Consilierii din Ciurila au stopat ambițiile Turzii de a controla 2000 de hectare de pădure

0
Ciurila

Consiliul Local Ciurila a votat scoatarea de pe ordinea de zi a proiectului de asociere a comunei cu Municipiul Turda și alte localități pentru gestionarea în comun a fondului forestier prin intermediul unei Regii Autonome care să funcționeze ca ocol silvic.

Aleșii locali din comună s-au înțeles înaintea ședinței să blocheze proiectul inițiat de primarului Cristinel Teodor Popa.

Politică și Putere a avertizat în urmă cu circa două săptămâni că proiectul de administrare al pădurilor, ințiat de Primăria Turda, include prevederi ilegale ce transferă competențele Consiliului Local privitoare la administrarea domeniului public și privat și competenețe privitoare la gestionarea întreprinderilor publice, către un așa numit Consiliu de Coordonare, compus din 18 primari.

Prin proiectul de hotărâre, propus de primari, aceștia se substituie în mod ilegal consiliilor locale în ceea ce privește gestionarea fondului forestier, proprietate a unităților administrativ-teritoriale.

Ca urmare a proiectului inițiat de Primăria Turda, trei primari, cel din Turda, primarii din Ciurila și Baciu ar fi ajuns să controleze administrarea a peste 2000 de hectare de pădure. Se prevedea astfel că deciziile majore de administrare a pădurilor se iau de un Consiliu de Coordonare al primarilor care avea autoritate chiar și asupra Consilului de Administrație al viitoarei regii autonome, în timp ce Consiliile Locale ar urma să valideze ulterior deciziile aprobate de primari. O astfel de abordare, în care consiliile locale doar validează decizii ale primarilor este nelegală și neprevăzută de lege, au confirmat avocații consultați de Politică și Putere. ”Mecanismul este categoric invers, Consiliile Locale aprobă, iar primarii în baza mandatului primit pun în aplicare. Un mecanism care drescrie că primarii aprobă iar Consiliile Locale validează, nu este unul legal”, au precizat avocații.

Inițiatorii respingerii proiectului de hotărâre de la Ciurila au fost doi consilieri din opoziției, Iosif Dorian Simion de la Alianța USR Plus și Daniel Opriș, de la AUR. Iosif Dorian Simion a atras atenția că proiectul de hotărâre nu a fost suspus aprobării Consiliului Local cu respectarea procedurilor legale,nu avea avizele comisiilor de specialitate. Consilierul USR i-a cerut secretarei comunei să-și asume explicit răspunderea legală pentru avizarea proiectului de hotărâre, dar nu a primit un răspuns clar. Iosif Dorian Simion a apreciat că un proiect așa de important precum administrarea sutelor de hectare ale comunei trebuie să fie dezbătut public și prezentat locuitorilor.

O poziție aparte a avut consilierul Daniel Opriș de la AUR care a cerut imperativ un inventar al fondului forestier. De altfel situația pădurii comunei Ciurila este neclară. Aleșii locali au primit cifre controversate cu privire la suprafața de pădure.

”Trebuie clarificate unde sunt 40 de hectare de pădure, așteptăm explicații”, a comentat Iosif Dorian Simion, pentru Politică și Putere.

Daniel Opriș, consilier AUR a explicat în ședința Consiliului Local că se impune o clarificare a suprafețelor forestiere pe care comuna le are în proprietate.

Autoritățile locale membre în Asociația Văii Arieșului ar trebui să clarifice și în ce context survine falimentul SC Ocolul Silvic Valea Ierii srl, actuala firmă ce administrează pădurile. Acest faliment are loc sub președinția primarului Cristian Matei, care conduce Asociația Șoimul Arieș, principalul acționar al srl-ului falimentar. Datoriile SC Ocolul Silvic Valea Ierii srl se ridică la circa 1,6 milioane de lei.

Ce e în neregulă cu asocierea ce se face sub tutela Turzii?

  1. Un Consiliu de Coordonare al Primarilor este impus deasupra Consiliului de Administrație al Regiei Autonome. Toate competențele exclusive ale Consiliilor Locale de aprobare a administrării domeniului public și privat sunt transferate primarilor, care aprobă. Consiliile locale ar urma să valideze ce aprobă primarii.
  2. Nu există o evaluare clară a fondului forestier.
  3. Nu se explică motivul pentru care SC Ocolul Silvic Valea Ierii a falimentat și cine e vinovat de asta. Cum a făcut datorii de 1,6 milioane un srl care avea de gestionat câteva mii de hectare de pădure
Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.