Demisia administratorului public al Turzii. ”Primarul a depășit o limită”, susțin surse din Primăria Turda

0
Baciu Simona Apahidean Dorin Salina Turda1 1 1

Administratorul public al Municipiului Turda, Dorin Apahidean a demisionat din funcția deținută dar și din poziția de președinte al Consiliului de Administrație al Salinei Turda.

Informația privitoare la demisia lui Apahidean a apărut în mediul politic, în mod neoficial la 9 mai, în timpul ceremoniilor de depunere de coroane.

Surse din Primăria Turda susțin că demisia a survenit în urma unor discuții cu primarul Municipiului Turda. ”Primarul a depășit o limită, iar discuțiie au apărut și pe fondul unor divergențe referitoare la Colegiul Negruțiu. Directoarea de acolo a venit la Apahidean să se plângă de facturile mari de gaz și pentru faptul că nu poate plăti facturile. Apahidean i-ar fi spus că n-are decât să se descurce, că de aia e manager, directoarea s-a dus la Ada Duma, directoarea Salinei Turda iar aceasta a avut o discuție cu primarul”, susțiun surse Politică și Putere.

Informația unei dispute între cei doi nu a fost confirmată oficial iar primarul Turzii, Cristian Matei a declarat presei locale că motivul demisiei este ”un act unilateral”. ” Da, este adevărat. Dorin Apahidean este în perioada de preaviz, își face treaba. Încă se mai poate răzgândi. Vom vedea ce va fi”, a declarat Cristian Matei, pentru RefleqtMedia.

Administratorul public Dorin Apahidean a ajuns în anturajul lui Cristian Matei în perioada în care acesta era la PSD Turda. Apahidean a fost unul dintre oamenii de bază din echipa actualului primar.

Plecarea lui Apahidean este a doua de acest nivel, după plecarea lui Bogdan Ursuleanu, fost consilier al primarului și fost director al API srl. Nu este însă singura plecare, Mihaela Vrăbete, fost arhitect șef al Turzii a demisionat tot din cauza unor dispute cu primarul iar directorul economic Daniela Adace s-a grăbit să se pensioneze, deși mai putea păstra funcția. La Salina Turda, directorul Mihai Mureșan a renunțat la funcție din cauza unor ”diferențe de viziune” cu conducerea orașului.

Demisia lui Dorin Apahidea este semnul unei fisuri puternice în administrația actualului primar

Eficient, dar lent”, e caracterizarea pe care vechi cunoscuți i-o fac lui Dorin Apahidean, eminența cenușie a PSD Turda. Proaspăt numit administrator public dar și președinte al Consiliului de Administrație al Salinei Turda, Apahidean este un locotenent al actualului lider PSD, Cristian Matei. Cunoscuții îl caracterizează ca un bun manager, eficient, un bun familist și în general drept un personaj căruia îi place să dețină controlul, chiar dacă nu îl manifestă în mod direct. Vulnerabilitatea lui Apahidean, spun surse din PSD Cluj este dată chiar de legătura sa cu Cristian Matei. ”Nu știu care are mai mult de învățat, unul de la altul. Apahidean de la Matei sau primarul are de fapt de învățat de la subordonatul său. Apahidean are totuși un spirit independent ce se manifestă ocazional. Cea mai mare vulnerabiliate a lui Apahidean este Cristian Matei, deoarece primarul nu acceptă accese de independență”, spun sursele din PSD Cluj – Textul de mai sus este un extras din articolul ”EMINENȚA CENUȘIE A PSD TURDA. DORIN APAHIDEAN, OMUL CARE L-AR PUTEA ÎNLOCUI PE CRISTIAN MATEI”, publicat de infoaries.ro în martie, 2017

Surse din Primăria Turda vorbesc despre faptul că administrația locală este sub o presiune puternică din interior. Bugetul orașului e aproape gol, proiectele mari de infrastructură întârzie iar administrația locală a început să fie excesiv controlată din interior de către conducerea instituției. Astfel, s-a dispus efectuarea de percheziții în birouri, filmarea angajaților Primăriei cu camere de luat vederi și chiar interogatorii sumare ale funcționarilor publici.

Este posibil ca Dorin Apahidean să fi pus în balanță care sunt riscurile și care sunt benficiile dacă continuă din funcția publică. Rămâne de văzut dacă acel ”încă se mai poate răzgândi” al primarului Cristian Matei va fi valorificat în vreun fel de fostul administrator public.

Demisia lui Dorin Apahidea este semnul unei fisuri puternice în administrația actualului primar deoarece fostul manager public a fost fidel administrației lui Cristian Matei și a apărat echipa acestuia chiar și atunci când nu s-ar fi cuvenit să o facă. Demisia lui e cu atât mai sugestivă cu privire la eșecul actualului primar de a rezolva amiabil situațiile conflictuale cu colaboratorii și subordonații.

Cu experiența administrativă, Apahidean nu va fi mult timp șomer iar demisia îi deschide câteva posibilități interesante, inclusiv aceea de a candida pentru postul de primar chiar din partea PNL deoarece filiala locală nu are acum nicio figură politică marcantă, cu excepția actualului primar. Dorin Apahidean a mai fost candidat politic în trecut, pentru Primăria Cluj. Eșecul a fost usturător și a preferat să fie ulterior un personaj din umbră. Totusi, de la candidatura sa la Primăria Cluj care a fost și din partea unui partid minor, au trecut circa două decenii iar acum Apahidean vine cu o puternică experiență administrativă. Ar putea fi o alternativă la o candidatură din partea PNL, dacă partidul se gândește să-l pensioneze politic pe Cristian Matei. O demisie acum și o distanțare de actuala administrație, ar ajuta în acest sens.

În plus, Dorin Apahidean poate fi oricând recuperat pe filiera PSD. Indiferent dacă va fi candidat sau tehnocrat, Apahidean are un potential politic care înseamnă un potential de negociere iar acesta e mai mult decât solid.

Indiferent de ce alegere va face și chiar dacă am presupune că demisia e o despărțiere amiabilă, Dorin Apahidean tocmai a devenit noul coșmar politic al lui Cristian Matei mai ales datorită faptului că primarul Turzii nu uită răzvrătirile.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.