârziare dacă Municipiul Turda nu plătește datoriile restante. Ulterior aprobării hotărârii Consiliului Local Turda, primarul Municipiului Turda nu a dus la îndeplinire actul normativ adoptat de Consiliul Local și nici nu a înștiințat Consiliulul Local că nu sumele datorate nu pot fi plătite. STP a aplicat taxa penalizatoare prin procedura juridică a ordanțelor de plată și a obținut titluri executorii. Municipiul Turda a atacat în instanță actul administrativ prin care chiar reprezentanții orașului au votat taxa penalizatoare. Procesul se judecă la Tribunalul Alba și are un termen pe 28 iunie 2022.

Un alt caz este cel al terenului de sport de la Liceul Liviu Rebreanu. Deși se afla în proprietate privată, funcționari superiori din Primăria Turda au refuzat să mai plătească chiria. Ca urmare, Municipiul Turda a fost dat în judecată. Pierderile în urma procesului sunt de circa 1 milion de lei. Din această sumă peste 40.000 de lei reprezintă bani plătiți ca și cheltuieli de judecată și cheltuieli de executare. Nici în acest caz nu au fost identificate persoane responsabile pentru gaura financiară.

Din datoria pentru neplata chiriei la Liceul Liviu Rebreanu a mai rămas o sumă de circa 675.000 de de lei. După ce creditorii au blocat conturile Primăriei Turda și au pus sechestru pe un teren, administrația locală a aprobat în ședința ordinară din data de 22 iunie o rectificare de buget prin care suma a fost prevăzută la plată.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.