Turda are conturile blocate și bunuri sub sechestru. Primarul a făcut criză de nervi

0
C A57d68ff9355c06da31dfbae80cb4002

Municipiul Turda a ajuns cu conturile blocate, într-o operațiune legală de recuperare de bani în urma unor procese pierdute. Situația a fost descrisă de un funcționar public din Primăria Turda drept ” o lovitură în orgoliul primarului Matei” în condițiile în care simultan cu blocarea conturilor a fost pus sechestru și pe un teren pe care municipalitatea spera să îl închirieze.

Suma pentru care Municipiul Turda are conturile blocate este de circa 670.000 de lei și reprezintă datorii ce trebuie plătite pentru folosirea terenului de sport al Liceului Teoretic Liviu Rebreanu. Terenul de sport de la Liviu Rebreanu este în proprietate privată iar Primăria Turda a plătit anual chirie pentru acest teren. La un moment dat, municipalitatea nu a mai vrut să achite chiria. ”Avocatul Adrian Popescu i-a dat o lovitură în orgoliul primarului”, explică un funcționar public cum e percepută situația din interiorul administrației locale. După ce Primăria Turda nu a mai plătit chiria, avocatul Adrian Popescu care administrează interesele private referitoare la teren a dat municipalitatea în judecată. În final în urma unor procese succesive, Municipiul Turda a avut de plată circa 1 milion de lei. O parte din datorii au fost plătite, dar circa 670.000 de lei sunt încă datorii restante.

Situația este descrisă plastic de un funcționar din Primăria Turda. ”Bugetul orașului e oricum varză. Suntem ca o familie care trăiește de la salariu la salariu… dacă apare o cheltuiala neprevazută…ești pe dinafară”, explică sursa Politică și Putere.

Lovitura juridică care l-a enervat pe primarul Turzii

Administrația locală de la Turda intenționa să acorde un drept de superficie prin licitație pentru un teren de circa 3000 de metri pătrați în zona Aleea Stadionului. Dreptul de superficie e de fapt un drept în baza căruia se conferă un drept de a construi pe un teren care nu e vândut. Așadar municipiul Turda era pregătit să dea un drept de superficie pentru un teren de 2949 de metri pătrați la un preț de pornire a licitației publice de 1042 lei/lună. Dreptul de superficie era pe 25 de ani.

Afacerea cu terenul de lângă stadion a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Turda din 21.04.2022, la inițiativa primarului Turzii.

Terenul este însă în domeniul privat al orașului și aici vine legătura cu datoriile neplătite ale Turzii. Fiind un teren disponibil și în domeniul privat a putut fi inclus în procedura de executare silită. Cum evaluatorii au stabilit anterior că e și super-ieftin, n-a mai rămas decât ca executorul să ceară Cărții Funciare să înscrie executarea silită a terenului. ”Primarul s-a enervat maxim, a început să dea telefoane, să se agite”, explică un funționar public din Primăria Turda.

Este neclar la această dată dacă Municipiul Turda avea conturile blocate la momentul organizării ședinței ordinare a Consiliului Local, dar primarul Turzii nu a făcut nicio mențiune către organul deliberativ că orașul ar fi cu conturile poprite.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.