Ce mănâncă și ce beau ”d-nu Matei și d-nu George”. Primăria dezminte că primarul Turzii ar beneficia nejustificat de mese gratuite și băutură

0

Peste 30 de bonuri de informare, eliberate de Salina Turda, privitoare la servirea unor mese și băuturi dar și copii după documente contabile prin care s-a aprobat decontarea meselor, au fost transmise publicației Politică și Putere, de către persoane din Salina Turda.

Expeditorii documentelor susțin că persoane din conducerea orașului și apropiați ai acestora au beneficiat frecvent în perioada 2019-2022 de mese gratuite și băuturi, plătite din fondurile de protocol ale Salinei Turda dar și de mâncare livrată la domiciliu prin intermediul restaurantului Hotelului Potaissa Turda.

Bonurile informative adnotate de mână cu mențiuni de genul ”Dl Matei și dl George”, ori doar cu mențiunea ”Dl Matei” sunt eliberate prin intermediul programului de gestiune HoReCa, Freyapos al Hotelului Potaissa.

Bonurile de consum sugerează că beneficiarul meselor de protocol ar fi un ”domn Matei”, despre care expeditorii mesajului susțin că ar fi primarul Turzii, Cristian Octavian Matei.

Salina și Primăria Turda admit că primarul Turzii a participat în perioada 2019-2022 la mese de protocol organizate la Hotelul Potaissa dar dezmint că acesta ar fi beneficiat în mod nemeritat de mâncare și băutură, plătite din bugetul companiei publice.

Salina și Primăria Turda susțin că toate cheltuielile de protocol sunt în limita plafoanelor legale aprobate de lege și Consiliul Local iar primarul Turzii a participat la mese de protocol doar în calitate oficială, cu ocazia discutării unor subiecte precum accesarea de fonduri europene sau lucrările de reabilitare a minei Rudolf din Salina Turda.

Salina Turda și Primăria Turda au formulat puncte de vedere cu privire la acest subiect. Dorin Apahidean, președintele Consiliului de Administrație al Salinei Turda a refuzat să facă precizări suplimentare. Politică și Putere i-a cerut președintelui Consiliului de Administrație al Salinei Turda să precizeze dacă știa despre decontarea unor mese în contul unor presupuse consumații ale primarului Turzii. Angajata Salinei Turda, care a asigurat servirea meselor a refuzat deasemenea să comenteze pe marginea subiectului.

Politică și Putere subliniază faptul că ”Dl Matei” și ”Dl George” din textul de mai jos sunt persoanele menționate în bonurile de consum și nu sunt persoane reale.

Salina Turda nu a precizat explicit cine sunt benenficiarii meselor de protocol plătite din bonurile de informare.

Ce mănâncă și ce beau ”d-nu Matei + d-nu George”

Este trecut de ora 21, în 20 august 2019, când ”doamna Nina” scoate totalul pentru vânzarea 242750 de la Restaurantul Hotelului Potaissa din Turda. Adnotează de mână că benficiarii mesei de pe bonul de informare sunt ”d-nu Matei + d-nu George”. La masă, așa cum se poate deduce din bonul de consum, a mai participat încă o persoană. În meniu, ciorbă de burtă, supă-cremă, fasole bătută alla`carte, slăninuță prăjită, cafele, capuccino dar și Jack Daniels Tenesse Whiskey, fresh de portocale, bere, clătite cu cacao și vanilie. Totalul de plată, 160.50 de lei, fără ca documentul informativ să fie un bon fiscal. Masa a fost decontată de Salina Turda, prin cheltuieli de protocol. Angajații Hotelului Potaissa susțin că ”dnu Matei” avea numele de cod ”Tăticu” iar ”d-nu George” era supranumir ”Iubi”, un client pretențios al restaurantului care mereu făcea figuri cu privire la mâncare și reușea să enerveze bucătăresele.

salina-3-m-bonuri-protocol-august-2019-matei-3-pages-1-2

Peste patru zile, ”D-nu Matei” figurează cu un alt bon de consum, scos la ora 15.29. Totalul este de această dată de 503 lei iar participanții la masă sunt opt persoane. În meniu, supe, gordon bleu, mere coapte, pălincă de prune (500 de ml), bere, deserturi- clătite, înghețată.

În seara de 14 august 2019, ”Domnul Matei” ia o cină mai mult decât frugală. În meniu varză călită de post, sos de smântână. Ca aperitiv, 100 de Gin Wembley, apă tonică și un fresh de portocale.

În 15.08.2021, la ora 18,46 seara ”Dnu Matei” e din nou la masă, cu încă două persoane. În meniu supă de tăieței, supă cremă de ciuperci, șnițele. Pe bonul de protocol, ”Dnu Matei” ia și 8 caserole cu 1 compartiment.

Într-o altă seară, ”Dna Nina” îl servește pe ”d-nu Matei” cu un meniu compus din pulpă de pui, cartofi prăjiți, Jack Daniels Tenesse 50 ml și 2 Heineken de 330 ml.

Primăria și Salina Turda dezmint că primarul Turzii ar beneficia de mese și băuturi gratis la Hotelul Potaissa

<<Cu privire la solicitarea dvs tendențioasă de a preciza dacă primarul mun Turda, Cristian Octavian Matei ar fi beneficiat de mese de protocol cu o frecvență aproape zilnică în perioada 2019-2022, răspunsul este cu siguranță negativ.Pe de altă parte, primarul municipiului Turda a participat la diverse întâlniri pentru care s-a decontat protocolul, precum întâlniri mass-media, în vederea atragerii finanțărilor europene, înâlniri cu diverși furnizori pentru a se discuta aspecte legate de investițiile din Mina Rudolf în vederea redării acesteia în circuitul turistic. Multe dintre aceste întâlniri nu se desfășoară în clasicul program 8-16.00, iar faptul că au loc ”după orele de program” este o afirmație care nu poate fi verificată, întrucât, după orele 16.00 sunt emise eventual notele de informare privind consumația. În tot cazul, ceea ce este esențial nu este valoarea menționată pe notele de informare ci cheltuiala de protocol lunară decontată de Salina Turda SA, respectiv dacă aceasta se încadrează în prevederile legale și în cuantumul aprobat de acționarul unic prin HCL>>, se arată într-un răspuns al Primăriei Turda

Răspunsul poate fi citit integral, mai jos.

raspuns-solicitare-nr-14893-din-19-05-2022-municipiul-turda-1

Primăria nu explică însă cum poate primarul să atragă fonduri europene prin mese de protocol și nici ce treabă are primarul cu furnizorii Salinei Turda, care e o persoană juridică de drept privat, cu conducere proprie. Deasemenea nu se explică decontarea băuturilor alcoolice în cheltuielile de protocol.

Salina Turda a precizat deasemenea că aprobarea cheltuielilor de protocol reprezintă o activitate firească a directorilor Salinei Turda. Sumele din bonurile de informare reflectă prețurile de vânzare, care includ adaosul comercial, ori cheltuielile de protocol care se decontează să referă exclusiv la costul de intrare al produselor.

”Notele de informare menționate în adresa dvs, datând toate din august 2019, au stat la baza aprobării cheltuielilor de protocol de către directorul general al societății din perioada respectivă, dl Mureșan Mircea Mihai, în sumă totală de 700 de lei, pentru întreaga lună august 2019. Prin urmare, nu întreaga sumă evidențiată în cuprinsul unei note de informare e decontată cu titlul de cheltuială de protocol”, se arată în răspunsul Salinei Turda.

Răspunsul integral poate fi citit mai jos.

raspuns-1

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.